| - Historia

Grankulla norra centrum i gamla bilder

I Kaunis Grani 11/2013 fanns några gamla bilder från södra centrum, här visas gamla bilder från norra sidan av järnvägen.

Bilden från tidigt 1910-tal visar Stationsvägens backe med bagarfamiljen Hougbergs stora hus till vänster (Stationsvägen 4 i dag).

Den innehöll bostäder, bageri, butik, café, mangelrum med mera, och var en av de viktigaste kommersiella punkterna i Grankulla. Alla hade något ärende här och nyheter spreds snabbt. Doften från bageriet fick elever från Grankulla samskola (grundad 1907) att springa ner under rasterna för inköp av nygräddat bröd.

Hougbergs hus gav upphov till att backen länge kallades för ”Huberi”. Husets exteriör förändrades under åren och då det revs 1975 var det ett rappat stenhus.

Till höger syns huset som byggdes för Grankulla sytillbehörs- och pappershandel. En dörr skall sättas på plats, kanske huset är nybyggt?

Det byggdes av Hanna Heinrichs som startade pappershandeln ca 1910 uppe i Hougbergs hus från sin matsal. Hon kunde utvidga den då samskolan växte och behovet av skolmaterial ökade.

I en liten lokaltidning annonserar hon 19 XII 1913:

För julen färdigsydda kläder s.s. förkläden för fruntimmer och barn … m.m. Annonsen är exakt 100 år gammal!

historia_1040x600px_kuva-2-Varuboden
På den här bilden känner vi igen Varuboden som byggdes redan i början av 1920-talet. Det stora trähuset till vänster är samma som på bild 1 men ser förstorat ut.

Huset innehöll många olika affärer, även i backen runt hörnet. Skylten med Radio och TV tyder på tidigt 1960-tal. Huset revs 1970.

Bakom Varuboden skymtar postens hus. Platsen bär fortfarande namnet Posttorget.

Huset revs i mitten av 1960-talet då tunneln under järnvägen byggdes.

Då hade bussen från Helsingfors ännu sin ändhållplats här.

historia_1040x600px_kuva-3-Koroleff
Bakom postens hus alldeles vid järnvägen fanns för länge sen M.Koroleffs affär.

Annonsen för 100 år sen inför julen berättar i en handskriven lokaltidning:

Rekommenderar nu inkommet lager av kolonialer, frukter & delikatesser. Obs nedsatta pris. Huset byggdes senare om för köpman R.E.Stenvalls verksamhet.

historia_1040x600px_kuva-3-Stenvall-ja-E-Kallio
Stenvalls verksamhet låg i sågvaror och i garaget som hyrdes ut åt K.E.Kallios bussbolag. Stenvalls hade ett tiotal anställda.

Byggnaderna revs i början av 1960-talet och Helsingforsvägen byggdes mellan garaget och huvudbyggningen.

Det långa bostadshuset Helsingforsvägen 2 ligger i dag på garagets plats.

historia_1040x600px_kuva-5-telefonforeningen-och-tagrok
Röken från ångloket ligger som en vägg mellan södra och norra centrum.

Bilden från 1950-talet visar Telefonföreningens stora trävilla, platsen där centralen kunde följa med vem som sprang till tåget och därför kanske inte var hemma för att svara i telefon.

I dag står där ett stenhus med bostäder och kontor. Till höger om villan syns järnvägens tomt med hus för egna anställda.

Husen revs för några år sedan och i dag finns där en stor parkeringsplats. Borta är en hel gårdsmiljö med bostäder, banvaktens gamla stuga, bastu, vedlider, utedass, lekstuga och en stor iskällare. Bärbuskar och äppelträd ramade in idyllen.

De flesta grankullabor visste knappast vad som gömde sig bakom Telefonföreningens hus och häggmispelhäcken. Sedan bilden togs har den vuxit sig hög ner mot tunneln (här ännu övergång med varningsklockor och bommar).

historia_1040x600px_kuva-6-kyrkbacken
Bilden över kyrkbacken 1965 visar hur snabbt vyer förändras.

Här står klockstapeln och församlingshemmet, byggda i början av 1960-talet. I dag gömmer de sig bakom kyrkan som invigdes hösten 1983.

På tomten stod för länge sen Villa Grankulla vars portpelare i dag används som bänkar uppe vid ingången.

***

Det är inte svårt att göra bildkavalkader över Grankulla för det finns några tusen foton att välja mellan men det är svårt att ge exakta årtal. De har alltför ofta glömts bort och de riktigt gamla grankullaborna har redan försvunnit.

Många har dock i tiden hjälpt med årtal, namn, platser och händelser. Det lokalhistoriska arkivet är på sätt och vis ett stort tack till dem alla.

Välkomna till arkivet i Villa Junghans månadens första tisdag kl. 15–18 eller enligt överenskommelse!

Vi håller nu en skapande paus i serien men hör gärna av er med tankar, rättelser och önskemål.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *