| YMPÄRISTÖ - MILJÖ

En miljon fågelholkar

”En miljon fågelholkar” -kampanjen körde igång i början av mars detta år och pågår till slutet av maj 2017. Jag uppmanar er alla att på yle.fi/miljoonalinnunponttoa registrera de holkar ni har på er tomt, samt sätta upp några nya.

Elias Bardy osallistui viime keväänä ensimmäisten omien linnunpönttöjensä ripustamiseen.Tänä keväänä valikoima laajenee vesilinnun pöntöllä.

Ilmoitus



Finlands presidentpar tillverkade de första två holkarna som registrerades. Tanken är att alla vi i Finland som har holkar uppsatta, eller sätter upp nya holkar registrerar dem, både nya och gamla.

I skrivande stund är redan över 2 321 70 holkar registrerade. På FB sidan Miljoona linnunpönttöä – Yle Luonto, kan ni följa med aktiviteten runt om i Finland.

Vi i Grankulla drar vårt strå till stacken. Registrerade är redan de 36 holkar vi med Grankulla stads stöd kunde sätta upp kring Gallträsk förra året.

Förra veckan hämtade jag 33 nya holkar från Lintuvaruste i Vik och 2/3 av dem är redan uppsatta i Thurmansparken samt i parkområdet med den lilla “sjön”vid Bensowskagränden.

 

22 olika fågelarter

Den flitiga skogsavverkningen i vårt land gör att det finns knappt om bra boplatser för de fåglar som vill bo i ihåliga gamla träd. Inte bara talgoxen och den svartvita flugsnapparen trivs i holkar. 22 olika fågelarter fann man i holkarna vid Tringas “Pönttöbongaus” förra sommaren.

Det går bra att börja med vanliga småfågelholkar, men då intresset växer kan det vara roligt att sätta upp specialholkar tex. för trädkrypare, rödstjärt eller olika ugglor.

Barn är alltid intresserade av djur och natur. Redan från tidig ålder kan de hjälpa till och de älskar att följa med sina “egna” holkar.

 

Bostadsbrist i Grankulla

Också kring Gallträsk och i Thurmansparken har vi några specialholkar bl.a. för trädkrypare, knipa, grå flugsnappare, göktyta, tornseglare och stare. På begäran av Gallträskvandrare har vi nu också införskaffat en kattuggleholk. De flesta holkar vi satt upp är dock helt vanliga mesholkar.

Förra sommaren var 23 av Gallträsks 25 mesholkar bebodda av blåmes, talgoxe eller svartvit flugsnappare. Också en av starholkarna hade en ivrig talgoxe tagit i besittning – så vi kan konstatera att bostadsbristen var stor i staden.

 

KG-linnunpontto-kuvitusOm du vill bygga dina holkar själv, är det några viktiga punkter som bör beaktas:

  1. Taket bör vara större än själva holken och gärna lutande för att regnvattnet skall rinna av.
  2. Golvet bör vara infällt så att inte regnvatten kan rinna in.
  3. Borra några hål i golvet, så inte fukt samlas i holken.
  4. Holken skall inte spikas fast i trädet. Använd gärna plastad järntråd som man kan justera då trädet växer.
  5. Ingen sittpinne vid ingången. Det gör det bara lättare för boplundrare att ta sig in.
  6. Om möjligt, sätt ett metallskydd runt ingången i småfågelholkar – skyddar mot hackspett.
  7. Se till att den främre väggen är ojämn på insidan, så ungarna kan ta sig ut ur holken. Om den är för slät, gör fåror i virket.
  8. Om du sätter upp holkar för ugglor och sjöfågel, fyll dem med 15-20 cm kutterspån eller dylikt.

 

En blick och ett smil på kvinnodagen ger nötskrikan som förståsigpåare.
Skitit, skitit (uttalas inte med sche-ljud) sjunger talgmesen i februari.
Korallkornellen ger bra skydd åt mesar vid matplatser mot sparvhöken.
Den större hackspetten har fått sin parningsskrud.
Andmors milda blick innan vårbestyren börjar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *