| YMPÄRISTÖ - MILJÖ

Miljoona linnunpönttöä

Miljoona linnunpönttöä –kampanja käynnistyi maaliskuun alussa ja jatkuu toukokuun 2017 loppuun. Haastan kaikki kauniaislaiset rekisteröimään tonteillansa olevat pöntöt osoitteessa yle.fi/miljoonalinnunponttoa ja tietenkin myös ripustamaan uusia.

Elias Bardy osallistui viime keväänä ensimmäisten omien linnunpönttöjensä ripustamiseen.Tänä keväänä valikoima laajenee vesilinnun pöntöllä.

Ilmoitus



Ensimmäiset rekisteröidyt pöntöt teki presidenttipari. Ajatus on, että me kaikki jotka ripustamme linnunpönttöjä, myös rekisteröimme ne, niin uudet kuin vanhat.

Tätä kirjoittaessani on rekisteröity jo 232170 pönttöä. Kampanjan Facebook-sivulla voitte seurata mitä tapahtuu eri puolilla Suomea.

Me Kauniaisissa kannamme myös kortemme kekoon. Olemme rekisteröineet jo ne 36 pönttöä jotka kaupungin avustuksella ripustimme viime keväänä Gallträskin ympärille.

Viime viikolla hain 33 uutta pönttöä lintuharrastajien erikoisliikkeestä Viikistä ja niistä suurin osa on jo ripustettu Thurmaninpuistoon ja Bensowinkujan pienelle puistoalueelle.

 

22 lajia pihabongauksessa

Tehokas metsätalous on johtanut siihen, että maassamme ei enää ole riittävästi sopivia puita kolopesijöille. Pöntöissä viihtyvät muutkin kuin talitiaiset ja kirjosiepot. Lintuharrastusyhdistys Birdlife Suomen viimekesäisessä ”Pihapongauksessa” tavattiin pöntöissä 22 eri lintulajia.

On hyvä aloittaa tavallisista pikkulinnunpöntöistä, mutta kun kiinnostus kasvaa, voi olla hauskaa ripustaa myös erikoispönttöjä mm. harmaasiepolle, leppälinnulle tai eri pöllöille. Lapset ovat aina kiinnostuneita eläimistä ja luonnosta. Jo pienestä pitäen he voivat auttaa ja seuraavat mielellään elämää ”omassa” pöntössään.

 

Kauniaisissa asuntopula

Myös Gallträskin ympärillä ja Thurmaninpuistossa meillä on joitain erikoispönttöjä mm. puukiipijälle, telkälle, harmaasiepolle, käenpiialle, tervapääskylle ja kottaraiselle. Nyt olemme hankkineet pöntön myös lehtopöllölle.

Suurin osa ripustamistamme pöntöistä on kuitenkin tavallisia tiaisenpönttöjä. Viime kesänä 23:ssä Gallträskin 25 tiaisenpöntöstä asui sinitiaisia, talitiaisia tai kirjosieppoja.

Talitiainen oli vallannut myös yhden kottaraisen pöntön, joten selvästikin kaupungissamme on asuntopula!

 

KG-linnunpontto-kuvitus
Kuvitus: Maria Ehrnrooth

Jos haluat rakentaa linnunpönttösi itse, on tärkeää ottaa huomioon nämä seikat:

  1. Katossa on oltava kunnon räystäät ja sen pitää mielellään olla viisto, jotta sadevesi valuu pois.
  2. Pohjan pitää olla upotettu seinien sisään, ettei sadevesi pääse pönttöön.
  3. Poraa pohjaan muutamia reikiä, joista kosteus pääsee ulos.
  4. Älä naulaa pönttöä puuhun. Käytä mielellään muovitettua rautalankaa, jota voi säätää kun puu kasvaa.
  5. Ei istumaortta lentoaukolle. Se vain helpottaa pesärosvojen sisäänpääsyä.
  6. Jos mahdollista, kiinnitä pikkulinnunpönttöjen lentoaukon ympärille suojapelti – se suojelee tikoilta.
  7. Pidä huolta että etuseinän sisäpuoli on karhea, jotta poikaset pääsevät ulos pöntöstä. Jos se on sileä, tee siihen uria.
  8. Jos ripustat pönttöjä vesilinnuille ja pöllöille, laita pohjalle 15-20 cm kutterinpurua tai vastaavaa.

 

Kaikkitietäväisen närhen katse ja hymy naistenpäivänä.
Tity, tity laulaa talitiainen helmikuussa.
Korallikanukka suojaa hyvin varpushaukoilta tiaisten ruokintapaikalla.
Käpytikka on saanut paritteluasunsa.
Sorsaäidin lempeä katse ennen kevätpuuhien alkua.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *