| - KULTUREN

Granistudent blev konsthandlare på nätet

När Patrik Edman våren 1989 steg ut som nybakad student från gymnasiet Grankulla Samskola, hade han säkert skrattat högt om någon sagt att han jobbar som konsthandlare nästan tre decennier senare.

–     På den tiden handlade ordet konst närmast om konsten att hålla sig vaken under lektionerna, säger Patrik Edman, som nu verkar som Taikos verkställande direktör.

Han har tillsammans med sin fru Pia grundat Taiko, konstbutiken på nätet. Det är en marknadsplats, där finländska yrkeskonstnärer erbjuder sin konst till konsumenter och företag.

–    Vi vill göra högklassig, finländsk konst tillgänglig för alla. Det finns så många vackra konstverk i landets ateljéer som allmänheten aldrig får se, säger Patrik Edman.

Via företaget erbjuds i dag cirka 5 000 konstverk av omkring 500 konstnärer från hela Finland.

Konstsektorn i Finland har överlag släpat efter i digitaliseringen, enligt Edman. När man i dag har kunnat köpa i stort sett vad som helst på nätet, har konst närmast kunnat skaffas från fysiska ställen, så som gallerier och utställningar.

Stöder konstnärer

Många konstintresserade pensionärer, som kanske har problem med att ta sig till gallerier, har också hittat konsthandeln. Det samma gäller företag, som även om de vill inreda sina kontor med konst, inte har den tid som behövs.

– En klar majoritet av Taikos köpare är privatpersoner, men företag blir hela tiden en allt viktigare målgrupp. Om man säger det i siffror, så fördelas försäljningen just nu ungefär 80/20 mellan konsumenter och företag, säger Patrik Edman.

Han påpekar att man genom konst skapar en trivsam miljö, men samtidigt stöder man också finländsk kultur och finländska konstnärer.

–   En yrkeskonstnär i Finland förtjänar i dag cirka 5 000 euro per år på att sälja sin konst. Det är på tok för litet, och där vill vi gärna bidra till en förändring, säger Patrik Edman.

Många minnen

Konstbranschen halkade han själv in på av en slump våren 2016.

–    Vi träffade en konstnär som undrade varför det inte finns en kanal på nätet där konstnären och köparen kan mötas. Konstnären hade tiotals målningar i sitt förråd, men visste inte hur hon ska sälja dem. Vi tog idén vidare, och sex månader senare lanserade vi Taiko, säger Patrik Edman.

 

Patrik Edman.

Han har många minnen från sin tid i högstadiet och gymnasiet i Grankulla. En rundvandring i staden bjuder på en riktig nostalgitripp. Plötsligt dyker en av “synderna” från skoltiden upp i minnet.

–    Det här är bekant. Vi skippade ofta skolmaten och traskade ner till Varuboden för att köpa färsk baguette med salami, skrattar Patrik Edman när vi står utanför butiken på jakt efter ett ställe för fotografering.

 

 

Fakta: Det här är Patrik Edman

– Bor idag tillsammans med sin fru Pia och deras två pojkar, Alec och Isac, i S:t Karins utanför Åbo.

– Efter studenten har han hunnit bo i Åbo, Helsingfors och Köpenhamn, där han jobbade inom det nordiska samarbetet.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *