Vill du se in i framtiden? Vill du pröva på saker som du inte ens visste att var möjliga? Till exempel designa smarta textilier. Då är nya #GraniDigiLab stället för dig. Den nya lärmiljön öppnades i Villa Odenwall i Grankulla på onsdagen (3.10).
– Jätteintressant ställe. Mycket fint att allt nu finns samlat här, alla robotar, 3D-printrar osv, säger niondeklassaren Emil Heinonen (bilden) från Hagelstamska skolan.
#GraniDigiLab är alltså en ny lärmiljö för teknik i Grankulla för elever, lärare, ungdomstjänsterna och för stadens invånare. På #GraniDigiLab ordnas olika verkstäder och kurser med teman som programmering, robotik, artificiell intelligens, smarta textilier, förstärkt verklighet, virtuell verklighet eller sakernas internet.
– Vi hoppas att alla stadsbor ska komma hit, inte bara skolelever. I dag tog t.ex en pensionär kontakt för att tillsammans med en grupp få komma och bekanta sig med stället, säger stadens lärmiljöutvecklare Taru Koskinen.
Öppet 24/7 i framtiden
Hon hoppas att labbet om ett par år ska vara öppet 24/7. Redan nu ska labbet vara öppet så länge som möjligt – kravet är att det finns en ansvarig på plats.
I labbet kan du kan själv prova på olika spännande grejer som virtuell verklighet, programmering eller att designa smarta textilier. Taru Koskinen gillar mycket på labbet, men speciellt maker-kulturen där man kombinerar handarbete med kodning. Ett krävande exempel på det här är Kasavuori-skolans plaståtervinningsmaskin som återvinner plasten som används vid 3D-printningen.
Starka traditioner
#GraniDigiLab ingår i stadens Digikulturprojekt som finansieras med statsunderstöd för främjande av innovativa lärmiljöer från Utbildningsstyrelsen.
Stadens bildningsdirektör Heidi Backman konstaterade under invigningen att traditionerna alltid varit starka på det här området – men ingen kunde för några år sedan förutspå hur snabbt digitaliseringen framskrider.
– Det skapades mätare och utvecklingen var bra och bättre än på andra håll. Men ingen talade år 2013 om humanoidrobotar eller VR eller artificiell intelligens.
Nu är visionen klar:
– Vi vill att våra elever och våra kunder har de absolut bästa teknologikunskaperna så att deras möjligheter att nå framgång i livet och arbetslivet är unika, sade hon.
Hagelstamska skolans biträdande rektor Annika Linder Airava var en av dem som var på plats på invigningen. Hon var den som kom på idén med ett #GraniDigiLab i Villa Odenwall.
– Nu känns det jättebra. Det här visar hur snabbt saker kan ske. Utrymmet är jätteviktigt för utvecklingen. Det är också viktigt att idéerna samlas på ett ställe.
Hur labbet ser ut om ett par år?
– Jaa-a. Här finns åtminstone en bra möjlighet att lyfta fram det allra senaste i branschen, säger hon.
Digilabbet hittar du här: Villa Odenwall (den gula byggnaden) Västra skolstigen 3 B Grankulla.