Grankullas slalombacke togs i bruk den 14 januari 1934 och blir därmed Finlands första slalombacke. Detta år är speciellt då backen firar sina 85 år.
Slalombacken byggdes ursprungligen för Bad Grankullas gäster, men tillträdet var fritt även för andra skidintresserade på orten.
Under senare delen av 30-talet och under krigsåren sökte sig allt fler ”fjällskidare” från Helsingforsnejden till Grankullas slalombacke. Samtidigt fick slalom som idrottsgren fotfäste i landet och Granibacken frekventerades flitigt av den nya sportens utövare. Backen hade kvällsbelysning, vilket bidrog till populariteten.
Flera föreningar, så som Helsingin Toverit, Slalom-Seura, Fjällskidarklubben-37 använde backen till både träningar och tävlingar. Finska Mästerskapet i slalom ordnades av FK-37 18.01.1943.
Grankulla IFK tog upp slalomskidningen på programmet och höll sina första klubbmästerskap 1946.
En av backens och föreningens (Grankulla IFK) viktiga aktiva Sture Skogström har under årtionden tillsammans med sina släktingar bidragit med stor hjälp i både backen och föreningen.
De har fortsatt det stora arbetet som Stures egen far påbörjade genom att från början vara med om att få fart på slalomåkningen i Grankulla.
– I backen var det inte bara skidåkning som gällde. Föreningens medlemmar gjorde allt underhållsarbete på talko-basis. På sensommaren och hösten röjdes backen från sly och lösa stenar rullades bort. Käppar (slalom-portarna) höggs i skogen intill, barkades, torkades och målades. Under vintertiden gällde det att hushålla med snön. Efter ett snöfall fick ingen åka innan backen var trampad. Liften hölls stängd. Efter varje gång man åkt bana, skulle gropar skottas igen och vallar lanas bort. Talkoandan var god och bidrog till att man kände ansvar för sin egen backe, berättar Sture Skogström.
Sture Skogström har hjälpt att samla in information om Granibackens historia.
Granibacken idag
Sedan år 1930 har man målinriktat ökat och utvecklat slalombackens verksamhet. Idag är det Grankulla stad som äger backen, men Grankulla IFK Alpine står för all verksamhet i Granibacken. Till verksamheten hör ansvar för en av Finlands största skidskolor samt träningsverksamhet. GrIFK Alpine är vårt lands största skidförening med cirka 1000 medlemmar.
– Stadens positiva och stödjande inställning till att utveckla idrott har skapat en bra grund för stadens och föreningens samarbete. Underhåll och utveckling av slalombacken utan stadens stöd hade det varit väldigt svårt eller till och med omöjligt, säger föreningens ordförande Jussi Kattelus.
Inför denna säsong har en stor del av föreningens verksamhetspersonal förnyats och en av dem är bland annat GrIFK Alpines nya verksamhetsledare Ville Kainulainen. Ville har en lång historia och karriär inom alpin skidåkning.
– GrIFK Alpine och alla Granis representanter har haft en otroligt viktig roll i årtionden inom finsk juniorskidverksamhet. Systemet är byggt på ett sätt som främjar en hobbymöjlighet för treåriga nybörjare ända fram till en vuxna toppidrottare. Det är fint att få börja leda en redan fungerande förening. Det som fascinerar mig mest, är att GrIFK Alpine har lyckats bygga och uppehålla sin status som ledare av ett skidcenter och en skidskola i samband med en stark föreningsverksamhet, säger Kainulainen.
Idag har föreningen sex stycken heltidsanställda och fyra stycken deltidsanställda. Föreningen har lyckats samla åt sig nya samarbetspartners samt hålla fast vid de tidigare partnerna. Tack vare dessa kan föreningen ständigt utveckla sig och sina verksamhetsområden. I år har GrIFK Alpine bland annat förbättrat backens utsida genom att måla om byggnaderna och genom uppläggning av nya reklambilder. Även om samarbetspartners och föreningens anställda har hjälpt verksamheten mycket, är talkoarbetet ännu idag en viktig del för föreningens olika evenemang.
Populär skidskola
I Grankullas populära skidskola deltar årligen cirka 900 barn. Werners skidskola är för barn mellan 4–12 år och undervisningen sker på elevernas villkor. Lektionerna är uppmuntrande och fartfyllda och barn lär sig bättre tillsammans med andra barn. Alla barnens kurser fungerar under 10 veckors tid med paus under sportlovet. I GrIFK Alpines skidskola erbjuds det även som nytt kurser för vuxna, Marcus Sandell Racing School (portskola), sportlovskurser samt privatlektioner. Föreningens privatlektioner ordnas för individuella personer eller även för grupper.
Som nämnts tidigare har GrIFK Alpine och Grankulla stad har haft ett tätt samarbete för att förbättra stadens idrottsanläggningar. Föreningens ordförande Kattelus kommenterar backens underhåll så här:
– Slombackens investeringar är omfattande och de små inkomsterna som södra Finlands korta säsong inhämtar hade inte räckt till för att täcka långvariga investeringar. Förra året fick backen konditionstrappor och som bäst försöker man undersöka en möjlighet att dra ett vattenrör från Klappträsk till Granibacken för snötillverkning. Som en engångskostnad är vattenröret en stor investering men på långsikt skulle röret minska både på slalombackens vattenkostnader samt även på miljön. Vi är otroligt nöjda med hur vi tillsammans med staden kan erbjuda på möjligheten att utöva alpina grenar i Granibacken.
Granibackens 85-årsfirande den 12.1.2019 kl. 11-14
Varmt välkommen att fira Granibackens långa historia inkommande lördag den 12.1.2019 kl. 11 framåt vid backen. På programmet står en öppen tävling för alla, där bästa tiden, klädseln och stilen belönas. För barn är det bland annat maskerad och pulkatävling. Gräv fram den stiligaste och äldsta skidutrustningen du hittar, och klä barnen i de finaste maskeradkläderna. I cafét finns det utställt en historiehörna där du kan bekanta dig med backens historia och om den alpina kulturens och grenens födelse i Finland. Det bjuds på födelsedagstårta och plättar.