Grankulla gymnastikförening (GGF) utvecklar sin verksamhet och har anställt Annukka Almenoksa som chefstränare från den 3.8.
Annukka Almenoksa är yrkestränare och gymnastiklärare och även före detta elitgymnast. Hon vann 19 FM-guld och NM-guld i artistisk gymnastik. Hon tävlade också i EM- och världscupfinaler och vann flera mästerskap i den amerikanska universitetsligan. Hon har varit yrkestränare i 11 år och tränar i huvudsak tävlingsgrupperna i artistisk gymnastik.
Vad vill du bidra med till GGF?
GGF har en lång, 100-årig tradition som specialistklubb i gymnastik. Klubben har den senaste tiden tagit stora steg framåt i verksamheten. Jag vill vara med i den här lysande klubben och tillsammans med alla aktörer utveckla hela klubbens verksamhet och alla gymnastikgrenar samt höja den redan tidigare positiva klubbandan. Mitt mål är att utveckla hobbyverksamheten och höja kvaliteten i tävlingsverksamheten i klubbens båda tävlingsgrenar artistisk gymnastik och truppgymnastik. Att utveckla förhållandena är ett stort mål och i drömmarna finns en egen sal för artistisk gymnastik.
Hur många och hurudana grupper tränar du själv i Grani?
Jag tränar i huvudsak tävlingsgrupperna i artistisk gymnastik. Min egen ansvarsgrupp är RT2-tävlingsgruppen med 8-10-åringar. Tjejerna tävlar i klasserna B och C. Jag är assisterande tränare i tävlingsgrupperna RT4 och RT5 med 11-16-åringar i klasserna D-F. Artistisk gymnastik och FreeGym (gymnastik, styrketräning, volter och parkour) är mångsidiga parallellträningsformer. På tisdagar tränar jag en FreeGym grupp för 10-12-åringar, gruppen är ämnad som parallellträning för andra grenar. På måndagarna tränar jag 12-16-åringar som hållit på länge med artistisk gymnastik som hobby. Dessutom utbildar jag klubbens tränare och ledare i klubbens alla grenar.
Nytt den här säsongen är en eftermiddagsgrupp i FreeGym för tjejer som också fungerar som ”gymnastik som en andra gren”-grupp. Varför lönar det sig att hålla på med gymnastik som parallellträning till andra grenar?
Gymnastik är en mångsidig gren där var och en kan utmana sig själv. Det finns alltid något nytt att lära sig. Gymnastik ger utövarna glädje och många stunder av att ha lyckats och utövarna lär sig betydelsen av flitigt och långsiktigt arbete. Gymnastik skapar en god grund i synnerhet genom att utveckla kroppskroppskontroll, rörlighet och grundakrobatik. Gymnastik är en populär parallellgren och vi vänta med iver på samarbete mellan grenarna genom parallellträning. Man kan hålla på med gymnastik från vaggan till graven och oavsett vad man idrottat med tidigare. Det är aldrig för sent att börja med gymnastik, det är en livsstil!
På vilken nivå är tävlingsgymnastiken i Grankulla?
Grankulla Gymnastikförenings hobbygrupper erbjuder mångsidig, aktiv och glädjerik träning inom artistisk gymnastik, truppgymnastik och FreeGym. Klubbens tävlingsgrupper i truppgymnastik tävlar i huvudsak i hobbyserier, vissa även i tävlingsserier. Det viktiga i trupperna är glädjen under varje träning och man tränar tillsammans. I tävlingsgrupperna i artistisk gymnastik tävlar man i klasserna B-F och deltar i läger för Gymnastikförbundets träningsgrupper. Maya Engström i tävlingsgrupper RT5 valdes just via ett testläger till Gymnastikförbundets träningsgrupp Bemarit. Tävlingsgrupperna i artistisk gymnastik går också på Finlands Svenska Gymnastikförbund FSG:s Top Team-läger och vi har vunnit flera medaljer i FSG-mästerskapen. Målet är att utveckla träningen för båda grenarnas tävlingsgrupper.
Hur vill du att gymnastiken utvecklas i vår stad?
Ett stort mål är att utveckla förhållandena och i drömmarna finns en permanent sal för artistisk gymnastik. Vi sätter med talkokrafter upp redskapen på söndagar och tar ner dem på onsdagar. Gymnasterna får inte träna komplett fristående, som kräver en permanent redskapssal, eftersom det tar flera timmar att sätta upp golvet. En annan dröm är en stor trampolin samt friståendegolv och voltbana. Genom att utveckla förhållandena kan vi erbjuda verksamhet av högre kvalitet både för motionärer och tävlingsgymnaster. En permanent redskapshall skulle dessutom möjliggöra utvecklingen av parallellträning och utöka utbudet av den.
ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ