| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Simmarna hittade Gallträsk – livligt även i sommar

– Det var lite svalt! Det säger stadsdirektör Christoffer Masar när han kliver upp från Gallträsk under sommarens sista vecka.

Vattentemperaturen är 17 grader och Masar har bjudits in på ett morgondopp av föreningen Kole, som samtidigt vill presentera Gallträsks nya badhytt, som varit i användning drygt två månader.

– Badhytten behövs verkligen eftersom Gallträsk på kort tid blivit en riktig simsjö, säger Koles ordförande Seppo Ronkainen. Appen Strava, aktivmotionärens ’Facebook’, bevisar det, säger han och visar hur det simmas i närområdet.

På bilden från vänster: Christoffer Masar, Tapani Tiainen, Henrik Fagerholm och Seppo Ronkainen.

Det har hänt mycket under de två senaste åren. Om man jämför med andra närliggande sjöar i Esbo simmas det fler kilometrar i Gallträsk.

– Den hör till de stora simsjöarna, säger han.

Numera kan man simma längs en bana i Gallträsk. Ronkainen lade ut bojar i Gallträsk för första gången i fjol. När man från bryggan simmar banan som bojarna bildar blir distansen 700 meter.

– Ett par har simmat här varje dag hela sommaren, säger han.

Vattenkvaliteten är enligt en ny undersökning utmärkt. Sommarens låga vattenstånd har inte stört ett dugg.

– Nej, för vi har ju rent, smaklöst och luktfritt vatten, säger han.

Hoppas på brukarstrategi

Ronkainen hoppas ändå att staden nu lägger upp en brukarstrategi för Gallträsk eftersom sjön år för år blir allt frodigare. Han tycker att man varje år skulle kunna göra något litet för Gallträsk. Det behövs inte nödvändigtvis stora åtgärder på en gång.

Kole vann en omröstning i vårens medborgarbudget och fick då 10 000 euro av staden. En del av pengarna användes på badhytten och på önskelistan finns nu en bod för förvaring av Koles vinterredskap. Segern vittnar enligt Masar om att stadsborna verkligen uppskattar Kole.

– Jag tror att Gallträsk tas upp när strategidiskussionerna börjar i höst, svarar Masar.

Var det en larmsignal när vattenståndet var så lågt?

– Jag vet inte om det var en larmsignal. Det är ganska förståeligt eftersom största delen av sommaren var så torr och borttagningen av växter sköts upp till senare än vanligt. Läget såg tillfälligt värre ut än vad det verkligen är, säger Masar.

Han säger att det finns olika tankar om hur sjön bör underhållas. Men det finns även andra investeringsbehov och han hoppas att staden inte ensam behöver finansiera kommande åtgärder.

–Men klart att staden spelar en roll i sjöns underhåll. Gallträsk är viktig för stadsborna.

Modell från Hangö

Badhytten har använts flitigt hela sommaren och har fått tack. Tapani Tiainen har byggt badhytten. Vinterbadarna bad om en badhytt och Tiainen tände på projektet.

– Jag tjusas av sådant man kan göra själv och att man inte alltid ber staden göra något, säger Tiainen.

Badhyttens modell är från Hangö. En av Koles medlemmar mätte en badhytt där med en telefonapp.

– Kanske den är från Mellaneuropa ursprungligen. Den här har modifierats så pass att man inte kan beskylla oss för plagiat, om nu Hangömodellen råkar vara skyddad, säger han med ett skratt.

Grankullaborna Alice Björklund (t.v.) och Kati Bondorff började vinterbada i vintras och de konstaterar att badhytten är bra också då, eftersom kläderna hålls torra om det t.ex. regnar. På vintern åker de också skridsko på Gali.

Kati Bondorff och Alice Björklund simmar cirka fem gånger i veckan och de tycker badhytten är ett välkommet tillskott på stranden.

– Det är skönt att byta om i hytten och inte framför hela Grankulla, skrattar Kati Bondorff.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Läs mer om Koles (Kauniaisten omaehtoisen liikkumisen edistäjät) verksamhet och Gallträsk:

https://www.kauniainen.fi/sv/boende-och-miljo/ gronomraden-och-andra-allmanna-omraden/skogar-ochandra-friluftsomraden/galltrask/#a0cd2977 

https://www.facebook.com/kole.yhdistys/(på finska)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *