Grankullabon Tomas Törnkvist, 76, är fysiker till yrket, men fotograferingen har varit hans stora passion ända sedan barnsben när han började fota med familjens bälgkamera. I juli ställs hans bilder ut vid gallerian i biblioteket.
Utställningen består av en blandning av gamla svartvita bilder samt nyare digitala färgbilder. På en del bilder ser man Granibor fotade i Grankulla. Tomas favoritställen i staden är simhallen, Gallträsk och Thurmansparken.
Han började fotografera på 1950-60 -talet. De äldsta bilderna på utställningen är från 1963.
– Pappa hade en Zeiss Ikon-kamera på 50-talet som jag och min bror fotograferade med och framkallade bilderna själv, berättar Tomas.
Det viktiga för honom är att berätta en story. Numera fotar han med en Canon och ofta i färg, även om han tycker svartvita bilder är mycket bra.
Vad är det då som fascinerar med fotografiet?
– Stunden då jag tar bilden. Det är den som berättar åt mig i vilket skick jag är intellektuellt just då.
Det är mycket fotografen måste fundera på. Belysningen är nummer ett, men sen måste också t.ex. för- och bakgrund stämma. Det krävs enligt Tomas mycket tanke bakom en bra bild.
– Ibland när jag kommer hem från en tillställning och tittar på en bild tänker jag “fasen också att jag inte kom att tänka på det här, vad jag är korkad”.
Tomas har en bakgrund som fysiker och det är faktiskt något han dragit nytta av också som fotograf.
– Fotografering och fysik stöder varandra på ett underligt sätt. Framförallt när det gäller optik.
Det fanns också en annan fördel.
– På labbet (VTT) hade vi också ett förstoringsrum, som jag kunde utnyttja under sena kvällar, säger han med glimten i ögat.
TOMAS TÖRNKVIST
- Tomas har hört till Amatörfotografklubben i Helsingfors. Där deltog han i klubbens fototävlingar under två år och vann bl.a klubbens mästerskap och tog årets bild.
- Fotoklubben skickade sina bilder till internationella utställningar. Tomas vann två gånger utmärkelsen FIAP (Fédération Internationale de l’Art Photographique).
- Tomas var äldre forskare vid VTT/metallurgiska laboratoriet samt Senior Adviser i FN/UNIDO samt IAEA, ett internationellt samarbete.
Utställningen består av cirka fyrtio bilder, största delen i storleken 44×33 cm. Utställningen är öppen i Grankulla bibliotekets galleri i juli, under normala öppentider.