| KAUPUNKI - STADEN

Yllesockor och vedspis håller Villa Ekores boende varma

Grankulla stad deltar i statens kampanj Snäppet svalare och utmanar nu alla Granibor att spara energi så att elektriciteten räcker i vinter. I Villa Ekore på Bredavägen tog man en tjuvstart redan innan kampanjen började.

Johanna Ahlberg öppnar dörren en regnig höstdag och önskar välkommen in. Villa Ekore fyller 100 i år och har de senaste åren renoverats grundligt.

Det är tryggt och väldigt trevligt att bo här. Här är lätt att andas, säger Johanna Ahlberg. Huset på 171 kvadrat har hela tiden stannat inom släkten. Nu delar fem personer bosatta i huset på elräkningen. Tomten var ursprungligen 10 000 kvadratmeter men delar av den har så småningom sålts.
.

– Huset byggdes 1922 av familjens anfader, byggmästare Werner Westerberg. Han har också varit med och byggt flera andra hus i Grankulla. Huset har efter 2011 genomgått en omfattande sanering och har på alla sätt uppdaterats till dagens standard med ekologiska material och med respekt för det gamla, säger Johanna.

Vedspisen i köket används dagligen. Det finns också en gasspis, men el används inte för matlagning. Man föredrar grytor som puttrar i lugn och ro på vedspisen under dagen. Gamla knep är på väg tillbaka, säger Johanna.

Huset värms av el men den kommande vintern förskräcker inte eftersom elkonsumtionen tack vare många åtgärder har pressats ner de senaste åren.

– Graniacceleratorn har hjälpt med att göra upp en egen vägkarta som hjälpt oss att minska kolavtrycket och höja energieffektiviteten. I planeringen har man tänkt på självförsörjning. I köket finns en vedspis, för uppvärmningen används eldstäder och luftvärmepump. Nästa anskaffning är solpaneler. På gården finns vid behov en egen brunn och under huset finns en sval källare, säger Johanna.

Fungerar som en gemenskap

Huset har två bostäder och det har alltid bott flera familjer och människor i det. Det har alltid varit som en gemenskap, precis som nu. Just nu bor det tre hushåll i huset. Johanna bor på bottenvåningen, en annan familj och en studerande i övervåningen. Snart ska Johannas son Teemu Heiskanen och hans flickvän Minka Kentta flytta in och det kan innebära att Johanna i något skede flyttar till övervåningen. Teemu är ägare i femte generationen.

Det finns många goda sidor med att bo tillsammans, anser Johanna.

I sovrummet är temperaturen 18 grader på dagen. Husets gamla dörrar återanvänds.

– Det är flera som underhåller fastigheten och gör alla sysslor. Det skapar också trygghet och sänker kostnaderna. Man behöver aldrig vara ensam men var och en har eget utrymme och får vara i fred för sig själv.

Man samarbetar också med grannarna. De har gemensam bil, snöslunga med mera. Man behöver alltså inte skaffa allt själv. För en tid sedan firade man skördefest med 40 deltagare.

Sommarcafé på gång?

Huset ger också möjligheter till hybridarbete och det utnyttjas av några som CoOffice (flera företag jobbar under samma tak). Huset har också ultrasnabb fiberoptisk kabel.

– Här verkar också vårt familjeföretag, 58-åriga Ekore Solutions Oy. I huset ordnas dessutom evenemang av olika slag, bland annat kurser.

På gården finns även en väns husbil. Gården är hens hem under Finlandsbesöken.

– Tanken med allt det här är att öppna huset och dess möjligheter även för andra och det skulle vara fint ifall någon skulle vara intresserad av att här under äppelträden hålla ett sommarcafé eller loppmarknad, säger Johanna.

”Bra med kompakt stad”

I köket är en gammal stock numera belysning. I huset finns också en lervägg samt stock- och tegelväggar. Människor och generationer kommer och går, huset står kvar och vår uppgift är att ta väl hand om det, säger Johanna.

Johanna är en nöjd Granibo. Återvinningen fungerar enligt henne mycket bra, staden är trygg och kommunikationerna bra. Hon är också nöjd med den nya linjen att tillväxtmålet dras ner så att invånarantalet 2040 är högst 12 000.

– Det är bra att staden fortsättningsvis är kompakt så man kan ta hand om alla som bor här. Grani är ett bra ställe att bo på, för barn att växa upp i och att åldras i. Vi tar hand om varandra här, säger Johanna.

Hennes tips till andra energisparare är enkla:

– Det här är inte svårt, det krävs bara att man ändrar sin inställning en aning och tänker på ett nytt sätt. Det här är en rolig hobby!

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Saker man bl.a. gjort för att minska kolavtrycket och energikostnaderna

  •                         tätning
  •                         yllesockor
  •                         många mattor
  •                         sänkt innetemperatur (19-21 grader, sovrummet 18 grader på dagen)
  •                         rumsfördelningen: alla rum värms inte hela tiden
  •                         bra och snabb vädring i badrummet så kan man ha golvvärmen svalare
  •                         luftvärmepump
  •                         elkonsumtion sjunker varje år
  •                         gasspis
  •                         vedspis
  •                         värmelagrande eldstad både uppe och nere
  •                         klädtvätt (klädstreck, inte torktumlare)

Villa Ekores elkonsumtion, exempel: september 2020 ca 1000 kWh, september 2022 ca 400 kWh.

Källa: Johanna Ahlberg

Kampanjen Snäppet svalare

Det här är vårt mål:

  • Alla finländare vidtar konkreta energisparåtgärder som ger snabbt resultat.
  • Alla begränsar självmant sin elförbrukning under de timmar av dygnet då förbrukningen är störst – vardagar kl. 8–10 och 16–18 – genom att flytta användningen och laddningen av elapparater till en annan tidpunkt.
  • Energiförbrukningen minskar i hela samhället; i hemmen och bostadsbolagen, företagen, kommunerna, organisationerna och läroanstalterna. Lähde, källa: kauniainen.fi, grankulla.fi, astettaalemmas.fi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *