– Det känns riktigt spännande! Jag har väntat på att äntligen själv få rösta, säger Ava Lindfors, 18, som sitter med i ungdomsfullmäktige i både Grankulla och det nya välfärdsområdet.
Vi träffas i nyrenoverade Uncan där ungdomsfullmäktige i staden numera håller sina möten. Enligt en färsk ungdomsbarometer från Statens ungdomsråd ser många av de unga som tänker rösta röstandet som en medborgerlig plikt. Själv tycker Ava att det är en medborgerlig rättighet, inte en skyldighet.
– Därför skulle jag inte direkt kalla det för en plikt, men när man nu bor här och har rätt att rösta så är det ju kanske lite bortkastat att inte använda rösträtten, säger Ava som för tillfället är extra väl insatt i samhällsfrågor, eftersom hon i vår skriver studenten i Gymnasiet Lärkan och samhällskunskap hör till det som står på programmet.
Själv har hon länge väntat på att få rösta och nu är det äntligen dags. När vi träffas är det mindre än två veckor kvar till valet och Ava kommer under de dagar som är kvar att bekanta sig med kandidaterna via de kandidattest som erbjuds via olika mediehus. Varken parti eller kandidat är fastslagna i det här läget.
För Ava är frågor som berör unga speciellt viktiga i valet, bl.a. utbildningsfrågor.
– Det finns t.ex. ett sämre utbud av läroböcker på svenska och det märks verkligen. En annan fråga som intresserar är antagningssystemet till universiteten, dvs. säga att studentbetyget spelar så stor roll.
Hon följer också delvis på grund av studentskrivningarna med flera andra aktuella valfrågor som t.ex. säkerhetspolitik. Hon har även lyssnat på en valdebatt på skolan där kandidater debatterade aktuella ämnen. Politik diskuterar hon också med kompisar som nu liksom hon får rösta för första gången.
I framtiden vill Ava studera något som har med samhället att göra. Hon vill gärna också vara med och påverka, men:
– Det behöver inte nödvändigtvis ske via ett parti, säger hon.
På Uncan träffar vi också Kim Turunen, 21, som precis börjat jobba som praktikant på ungdomsgården. Han röstade för första gången i riksdagsvalet 2019 då han ännu bodde i Grani. Nu studerar han samhällspedagogik och bor i Jyväskylä och får se sig om efter en kandidat där.
Det var enligt honom lite spännande att rösta första gången.
– Jag började fundera på att om jag kommer ihåg rätt nummer. Jag trodde att det skulle finnas bilder på kandidater i valbåset, men det fanns det inte, skrattar Kim.
För honom är det självklart att rösta. Om man kan rösta ska man enligt honom göra det.
– Jag känner min röst har betydelse, säger han.
Själv har han inte kandidaten helt klar ännu. Han använder sig av kandidattesten som grund och därefter bekantar han sig närmare med kandidaterna.
– Jag är aktiv och vill försäkra mig om att jag röstar på en bra person, säger han.
Han tycker att kandidaterna i Finland i genomsnitt är bra och förnuftiga människor även om man inte håller med om alla deras åsikter.
– Trygghet, välfärd och jämlikhet är viktiga teman för mig, säger Kim som också följer utbildningsfrågor med intresse.
Även Kim diskuterar politik med sina kompisar. Han tycker att ungdomar är intresserade av politiska frågor och att intresset ökar med åldern.
– Oftast pratar vi om den allmänna världspolitiken, men även finländska aktuella politiska frågor som dyker upp diskuteras.