| KAUPUNKI - STADEN

Kolumnen: I Grankulla används inte mobilen under lektionstid

Ett nytt läsår har börjat och med det glatt återseende av vänner, spänning över nya ämnen och kurser och höga förväntningar på det som kommer att läras. Varje år är skolstarten både rolig och spännande.

Under den gångna sommaren har vi i dagstidningarna kunnat läsa om diskussioner kring digitalisering och användning av mobiler, samt ifall förstaklassarna behöver en mobil eller ej. Utan att ta ställning till det sistnämnda kan jag nämna att skolorna, speciellt stadens grundskolor, redan en längre tid haft inskrivet i ordningsreglerna att mobiltelefoner inte används under lektionstid. Många frågor kvarstår dock, hur t.ex. inverkar användningen av digitala redskap på hjärnan för att inte tala om vad sociala medier åstadkommer gällande välbefinnande och självkänsla.

I ett försök att ge verktyg åt vårdnadshavarna ordnas en informationskväll 22.8 i Nya Paviljongen, kl. 18–19 gällande ”Smarttelefoner, pekplattor och hjärnhälsa hos barn och unga”. Presentationen hålls av Silja Kosola (ungdomsläkare, docent och forskningschef vid Västra Nylands välfärdsområde) som har forskat inom området.

Dagstidningarna har även under sommaren följt med de enorma väg- och byggarbetena som är på gång i staden. Dessa vägarbeten är i ständig förändring och orsakar huvudbry för såväl bilister som fotgängare. Å våra små skolelevers vägnar ber vi alla bilister vara speciellt uppmärksamma för fotgängarna då gamla vana rutter kan ha ändrats och till och med övergångsställen kan ha flyttats. Vi ber elevernas vårdnadshavare att öva skolvägen tillsammans med era barn. Då vänjer sig ert barn vid rutten och utvecklar säkra beteenden i trafiken. Diskutera med dem om trafikregler så som att korsa gatan vid övergångsställen och att alltid titta åt båda hållen innan de går över vägen. Speciellt utmanande är tågstationen, där man kanske måste gå över spåren för att ta sig från stationen eller nå sin perrong.

Påminn även era barn om att vara uppmärksamma på det som händer omkring dem och att inte ha blicken fäst på mobilens skärm då de rör sig i trafiken. Trots vägarbetena uppmuntrar skolorna alla att gå eller cykla till skolan. Detta minskar på trafiken vid skolorna och ökar därmed trafiksäkerheten samtidigt som det främjar fysisk aktivitet.

Inför hösten vill jag ännu påminna om hur viktigt det är att använda reflexer, då de gör fotgängare så mycket synligare för bilister. I skolorna behandlar vi trafiksäkerhet tillsammans med eleverna som en del av vår läroplan och alltid i samband med utflykter eller aktiviteter utanför skolområdet. Samtidigt är staden i kontinuerlig dialog med entreprenörerna som utför väg- och byggarbetena. Allas vårt gemensamma mål är en trygg och säker miljö.

MARIA EKMAN-EKEBOM

UNDERVISNINGSCHEF

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *