Uusi lukuvuosi on alkanut, ja sen myötä iloinen jälleennäkeminen ystävien kanssa, jännitys uusista aiheista ja kursseista sekä korkeat odotukset siitä, mitä tullaan oppimaan. Jokainen vuosi koulun alkaessa on sekä hauska että jännittävä.
Kuluneen kesän aikana olemme voineet lukea sanomalehdistä keskusteluja digitalisaatiosta ja mobiililaitteiden käytöstä sekä siitä, tarvitsevatko ekaluokkalaiset puhelinta vai eivät. Ottamatta kantaa viimeksi mainittuun voin mainita, että koulut, erityisesti kaupungin peruskoulut, ovat jo pitkään kirjanneet järjestyssääntöihinsä, että matkapuhelimia ei käytetä oppituntien aikana.
Monet kysymykset kuitenkin jäävät ilmaan, kuten miten digitaalisten välineiden käyttö vaikuttaa aivoihin puhumattakaan siitä, mitä sosiaalinen media aiheuttaa hyvinvoinnille ja itsetunnolle. Huoltajille pyritään antamaan työkaluja järjestämällä tiedotusilta 22.8. Uudessa Paviljongissa klo 18–19 aiheesta ”Älypuhelimet, tabletit ja aivojen terveys lapsilla ja nuorilla”. Esityksen pitää Silja Kosola (nuorisolääkäri, dosentti ja tutkimusjohtaja Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella), joka on tutkinut aihetta.
Sanomalehdet ovat myös kesän aikana seuranneet kaupungissa käynnissä olevia valtavia tie- ja rakennustöitä. Nämä tietyöt ovat jatkuvassa muutoksessa ja aiheuttavat päänvaivaa sekä autoilijoille että jalankulkijoille. Pienten koululaistemme puolesta pyydämme kaikkia autoilijoita olemaan erityisen tarkkaavaisia jalankulkijoiden suhteen, sillä vanhat tutut reitit voivat olla muuttuneet ja jopa suojatiet voivat olla siirtyneet. pa suojatiet voivat olla siirtyneet. Pyydämme teitä koululaisten huoltajina harjoittelemaan koulumatkaa yhdessä lastenne kanssa. Näin lapsenne tottuu reittiin ja kehittää turvallisia käyttäytymismalleja liikenteessä. Keskustelkaa heidän kanssaan liikennesäännöistä, kuten kadun ylittämisestä suojateillä ja siitä, että aina katsotaan molempiin suuntiin ennen tien ylittämistä. Erityisen haastava on rautatieasema, jossa saattaa joutua ylittämään raiteet päästäkseen asemalta tai omalle laiturilleen.
Muistuttakaa myös lapsianne olemaan tarkkaavaisia ympäristönsä suhteen eikä kiinnittämään katsettaan puhelimen näyttöön liikenteessä liikkuessaan. Huolimatta tietöistä rohkaisemme kouluja kannustamaan kaikkia kävelemään tai pyöräilemään kouluun. Tämä vähentää liikennettä koulujen ympärillä ja lisää siten liikenneturvallisuutta samalla kun se edistää fyysistä aktiivisuutta.
Syksyä silmällä pitäen haluan vielä muistuttaa, kuinka tärkeää on käyttää heijastimia, sillä ne tekevät jalankulkijoista paljon näkyvämpiä autoilijoille. Kouluissa käsittelemme liikenneturvallisuutta yhdessä oppilaiden kanssa osana opetussuunnitelmaamme ja aina retkien tai koulun ulkopuolisten aktiviteettien yhteydessä. Samalla kaupunki on jatkuvassa vuoropuhelussa urakoitsijoiden kanssa, jotka suorittavat tie- ja rakennustöitä. Yhteinen tavoitteemme on turvallinen ja varma ympäristö.
MARIA EKMAN-EKEBOM
OPETUSPÄÄLLIKKÖ