| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Yhdeksäsluokkalaiset siirtyivät toiselle asteelle

Yhdeksäsluokkalaiset siirtyivät kesäloman jälkeen toiselle asteelle, esimerkiksi lukioon. Monia jännittää, mutta tunnelmat ovat odottavat. Lukio nähdään vapaampana, mutta vastuuta täytyy itse ottaa enemmän.

Jälleen yksi vuosikurssi on päättänyt peruskoulun ja siirtyy eteenpäin, seuraavalle asteelle. Peruskoulun päättäneiden joukkoon kuuluvat Vilja Vienola ja Irene Korpivaara Kauniaisista. Molemmat nauttivat haastattelun aikana kesälomasta täysin rinnoin, ja kesäloman jälkeen on aika palata koulun penkille – tällä kertaa lukioon. Irene Mattlidenin lukioon ja Vilja Mäkelänrinteen lukioon.

Ensimmäiseksi kysymykseksi Vienola ja Korpivaara saavat miltä peruskoulun päättyminen heistä tuntuu.

Irene Korpivaara.

– Ihan hyvältä tuntuu, Vienola vastaa. Mutta vähän jään kaipaamaan luokkakavereita.

Korpivaara puolestaan vastaa näin:

– Tuntuu hyvältä, mutta jännittää vähän lukioon meno. Kysyttäessä, mitä eroja lukiolla ja yläasteella heidän mielestään on, sekä Vilja että Irene mainitsevat vapauden.

– Tulee olemaan vapaampaa, mutta samaan aikaan vastuuta täytyy ottaa enemmän, Irene Korpivaara miettii.

Vilja Vienola on samoilla linjoilla.

– Opiskelu on varmaan paljon itsenäisempää, mutta siitä pitää ottaa vastuuta.

Molemmilla on myös paljon odotuksia lukioon liittyen. Suuremman vapauden lisäksi molemmat odottavat lukiolta muun muassa uusia ystäviä ja kursseja.

– Odotan uusia kursseja, ja että pääsee tutustumaan uusiin ihmisiin ja lukioon; minkälaista siellä on ja mitä haluaisi tehdä tulevaisuudessa, kertoo Vienola.

– Ehkä eniten uusien ystävien tapaamista, kiinnostavia aineita ja mukavia opiskeluhetkiä, miettii Korpivaara.

Sekä Vilja Vienolalle että Irene Korpivaaralle lukio oli selkeä valinta, ja siihen oli monia syitä. Tulevaisuus ja sen miettiminen oli vastauksissa esillä.

– Hain urheilulinjalle, kun harrastan jääkiekkoa, kertoo Vilja Vienola. Ja se oli aika itsestäänselvä valinta, kun ei ollut mitään ammattia, mihin suoraan haluaisi.

Vilja Vienola.

– Hain lukioon, koska siellä voi oppia paljon uusia, hyödyllisiä asioita tulevaisuutta varten, ja pääsee ylioppilaaksi, Irene Korpivaara sanoo.

Molemmat myös näkevät lukion mahdollisuutena kartoittaa eri opiskeluvaihtoehtoja ja hahmottaa omia kiinnostuksen kohtia paremmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *