| KAUPUNKI - STADEN

Eleverna gjorde konkreta insatser för miljön

Det är ovanligt soligt i Grankulla på morgonen den sista fredagen i augusti. Eleverna har samlats framför på Granhultsskolans huvudingång. Läraren Jenny Grönholm berättar för eleverna i ettan och fyran vad dagens uppgift är. Därefter bildar eleverna grupper om fyra till fem personer och varje grupp hämtar ett skräpplockningsverktyg.

Grankullaskolornas miljögärningsdag, som ordnas för första gången, är på väg att börja. Granhultsskolans första- och fjärdeklassare sprider ut sig i simhallens omgivning. De har valt att i närområdet samla in skräp som har kastats ut i naturen.

Ada Auer (t.v), Wava Wörlund, Emma Törnblom och Viljo Lehtinen från Granhultsskolan städade i Grankullamiljön.

Förstaklassaren Ada Auer samt fjärdeklassarna Wava Wörlund och Emma Törnblom håller på att städa upp området kring busshållplatsen nära skolan med hjälp av skräpplockare.

– Det känns bra när naturen blir renare, säger de.

Läraren Jenny Grönholm berättar att eleverna har varit positiva till initiativet och skräpvandringen.

– Det är en så konkret god gärning.

Undvika onödiga köp

Klasserna fick välja vilken miljögärning de ville göra. Förutom skräpvandringen kunde man också ordna en bytesmarknad på skolan, ha en dag med matsvinnstema eller till och med krama träd.

Kasavuoren koulus elever i klass 8f, Aaro Hyttinen och Lauri Huopainen, sätter upp en fågelholk i ett träd. Fågelholkarna har tillverkats gemensamt av skolans sjunde-, åttonde- och niondeklassare.

Aaro Hyttinen (t.v) och Lauri Huopainen från klass 8f
vid Kasavuoren koulu fäste proffsigt en fågelholk i ett träd.

Detta är inte Lauris första insats för fåglarna.

– Jag har satt upp några fågelholkar på sommarstugan, säger han. Aaro berättar att hans miljögärning i vardagen är att han sorterar sitt avfall och vanligtvis cyklar till skolan.

Eleverna i klass 8f, Sonja Kuusisto, Emilia Lappalainen, Amelia Heikkonen, Tilda Mäkelä, Lydia Seppälä och Emma Kuusikoski, plockar skräp, som kastats i skogen, med hjälp av skräpplockare. Bland gruppen nämns exempel på miljögärningar: att röra sig miljövänligt genom att cykla eller gå, att undvika onödiga köp, att använda syskonens kläder och handla på loppmarknader eller att inte slänga mat.

– Jag försöker undvika snabbmode genom att köpa tidlösa kläder, säger Sonja.

– Inga felköp, understryker Emilia.

Grankullas miljöexpert Helena Suomela hoppas att miljögärningsdagen i framtiden förverkligas varje år. Det var på hennes initiativ till skolorna som dagen ordnades.

 

 

Miljögärningsdagen för första gången

Miljögärningsdagen ordnades för första gången på Grankullaskolorna den sista fredagen i augusti. Stadens miljöexpert Helena Suomela kom med förslaget om dagen i våras. Responsen var positiv och skolorna var med på att delta i den första miljögärningsdagen.

– Det var en fantastisk sak, säger hon och gläds åt den positiva responsen.

– Eleverna fick göra saker. Kärnan i detta är att man kan göra något åt dessa frågor och att man lär sig tänka att alla kan göra något för naturen. Jag hoppas att miljögärningar inte bara görs i skolan utan också hemma, på fritiden och att eleverna själva börjar komma på olika åtgärder.

Bakom initiativet finns ett högt mål: utarmningen av den biologiska mångfalden måste stoppas fram till 2030.

– Alla insatser behövs, betonar Suomela och fortsätter med att påpeka att stadens alla invånare och anställda behövs, inte bara skolbarnen, för att nå målen.

– Annars kommer vi inte att nå målen.

Alla kan göra något för naturen

Suomela understryker att alla kan göra något för naturen, till exempel på sin egen gård genom att bygga insektshotell eller genom att klippa gräset mindre ofta. Det finns också mycket att göra när det gäller konsumtion, transporter och energianvändning, där man kan ta hänsyn till naturvärden.

Hon hoppas att miljögärningsdagen blir en årlig tradition där också till exempel företagare och stadens daghem kan delta i framtiden. Den här gången deltog Granhultsskolan, Hagelstamska skolan, Mäntymäen koulu, Kasavuoren koulu och Kauniaisten lukio.

Skolorna och klasserna fick själva välja hur de skulle delta i initiativet. De flesta deltog under en eller två lektioner. Staden tillhandahöll material för skolorna, såsom handskar, soppåsar, plantor för plantering och jord samt skräpplockare.

Miljögärningsdagen är en del av Grankullas omfattande modell GreenGrani, som syftar till att göra hållbarhetsutbildning till en mer integrerad del av skolornas vardag och undervisning.

Grankullas ambitiösa mål har även uppmärksammats utanför staden. Till exempel lyfter Utbildningsstyrelsen på sin webbplats fram Grankullas miljögärningsdag som ett exempel på nya arbetssätt.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *