| YLEINEN - ALLMÄN

GÖR fyller femtio år: Körsången ger oss mycket

Varje måndagskväll samlas sångarna i Grankulla kammarkör (GÖR) i kyrkan i Grankulla för att öva i tre timmar. Normalt är de drygt femtio personer, men nu under körens jubileumsår över åttio. Vi har träffat två av sångarna, Birgitta Myllyluoma och Daniela Björklund, som nu övar inför två jubileumskonserter i november.

Grankulla kammarkör som fyller femtio år i år bjuder under året på ”ett nyansrikt och fullspäckat program”. Kören som leds av Håkan Wikman strävar ständigt efter att ha en hög musikalisk profil och att upprätthålla en konkurrenskraftig nivå på konserterna.

Höjdpunkten under hösten är verket ”The Armed Man” av Sir Karl Jenkins och körsångare från olika håll har lockats med.

– Projektet kräver en stor kör och vi har fått över 30 nya sångare som deltar enbart under det här projektet, säger Birgitta Myllyluoma (sopran) som påpekar att det också finns en möjlighet att en del av dem stannar kvar i kören.

Precis som många andra körer, har GÖR också behov av sångare och då mest manssångare.

Birgitta Myllyluoma.

Själv har Birgitta Myllyluoma en lång ”karriär” i GÖR bakom sig, halva livet som hon själv säger.

– Jag har varit med i trettio år och fortsätter så länge rösten håller. Jag valde kören av geografiska skäl. Sedan lyssnade jag på en konsert och tyckte att det lät bra.

Daniela Björklund (alt) har sjungit länge, men bara några år i GÖR.

– Jag har sjungit sedan jag var ung, både i kör och tagit sånglektioner, men så tog jag en paus. Sedan tyckte min mamma att jag borde ha en hobby och så lockade hon mig med. Nu är jag med för tredje året, säger hon.

Körsången tar en hel del tid i anspråk. Förutom tre timmar varje måndag handlar det om konserter, ett körläger under ett veckoslut per termin och en del resor.

– Nuförtiden är vår repertoar så krävande att det krävs nog att man öva på sin stämma hemma också. Vi har också stämfiler på datorn som man kan lyssna på och följa med i noterna. Det är väldigt givande, säger Birgitta.

Daniela Björklund.

Daniela påpekar att allt beror på hur mycket tid man vill satsa. Det är bra om man kan öva litet på förhand. Då är det enligt henne roligare att komma på övningarna. För körsångarna är konserterna höjdpunkterna. Det kan också vara lite pirrigt, men på ett trevligt sätt.

– Det är spännande, men det är nog bäst att sjunga på en konsert för då gör alla sitt bästa och är hundra procent koncentrerade. Det är mest givande, vi sjunger som bäst då, säger Birgitta.

Sången betyder också utmaningar.

– Jag har en teknisk utmaning. Man har så långa fraser i våra sånger att luften inte räcker till. Det är också en orsak till att jag sjunger i kör. Jag vill upprätthålla sjungandet och tekniken, instrumentet. Jag tänker alltid på sångtekniken på övningarna, säger Daniela.

Båda säger att sången ger mycket. Daniela konstaterar att det är en fysisk grej. Det är viktigt att sköta rösten, lite som att gå på gym.

– Man sköter sin röst. Står rak i ryggen, andas rätt. Det kräver mycket fokus och man kan inte tänka på något annat. Man måste också memorera sången och förstås njuta av musiken och poesin, säger Birgitta.

Det sociala är också stor en stor sak. Förutom vid övningar och konserter umgås körmedlemmarna under resor. Birgitta har sedan 1990-talet deltagit i körresor till Trieste, Rom, Krakow, Flensburg, Barcelona, Mariehamn och Grankullas vänort Danderyd i Sverige. Det som också är trevligt med en kör är att man möter människor från många olika yrkesområden, påpekar sångarna.

Nu finslipar kören programmet inför de stora jubileumskonserterna. Och efter det fortsätter körsången i normal ordning och båda påpekar att det är viktigt att man är aktiv när man en gång gått med i GÖR. Eller som R.W. ”Kalle” Ahlberg, körens långvarige dirigent i tiden, sade:

– Körsång är frivilligt ända fram till anslutningen. Då man är med ska man verkligen vara med och delta i övningarna.

GÖR har firat hela året och festligheterna kulminerar i två stora konserter i början av november, 7.11 kl. 19 i Tempelplatsens kyrka, 8.11 kl. 18 i Nya Paviljongen. 

Grankulla kammarkör GÖR

  • Grankulla kammarkör grundades 1974. Agneta von Essen, då rektor för medborgarinstitutet, tog initiativet. Blev sedan en förening.
  • Grankulla kammarkörs förste dirigent var Martin Eriksson. Han ledde kören under ett års tid 1974–1975. R.W. ”Kalle” Ahlberg ledde kören under tre fjärdedelar av körens 50-åriga historia från 1975 till 2012 dvs. i 37 år. Dirigent sedan 2020 är Håkan Wikman.
  • Vid konserterna i november framför kören Sir Karl Jenkins’ storverk ”The Armed Man”, som är en mässa för fred. Verket är skrivet år 1999 och är en beställning från the Royal Armouries Museum i Leeds och tillägnat alla offer i Kosovokonflikten.  Källa: GÖR

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *