| YLEINEN - ALLMÄN

GÖR täyttää 50 vuotta: Kuorolaulu antaa meille paljon

Joka maanantai-ilta Kauniaisten kamarikuoron (Grankulla kammarkör, GÖR) laulajat kokoontuvat Kauniaisten kirkkoon harjoittelemaan kolmeksi tunniksi. Tavallisesti heitä on hieman yli viisikymmentä, mutta nyt kuoron juhlavuonna heitä on yli kahdeksankymmentä. Olemme tavanneet laulajista kaksi, Birgitta Myllyluoman ja Daniela Björklundin, jotka parhaillaan harjoittelevat marraskuun kahta juhlakonserttia varten.

Kauniaisten kamarikuoro täyttää tänä vuonna viisikymmentä vuotta ja tarjoaa vuoden aikana ”vivahteikkaan ja täyteen pakatun ohjelman”. Kuoro, jota johtaa Håkan Wikman, pyrkii jatkuvasti pitämään korkean musiikillisen profiilin ja ylläpitämään kilpailukykyistä tasoa konserteissaan.

Syksyn kohokohta on Sir Karl Jenkinsin teos ”The Armed Man”, joka on houkutellut mukaan kuorolaulajia eri puolilta.

Birgitta Myllyluoma.

– Projekti vaatii suuren kuoron, ja olemme saaneet yli 30 uutta laulajaa, jotka osallistuvat pelkästään tähän projektiin, sanoo Birgitta Myllyluoma (sopraano), ja lisää, että on myös mahdollista, että osa heistä jää kuoroon pysyvästi.

Aivan kuten monilla muilla kuoroilla myös GÖR:illä on tarvetta laulajille, erityisesti mieslaulajille.

Birgitta Myllyluomalla on itsellään pitkä ”ura” takanaan GÖR:issä, tai kuten hän itse sanoo, puolet elämästään.

– Olen ollut mukana kolmekymmentä vuotta ja jatkan niin kauan kuin ääni kestää. Valitsin kuoron maantieteellisistä syistä. Kuuntelin sitten konsertin ja mielestäni se kuulosti hyvältä.

Daniela Björklund (altto) on laulanut pitkään, mutta vain muutaman vuoden GÖR:issä.

– Olen laulanut nuoresta asti, sekä kuorossa että laulutunneilla, mutta sitten pidin tauon. Äitini mielestä minulla olisi hyvä olla jokin harrastus ja hän houkutteli minut mukaan. Nyt olen mukana kolmatta vuotta, hän kertoo.

Kuorolaulu vie melko paljon aikaa. Kolmen tunnin harjoitukset maanantaisin ja sen lisäksi on konsertteja, yhden viikonlopun kuoroleiri kerran lukukaudessa ja joitakin matkoja.

– Nykyään ohjelmistomme on niin vaativa, että on kyllä harjoiteltava omaa stemmaansa kotona. Meillä on myös stemmatiedostoja tietokoneella, joita voi kuunnella ja seurata nuoteista. Se on todella palkitsevaa, Birgitta sanoo.

Daniela Björklund.

Daniela huomauttaa, että kaikki riippuu siitä, kuinka paljon haluaa panostaa aikaansa. On hyvä, jos pystyy harjoittelemaan vähän etukäteen. Hänen mielestään silloin on hauskempaa tulla harjoituksiin. Kuorolaulajille konsertit ovat kohokohtia. Ne voivat olla hieman jännittäviäkin, mutta hyvällä tavalla.

– Se on jännittävää, mutta parasta on laulaa konsertissa, koska silloin kaikki tekevät parhaansa ja ovat sataprosenttisesti keskittyneitä. Se on kaikkein palkitsevinta, silloin laulamme parhaiten, sanoo Birgitta.

Laulaminen tuo myös haasteita.

– Minulla on tekninen haaste. Lauluissamme on niin pitkiä fraaseja, että ilma ei riitä. Tämä on myös yksi syy siihen, miksi laulan kuorossa. Haluan ylläpitää laulamista ja tekniikkaa, soittimeni. Ajattelen aina laulutekniikkaa harjoituksissa, sanoo Daniela.

Molemmat sanovat, että laulaminen antaa paljon. Daniela toteaa, että se on fyysinen asia. On tärkeää huolehtia äänestä, vähän kuin kävisi kuntosalilla.

– Sitä huolehtii äänestään. Seisoo suorana, hengittää oikein. Se vaatii paljon keskittymistä, eikä voi ajatella mitään muuta. Täytyy myös opetella laulut ulkoa ja tietysti nauttia musiikista ja runoudesta, sanoo Birgitta.

Myös sosiaalinen puoli on suuri asia. Harjoitusten ja konserttien lisäksi kuoron jäsenet viettävät aikaa yhdessä matkoilla. Birgitta on 1990-luvulta lähtien osallistunut kuoromatkoille Triesteen, Roomaan, Krakovaan, Flensburgiin, Barcelonaan, Maarianhaminaan ja Kauniaisten ystävyyskaupunkiin Danderydiin Ruotsissa. Laulajat huomauttavat myös, että kuorossa on mukavaa tavata ihmisiä monilta eri ammattialoilta.

Nyt kuoro viimeistelee ohjelmistoaan suuria juhlakonsertteja varten. Ja sen jälkeen kuorolaulu jatkuu normaaliin tapaan, ja molemmat korostavat, että on tärkeää olla aktiivinen, kun on kerran liittynyt GÖR:iin. Tai kuten kuoron pitkäaikainen johtaja R.W. ”Kalle” Ahlberg aikanaan sanoi:

– Kuorolaulu on vapaaehtoista aina liittymiseen asti. Kun sitten olet mukana, sinun tulee todella olla mukana ja osallistua harjoituksiin.

GÖR on juhlinut koko vuoden, ja juhlat huipentuvat kahteen suureen konserttiin marraskuun alussa, 7.11. klo 19 Temppeliaukion kirkossa ja 8.11. klo 18 Uudessa Paviljongissa.

Kauniaisten kamarikuoro – Grankulla kammarkör GÖR

  • Kauniaisten kamarikuoro perustettiin vuonna 1974. Silloinen kansalaisopiston rehtori Agneta von Essen teki aloitteen. Kuorosta tuli myöhemmin yhdistys.
  • Kauniaisten kamarikuoron ensimmäinen johtaja oli Martin Eriksson. Hän johti kuoroa yhden vuoden ajan, 1974–1975. R.W. ”Kalle” Ahlberg johti kuoroa kolmen neljäsosan kuoron 50-vuotisesta historiasta, vuosina 1975–2012 eli 37 vuoden ajan. Vuodesta 2020 lähtien kuoroa on johtanut Håkan Wikman.
  • Marraskuun konserteissa kuoro esittää Sir Karl Jenkinsin suurteoksen ”The Armed Man”, joka on messu rauhan puolesta. Teos on kirjoitettu vuonna 1999 ja se on Leeds Royal Armouries Museumin tilaama ja omistettu kaikille Kosovon konfliktin uhreille. Lähde: GÖR

KÄÄNNÖS: PATRICIA HEIKKILÄ

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *