| KAUPUNKI - STADEN

Kauniaisten nuorisovaltuusto tekee lujasti töitä nuorten ja heidän ideoidensa puolesta

Kauniaisten nuorisovaltuusto on osa kaupungin päätöksentekoa ja tarjoaa nuorille hyvän mahdollisuuden vaikuttaa ja oppia kaupungin toiminnasta. Olemme tavanneet kaksi uutta nuorisovaltuuston jäsentä, jotka pitävät tärkeänä, että nuoret näkyvät ja heidän äänensä kuuluvat kaupungissa.

Kauniaisten kaupungintalon edustalla sataa rankasti eräänä maanantaina kesäkuussa. Koulut on suljettu kesäksi ja oppilaat siirtyneet kesälomalle. Harmaasta säästä huolimatta Freja Ehnholm ja Erin Härkönen, kaksi nuorisovaltuuston jäsenistä, ovat valmiita jakamaan ajatuksiaan työstään ja nuorisovaltuuston roolista kaupungissa. Uusi nuorisovaltuusto on istunut virassa puoli vuotta ja jäsenillä on runsaasti ajatuksia.

Uuden nuorisovaltuuston puheenjohtaja Freja hymyilee hieman, kun häneltä kysytään syitä mukaan hakemiseen.

– Veljeni oli edellisessä nuorisovaltuustossa, ja se kuulosti erittäin mielenkiintoiselta, joten halusin testata mukanaoloa, hän kertoo.

Erinin ajatukset ovat samoilla linjoilla, ja hän nyökkää ennen vastaustaan samaan kysymykseen.

– Se kuulosti kivalta ja voi auttaa nuoria. Nuorisovaltuustolla on edustaja valtuustossa, sekä useimmissa valiokunnissa. Haastateltavat saavat nyt kysymyksen siitä, miten ajattelevat nuorisovaltuuston jäsenten tulevan kuulluiksi kaupungin päätöksenteossa. Molemmat vaikuttavat tyytyväisiltä vastatessaan.

– Valtuutetut kuuntelevat meitä hyvin ja mielestäni ottavat toiveemme huomioon, Erin toteaa.

Erin Härkönen (vas.) ja Freja Ehnholm ovat sitä mieltä, että nuorisovaltuustosta pitäisi puhua enemmän kouluissa.

Sekä Frejan että Erinin mielestä kouluissa pitäisi kuitenkin nostaa esiin nuorisovaltuustoa enemmän tasaisin väliajoin, jotta mahdollisimman monen tietoisuutta nuorisovaltuustosta ja vaikuttamismahdollisuudesta lisättäisiin.

– Nuorisovaltuustosta pitäisi ehkä puhua enemmän kouluissa, ja ehkä laittaa muutamia lappuja, Erin miettii.

Freja kannustaa kaikkia vaikuttamisesta ja uusiin ihmisiin tutustumisesta kiinnostuneita nuoria hakemaan nuorisovaltuustoon seuraavan haun avautuessa.

– Saa olla mukana vaikuttamassa Kauniaisten päätöksenteossa ja kuulla erilaisia näkökulmia, hän sanoo.

Molemmat myös toivovat nuorten kertovan avoimesti ideoitaan, sillä nuorisovaltuustolla on hyvä mahdollisuus niiden toteuttamiseen ja esiin ottamiseen.

Mitä nämä kaksi jäsentä pitävät nuorisovaltuuston tärkeimpänä tehtävänä nykyisen kauden aikana? Frejalla ja Erinillä on selvä vastaus tähän.

– Muiden ajatusten kuunteleminen ja nuorisovaltuuston mielipiteiden esille tuominen. Ja, että yritetään auttaa, kun nuorten mielestä jotain pitäisi parantaa.

Mihin nuorisovaltuusto aikoo erityisesti keskittyä vuoden aikana? He miettivät hetken. Lopulta Freja vastaa.

– Saimme Granipäiviltä paljon ideoita, jotka käymme läpi. Lisäksi olemme tehneet aloitteen jalkakäytävästä Oppilaskodintielle, hän kertoo.

– Jotta oppilaat voivat mahdollisimman turvallisesti mennä kouluun, Erin lisää. Nuorisovaltuustolla pitää siis kiirettä loppuvuoden aikana.

Mikä on Kauniaisten nuorisovaltuusto?

  • Kaupungin päätöksenteossa organisaatio, jossa 13–18 vuotiaat nuoret voivat vaikuttaa
  • Edustus kaupunginvaltuustossa ja valiokunnissa
  • Tärkein tehtävä on tuoda esiin nuorten ajatuksia ja ideoita päätöksenteossa
  • Järjestää erilaisia tapahtumia nuorille vuoden aikana

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *