Elokuun viimeisen perjantain aamu on Kauniaisissa Granhultssolanin pihalla harvinaisen aurinkoinen. Oppilaat ovat kokoontuneet koulun etuoven eteen. Opettaja Jenny Grönholm kertoo 1a:n ja 4a:n oppilaille aamun tehtävän. Tämän jälkeen oppilaat muodostavat neljän–viiden hengen ryhmät ja jokainen ryhmä hakee roskapihdit.
Alkamassa on Kauniaisten koulujen luontotekopäivä, joka järjestetään ensimmäistä kertaa. Granhultsskolanin ykkös- ja nelosluokkalaiset hajaantuvat uimahallin ympäristöön. He ovat valinneet tehtäväkseen kerätä lähiympäristöstä roskia, joita on heitelty luontoon.
Ykkösluokkalainen Ada Auer sekä nelosluokkalaiset Wava Wörlund ja Emma Törnblom ovat puhdistamassa koulun lähellä olevan bussipysäkin ympäristöä roskapihdeillä.
– Kivalta tuntuu, kun luonto tulee puhtaammaksi, he kertovat.
Opettaja Jenny Grönholm kertoo, että koululaiset ovat suhtautuneet tempaukseen ja roskakävelyyn myönteisesti.
– Se on niin konkreettinen hyvä teko.
Välttää turhaa ostamista
Luokat olivat saaneet valita, minkä luontoteon ne tekevät. Roskakävelyn lisäksi on voinut järjestää vaihtotorin koululle, hävikkiruokapäivän tai jopa halata puita.
Kasavuoren koulun 8f-luokkalaiset Aaro Hyttinen ja Lauri Huopainen kiinnittävät puuhun linnunpönttöä. Linnunpönttöjä ovat tehneet koulun seitsemäs-, kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset yhteisvoimin.
Tämä ei ole Laurin ensimmäinen luontoteko lintujen hyväksi.
– Olen laittanut pari linnunpönttöä mökille, hän toteaa. Aaro kertoo, että hänen luontotekonsa arjessa on se, että hän kierrättää roskat ja yleensä pyöräilee kouluun.
8f-luokkalaiset Sonja Kuusisto, Emilia Lappalainen, Amelia Heikkonen, Tilda Mäkelä, Lydia Seppälä ja Emma Kuusikoski ovat poimimassa pihdeillä metsään heitettyjä roskia. Joukosta nousee esille esimerkkejä luontoteoista: pyrkiä liikkumaan ekologisesti pyörällä tai kävellen, välttää turhaa ostamista, sisarusten vaatteita voi käyttää ja ostaa kirppareilta, ruokaa ei heitetä menemään.
– Koitan välttää pikamuotia ostamalla ajattomia vaatteita, Sonja jatkaa luetteloa.
– Ei hutiostoksia, Emilia painottaa.
Luontotekopäivä ensimmäistä kertaa
Luontotekopäivä järjestettiin Kauniaisten kouluilla elokuun viimeisenä perjantaina ensimmäistä kertaa. Aloitteen päivästä kouluille teki viime keväänä kaupungin ympäristöasiantuntija Helena Suomela. Palaute oli myönteistä ja kaikki koulut olivat halukkaita osallistumaan ensimmäiseen luontotekopäivään.
– Se oli ihana asia, hän iloitsee myönteisestä palautteesta.
– Oppilaat pääsivät tekemään asioita. Se on asian ydin, että näille asioille voi tehdä jotain ja opitaan ajattelemaan, että jokainen voi tehdä luonnon hyväksi jotain. Toivon, että luontotekoja tehtäisiin muuallakin kuin koulussa: kotona, vapaaajalla ja oppilaat lähtisivät itse ideoimaan erilaisia toimia.
Tempauksen taustalla on kova tavoite: luontokato pitäisi saada pysäytettyä vuoteen 2030 mennessä.
– Kaikki teot tarvitaan, Suomela painottaa ja jatkaa, että talkoisiin tarvitaan kaikki kaupungin asukkaat ja työntekijät eikä vain koululaisia.
– Muuten tavoitteisiin ei päästä.
Jokainen voi tehdä tekoja luonnon hyväksi
Suomela korostaa, että jokainen voi tehdä esimerkiksi omalla pihallaan tekoja luonnon hyväksi, vaikkapa rakentamalla hyönteishotelleja tai vähentämällä ruohonleikkuun kertoja. Paljon tehtävää on myös kuluttamisessa, liikkumisessa ja energiankäytössä, joissa voi huomioida luontoarvot.
Hän toivoo, että luontotekopäivästä tulisi vuosittainen perinne, johon voisivat osallistua jatkossa myös muun muassa yrittäjät ja kaupungin päiväkodit. Tällä kertaa mukana olivat Granhultsskolan, Hagelstamska skolan, Mäntymäen koulu, Kasavuoren koulu ja Kauniaisten lukio. Koulut ja luokat saivat valita, millä tavoin ne osallistuvat tempaukseen. Useimmat osallistuivat oppitunnin tai pari. Kaupunki järjesti kouluille välineitä, kuten hanskoja, roskapusseja, taimia istutettavaksi ja multaa, roskapihtejä.
Luontotekopäivä on osa Kauniaisten kaupungin mittavaa GreenGrani-mallia, jolla pyritään tuomaan kestävyyskasvatus tiiviimmin osaksi koulujen arkea ja opetusta.
Kauniaisten kunnianhimoinen tavoite on huomioitu myös kaupungin ulkopuolella. Esimerkiksi Opetushallitus nostaa sivuillaan Kauniaisten luontotekopäivän esimerkkinä uudenlaisista toimintatavoista.