| - KULTUREN

Musikfestens program har kompletterats

Grankulla musikfests program har kompletterats med flera konserter och andra evenemang. Festivalen sträcker sig ända från 19.10 till 13.11. Temat Fred och krig fördjupas med hjälp av Villaserien, en välgörenhetskonsert och föredragsinlägg.

Sopranen Iris Candelaria och en välgörenhetskonsert tillkommer. Sopranen Iris Candelaria, som blivit extra populär efter segern i Villmanstrands sångtävling, framför tillsammans med pianisten Juho Lepistö ett förtjusande program om mod, kärlek och död. Vid välgörenhetskonserten Music for Peace 19.10 uppträder Grankullabördiga violinisten Linda Hedlund och kammarorkestern La Tempesta.

Tre intima konserter i populära Villaserien

Musikfestens populära Villaserie besöker i år i Kauniala sjukhus och återvänder till Villa Bensow. I november gästspelar serien också i Villa Gyllenberg i Helsingfors. Precis som tidigare uppträder unga, skickliga proffsmusiker i serien. Violinduon Duo Murpat (stora bilden) spelar allt från finländsk spelmansmusik till irländsk musik och amerikansk oldtime. ILOA-kvartetten bjuder på ett urval kammarmusikpärlor.

Fredsambassadörer och intressanta föredrag

En diskussion om kulturens betydelse för att främja och uppehålla fred, samt å andra sidan skapa resiliens och försörjningsberedskap går av stapeln 25.10 med Kaisa Rönkkö, chef för Centret för konstfrämjande (Taike), Christoffer Masar, stadsdirektör i Grankulla och Jan Söderblom.

Iris Candelaria.

Vid sidan av diskussionen får vi se utdrag ur fredskonserten We Agree to Disagree, som ordnades i Musikhuset sommaren 2014. I det internationella artistgardet ingick bl.a. Barbara Hendricks, känd som goodwill-ambassadör, och dirigenten Dalia Stasevska, född i Ukraina.

I samband med konserterna blir det också föredrag av bl.a. Hanna Klinge från CMI Ahtisaari Peace Foundation, historikern Henrik Meinander och kulturrådet Clara Palmgren.

Av Musikfestens evenemang har konserterna i Villaserien traditionellt varit slutsålda och även till konserterna med internationella stjärnor lönar det sig att köpa biljett i god tid. I år har till exempel gästspelet med Viktoria Tolstoy och superkvällen med verket Anne Frank och dansaren Atte Kilpinen väckt stort intresse på förhand.

Kom också ihåg hela familjens favoriter Maukka och Väykkä, vinnaren i Sibelius violintävling Christel Lee och den berörande Kvartett för tidens ände vid konserten Hoppet i mörkret.

Av festivalevenemangen kan du gratis njuta av välgörenhetskonserten Music for Peace 19.10., evenemanget Fredsambassadörer 25.10. och musikgudstjänsten 3.11.

ÖVERSÄTTNING: TOVE DJUPSJÖBACKA

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *