| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Ny måltidsproducent på Villa Breda

Seniorernas servicecenter Villa Breda i Grankulla har fått en ny måltidsproducent.

Matlagningen i servicecentret Villa Bredas kök gick i månadsskiftet augusti-september över från Västra Nylands välfärdsområde till Vireko Oy. En del av personalen gick också över till den nya arbetsgivaren. Fram till att Vireko tog över var det Västra Nylands välfärdsområde som hade hand om måltidsproduktionen på Villa Breda, som överfördes till välfärdsområdet från Grankulla stad i början av 2023 i samband med inrättandet av välfärdsområdena.

Det här hör till planen att lägga ut måltidsproduktionen i Västra Nylands välfärdsområde. Från och med månadsskiftet augusti-september ansvarar Vireko för det. Bolaget grundades 2021 och ägs av vårdbolaget Attendo. Vireko har också verksamhet i Kajana, Päijänne-Tavastland, Vanda och Kervo.

I Grankulla har kökspersonalen berett lunch och middag för de äldre på Villa Breda och utomstående har också kunnat äta lunch i matsalen på Villa Breda. Vireko tar över i sex kommuner Grankulla är inte den enda kommunen i Västra Nylands välfärdsområde där Vireko efter konkurrensutsättning tar över måltidstjänsterna. Virekos anställda bereder i framtiden också måltiderna på enheterna för äldre, personer med funktionsnedsättningar och sjukvården i Esbo, Högfors, Kyrkslätt, Lojo och Vichtis.

På besök i Villa Bredas matsal. Välfärdsområdets expert på måltidstjänster Tii Tuomainen (t.v), Virekos tf. affärsområdeschef Pia Heino, chef för stödtjänster vid välfärdsområdet Pasi Ojaniemi, Virekos måltidstjänstchef Pirjo Kota-aho och utvecklingschef Minna Haapamäki.

Bakom förändringen finns ett styrelsebeslut att måltidstjänster inte är en kärnverksamhet för välfärdsområdet och att man genom att lägga ut verksamheten får en bättre kompetens, konstaterar Pasi Ojaniemi, chef för stödtjänster vid Västra Nylands välfärdsområde.

Genom verksamhetsöverföring har cirka 50 anställda och 8 kök, varav Villa Breda är ett, överförts från välfärdsområdet till Vireko. Även majoriteten av Villa Bredas kökspersonal har gått över till den nya tjänsteleverantören och även ny personal har rekryterats.

Verksamhetsutläggningen medför inga synliga förändringar i Villa Bredas verksamhet, men antalet köksanställda ökar från fem till åtta. Istället för att laga cirka 200 luncher dagligen, kommer köket att producera cirka 400 luncher per dag och det kräver mer personal. Kökslokalerna ordnas om och det kommer mer utrustning. Efter förändringen jobbar man i Villa Bredas kök även under helgerna och man lagar mat och transporterar den också till Esbo.

Måltiderna som förs hem till äldre påverkas inte av förändringen eftersom de är på ett annat företags ansvar.

Smaken kan förändras något

Matens smak kan dock förändras något vid bytet av tjänsteleverantören.

– Vi har egna recept som säkert skiljer sig åtminstone delvis från dem som köket tidigare använt, men den mat vi lagar är god, passar våra gäster och är traditionell husmanskost, säger utvecklingschef Minna Haapamäki från Vireko.

– En näringsexpert granskar alla planerade måltider för att säkerställa att de följer näringsrekommendationerna, säger tf. affärsområdeschef Pia Heino.

Vireko har ett utvecklingsteam som planerar måltider för seniorer, och ett av deras mål är att enligt serviceavtalet öka mängden grönsaker i de äldres luncher och middagar.

Haapamäki och Heino berättar att det finns en sak som ofta diskuteras när det gäller mat för äldre: salt. Äldre är ofta vana vid att salta sin mat frikostigt och då kan maten först kännas smaklös, men på Vireko håller man fast vid rekommendationen om fem gram salt per dag. Naturligtvis finns bordssalt tillgängligt för dem som önskar det.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *