| URHEILU - IDROTT

Vackert med stil! Full fart i Grankulla konståkningsklubbs skridskoskolor

Konståkning är en mycket mångsidig hobby. I grenen utvecklas både den fysiska och mentala sidan oavsett åldern. Grenen är en kombination av hårda idrottsprestationer och kreativt konstnärligt arbete, säger Grankulla konståkningsklubbs chefstränare Olseia Karmi.

Karmi tog under sin aktiva karriär som isdansare flera FM-medaljer och hon representerade Finland i flera mästerskapstävlingar. Grankulla konståkningsklubb grundades 1997 och har för närvarande cirka 120 aktiva i sina utvecklings-, tävlings-, lättävlings- och hobbygrupper. Bland de aktiva finns skridskoåkare av båda könen, i alla åldrar från små knattar till skolbarn och också vuxna har egna grupper.

En hemtrevligt liten klubb

Karmi säger att klubben har flera stora styrkor som skiljer den från andra klubbar i huvudstadsregionen. En av dem är att klubben är lokalt förankrad i Grankulla och att man därför undviker långa resor till träningarna.

Olesia Karmi.

– Träningarna sker i huvudsak i Grankulla ishall och i idrottsanläggningarna i närheten. Det här är en stor fördel när ungdomarna behändigt kan ta sig från skolan direkt till träningarna. Tiden de sparar på resor kan de använda till att äta, återhämta sig och tryggt ta sig till träningarna.

– Ungdomarna har skåp i ishallen där de kan förvara och torka skridskor och kläder så att släpa skridskorna till skolan eller från skolan är inte ett problem för våra ungdomar. I många klubbar tvingas ungdomarna släpa på skridskorna dagarna i ända.

Man kan galant hålla på med konståkning i vilken ålder som helst, enligt Karmi. I konståkning får man inte bara testa på träning på isen utan också på mångsidig träning vid sidan av, bland annat grenträning utanför isen, rotationsträning, dans, balett, och ibland till och med akrobatik.

– Även för små barn erbjuder grenen rolig träning tillsammans, att lära sig nya färdigheter, utveckla sociala färdigheter, få nya vänner, uppleva glädjen i att lära sig något nytt och lyckan av att delta i uppvisningar, samt till exempel utveckla motoriska färdigheter, vilket är till stor hjälp för barnens allmänna utveckling.

Man kan börja och hålla på med konståkning i vilken ålder som helst. I klubben finns en skridskoskola för de nya små talangerna som börjar sin konståkningsresa, för de äldre konståkarna finns det egna tävlings- och hobbygrupper, och naturligtvis finns det även grupper för vuxna som är intresserade av konståkning.

– Konståkning blir en familjeaktivitet genom de fina konståkningsuppvisningarna, tävlingarna och det gemensamma engagemanget, där föräldrar kan delta även om de själva aldrig skulle ha åkt skridskor.

Grankulla konståkningsklubbs mål är att ge en möjlighet att utöva grenen med glädje, men också att möjliggöra uppnåendet av idrottsliga mål. Att ständigt utveckla klubben, både när det gäller förhållanden som professionell träning, har också lett till framgång i ungdomarnas tävlingsklasser i konståkning de senaste åren.

– En av våra viktigaste styrkor är vår kunniga och professionella tränargrupp. Vi har gradvis lyckats skapa ett professionellt team där alla arbetar mot samma mål.

– Vårt team är mycket motiverat att arbeta för idrottarnas framgång. Vi vill skapa en trygg träningsmiljö där idrottaren stöttas hela tiden. Vi är en idrottsförening som förstår både sportens glädje och tårar.

Lätt att testa

Det enklaste sättet att bekanta sig med Grankulla konståkningsklubb och konståkning som hobby är att delta i skridskoskolan och prova på de olika grupperna. Första gången i skridskoskolan är ett provtillfälle och gratis och familjen förbinder sig inte till något. Höstens skridskoskolor började redan i början av september, och det är möjligt att prova på en gång gratis. Nu är det läge att plocka fram skridskorna från garderoben!

– Det är värt att komma och testa om barnet eller den vuxna blir intresserad av grenen. Om man inte vågar kliva på isen direkt kan man också först följa träningen från läktaren. Det går även bra att fråga om lediga platser i tävlings- och lättävlingsgrupperna, säger Karmi.

Mer information: kauniaistentaitoluisteluklubi.com och på Instagram @kauniaistentaitoluisteluklubi

Varför håller du på med konståkning?

1. Hur gammal var du när du började och hur hittade du till konståkningen?

2. Varför håller du på med konståkning?

3. Vad är det bästa med konståkning?

Elna Paussu, 9 år (Lättävlingsgrupp)

1. Jag började som femåring i skridskoskolan. Min mamma anmälde mig bara för att jag skulle lära mig åka skridsko. När jag började hölls jag inte alls på benen men som tur hjälpte instruktörerna mig. Jag började mitt i säsongen och utvecklades ganska snabbt.

2. Jag håller på med konståkning för att man kan göra olika saker på isen såsom hoppa, glida, grundåkning och leva in sig i musiken. Dessutom hör det också annan träning till konståkning, såsom balett och dans och de timmarna är jätteroliga.

3. Det roligaste är att lära sig nytt, träffa kompisar och få klä sig i ljuvliga tävlingsdräkter.

Emilia Miettinen, 10 år (K2 tävlingsgrupp)

1. Jag började som fyraåring när mamma anmälde mig och min tvillingsyster Ellen till klubbens skridskoskola.

2. Mamma hade fått tips om en trevlig klubb av mina kompisars föräldrar och ishallen är nära.

3. Jag älskar konståkning, det allra bästa är kompisarna, att lära sig nytt, tävla med eget program och jag gillar jättemycket att lära mig nya hopp.

Maryam Nguyen, Minea Grahn.

Maryam Nguyen, 13 år (K1 tävlingsgrupp)

1. Jag började åka skridsko som 2,5-åring.

2. Mamma satte mig i en skridskoskola och jag gillade det väldigt mycket så jag fortsatte.

3. Det bästa med konståkning är känslan av att lyckas och utmaningarna. Jag gillar att utmana mig själv med hopp av olika slag eller hoppserier.

Minea Grahn, 14 år (K1 tävlingsgrupp)

1. Jag började som treårig i klubbens skridskoskola. Vi åkte mycket skridsko utomhus med familjen och det sporrade att börja med konståkning.

2. Jag håller på med konståkning eftersom jag tycker om att tävla och utmana mig själv med nya saker och kompetenser.

3. Det bästa med konståkning är att åka till musik och att leva sig in i den.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *