| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Grönt ljus för bostäder intill Villa Bensow

Snart byggs nya bostäder på det cirka fem hektar stora området mellan Gräsavägen och Bensowgränden. Den nya detaljplanen godkändes av fullmäktige på mötet den 16 september, vilket gläder Stiftelsen Bensows styrelseordförande Johan Hjelt.

– På den större delen av området kan verksamheten utvidgas på det parkliknande området med Villa Bensow och den av Paul Olsson planerade trädgården i centrum. Den ur bruk tagna barnhemsbyggnaden från tidigt 80-tal rivs och området längs med Bensowgränden och Ekorrbackavägen anslås för bostadsbebyggelse, säger han.

Andréa Sjöström, chef för småbarnspedagogiken (t.v), styrelseordförande Johan Hjelt och verksamhetschef Maj Estlander är mycket nöjda med saneringen av Villa Bensow. Älgen, som i tiden var en 60-års present till villans ägare Wilhelm Bensow, har också putsats upp.

Detaljplanen utgår från småskaligt byggande med boende av hög kvalitet i en kombination av egnahemshus, parhus, radhus och mindre våningshus på totalt 6 300 byggnadskvadratmeter.

– Gatuförbindelsen byggs om och kommer inte att möjliggöra genomfartstrafik. Planen är att kunna färdigställa gatuförbindelsen som inkluderar kommunalteknik sommaren 2025, säger Hjelt.

Det nya bostadsbeståndet byggs inte av stiftelsen själv utan tomtmarken kommer enligt Johan Hjelt till försäljning så fort detaljplanen har vunnit laga kraft. Inom utgången av löpande år 2024, hoppas han.

– Våra tomter är till sin natur mycket olika, dvs. egnahemshus 5 st/parhus 5 st, townhouse/radhus och mindre våningshus med totalt 40-50 lägenheter. Det innebär att målgrupperna är rätt olika som ställer olika krav på procedurerna. Vi börjar därför med att utreda marknaden för att sedan dra slutsatserna för olika tillvägagångssätt för försäljningen. Vi försöker gå raskt tillväga och kommer säkert också att ge information via stiftelsens hemsida.

Vid årsskiftet 2023–2024 ledde en kortslutning till en del skador på huset, men nu är allt åtgärdat och försäkringsbolaget stod för kostnaderna. Andréa Sjöström berättar att stiftelsen hade planerat att hålla öppet hus då på våren, så att alla som är intresserade skulle få se huset. Nu när allt är åtgärdat kan de planerna börja diskuteras igen. Här en bild från mötesrummet med en ritning över parkområdet på väggen.

Den nya detaljplanen betyder konkreta nya möjligheter för Stiftelsen Bensow att utveckla sin verksamhet.

– De konkreta nya möjligheterna uppstår genom att vi kan utvidga vår verksamhet på området framför allt tack vare bättre ekonomiska förutsättningar.

Villa Bensow nu totalsanerad

Det nya bostadsområdet angränsar till den nyligen totalsanerade och i den nya detaljplanen skyddade Villa Bensow som är byggd 1908 med omkringliggande park planerad av Paul Olsson.

I byggnaden verkar stiftelsens organisation för förebyggande barnskyddsarbete. Några år tidigare slutfördes totalsaneringen av områdets andra skyddade byggnad Villa Solhaga som nu upplåtits till Barnavårdsföreningens användning. Saneringen av Villa Bensow, där allt revs och i princip bara stommen var kvar, slutfördes 2022 och kostade sammanlagt cirka fyra miljoner euro.

– Vi är glada för att saneringen gick som på räls både ekonomiskt och tidsmässigt, mycket tack vare duktiga entreprenörer och sakkunnig projektledning.

Vad är du speciellt nöjd med?

– Fönstret då en så stor sanering kunde och måste ske var litet, men alla bitar föll precis på plats. Ambitionen att återställa allting till sin forna glans inklusive Paul Olssons formträdgård med lusthus och skulpturer var stor och vi lyckades över förväntan, säger Johan Hjelt.

Förebyggande barnskyddet verkar i villan

Stiftelsen fokuserar just nu mycket på det förebyggande barnskyddet som har tagit plats i Villa Bensow och använder den för verksamheten och sin personal.

– Förebyggande barnskydd handlar om att stöda barn och familjer tillräckligt tidigt i syfte att förhindra att problem uppstår eller förvärras. Det handlar om åtgärder som tryggar barnets uppväxt, utveckling och välfärd och som stärker barnets skyddsfaktorer, säger Maj Estlander som ansvarar för verksamheten.

Stiftelsen jobbar för att bryta generationsöverskridande social utsatthet och har därför riktat in sig på den målgrupp som har störst risk för marginalisering. Det vill säga barn och unga som lever med en förälders missbruk, psykiska ohälsa eller våldsamma beteende.

– Vi erbjuder psykosocialt stöd för barn och unga i hela Nyland i form av individuellt-, kamratstöd och sommarläger genom vår verksamhet Min stig. Påverkansarbete och kompetenshöjande verksamhet, riktad till professionella som jobbar med barn, har också blivit en viktig del av vår verksamhet. Vi har till exempel sedan år 2018, årligen ordnat konferensen de Finlandssvenska barnrättsdagarna, som erbjuder ett forum där professionella från hela Svenskfinland kan träffas, byta erfarenheter och ta del av experters forskning och kunskap. Vi jobbar även mycket i skolor, både med elever och personal, för att synliggöra vår verksamhet och det stöd barn i målgruppen kan få.

Hur stort problem är det idag att barn lever med t.ex. en psykiskt sjuk förälder och vad kan det leda till?

– Vi räknar med att 4–5 barn i varje klass eller 25 procent av alla barn berörs av en förälders risk- eller missbruk. Enligt Social- och hälsovårdsministeriet lider minst 20 procent av vuxna av någon psykisk störning och 30 procent av vuxna överskrider gränsen för problematisk alkoholkonsumtion. Vuxnas illamående återspeglar sig i barns mående. THL brukar uppge att 89 000 barn berörs av en förälders missbruk, men mörkertalet är stort i och med att en väldigt stor andel av de som har en problematisk alkoholkonsumtion aldrig söker hjälp. Vi har också i dagarna kunnat läsa om att missbruk kostar den offentliga hälso- och sjukvården 1,1 miljarder euro i året och att psykisk ohälsa kostar samhället lika mycket i förlorad arbetstid. Vi talar alltså om ett stort samhälleligt problem.

Hur kan ni hjälpa barn och unga som lever i en familj där en förälder eller annan närstående vuxen har ett missbruk och/eller psykisk ohälsa?

– Vi erbjuder psykosocialt stöd och hjälper barnen att hantera de svåra känslor och upplevelser det medför att leva med en sjuk förälder. Genom vårt kamratstöd får barnen konkret uppleva och förstå att de inte är ensamma med sin svåra familjesituation. Barnen får hos oss en förståelse för förälderns sjukdom och vi jobbar med att de ska uppnå en acceptans för att det inte är deras jobb att få sin förälder att tillfriskna. Vi förmedlar till barnen att de har rätt att må bra fastän föräldern mår dåligt.

Maj Estlander har ett tips till familjer som lever i denna verklighet:

– Tala med barnen på ett åldersadekvat sätt om den sjuka förälderns mående. Barn märker allting och vill verkligen och behöver förstå. En öppen kommunikation inom familjen är en viktig skyddsfaktor för barnet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *