| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Villa Bredan ateriatuottaja on vaihtunut

Senioreiden palvelukeskuksen ateriatuottaja Kauniaisissa on vaihtunut.

Kauniaisten palvelukeskuksen Villa Bredan valmistuskeittiön aterioiden valmistus on siirtynyt elo-syyskuun vaihteesta Vireko Oy:lle. Myös osa henkilökunnasta siirtyy uudelle toimijalle. Tähän asti toiminnoista oli vastannut Länsi-Uudenmaan hyvinvointialue, jolle toiminnot siirtyivät puolestaan Kauniaisten kaupungilta vuoden 2023 alusta hyvinvointialueiden perustamisen yhteydessä.

Siirto on osa Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen ateriapalveluiden ulkoistamista. Elo-syyskuun vaihteesta lähtien ateriapalveluista vastaa Vireko Oy, joka on vuoden 2021 lopulla perustettu ateriapalveluyhtiö. Sen omistaa hoivapalveluyritys Attendo. Virekolla on toimintaa myös Kainuussa, Päijät-Hämeessä, Vantaalla ja Keravalla.

Kauniaisissa keittiön henkilökunta on valmistanut Villa Bredan ikäihmisille lounaita ja päivällisiä ja myös ulkopuoliset ovat voineet lounastaa Villa Bredan ruokalassa.

Villa Bredan ruokalassa ovat vierailemassa hyvinvointialueen ateriapalveluiden asiantuntija Tii Tuomainen (vas.), Virekon vt. liiketoimintajohtaja Pia Heino, hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi, Virekon ateriapalvelupäällikkö Pirjo Kota-aho ja kehityspäällikkö Minna Haapamäki.

Toiminnot siirtyvät kuudessa kunnassa

Kauniainen ei ole Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella ainoa kunta, jonka ateriapalvelut ovat siirtyneet Virekon vastuulle kilpailutuksen jälkeen. Virekon työntekijät valmistavat jatkossa myös Espoossa, Kirkkonummella, Lohjalla, Karkkilassa ja Vihdissä ikäihmisten ja vammaisten sekä terveydenhuollon yksiköiden ateriat. Muutoksen taustalla on aluehallituksen päätös, että ateriapalvelut eivät ole hyvinvointialueen ydinpalvelua ja ulkoistamalla saadaan parempaa osaamista, Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen tukipalvelujohtaja Pasi Ojaniemi toteaa.

Hyvinvointialueelta on siirtynyt liikkeenluovutuksella Virekolle noin 50 työntekijää ja kahdeksan tuotantokeittiötä, joista Villa Breda on yksi. Myös pääosa Villa Bredan keittiön työntekijöistä on siirtynyt uuden palveluntuottajan palvelukseen ja keittiöön on myös rekrytoitu lisää ammattilaisia.

Villa Bredan toimintaan ulkoistaminen ei tuo näkyviä muutoksia, mutta keittiötyöntekijöiden määrä kasvaa kahdeksaan nykyisestä viidestä. Keittiössä valmistuu parin sadan päivittäisen lounaan sijaan jatkossa noin 400 lounasta päivässä, mikä vaatii lisää ammattilaisia. Keittiön tiloja järjestellään uudelleen ja laitteistoa lisätään.

Villa Bredan keittiössä työntekijöitä työskentelee uudistuksen jälkeen myös viikonloppuisin ja aterioita valmistetaan ja kuljetetaan myös Espooseen.

Kotiaterioihin, jotka viedään vanhuksille kotiin, muutos ei vaikuta. Ne ovat toisen yrityksen vastuulla.

Maku voi hieman muuttua

Ruuan maku voi muuttua hieman palveluntuottajan vaihdoksessa.

– Meillä on oma reseptiikka, joka varmasti on ainakin osittain erilaista kuin aiemmin keittiöllä käytetty, mutta valmistamamme ruoka on hyvää, ruokailijoillemme sopivaa, perinteistä kotiruokaa, kehityspäällikkö Minna Haapamäki Virekosta vakuuttaa.

– Kaikki suunnitellut ateriat kulkevat ravitsemusasiantuntijan pöydän kautta, jotta ne ovat ravitsemussuositusten mukaisia, vt. liiketoimintajohtaja Pia Heino painottaa.

Virekolla on kehitystiimi, joka suunnittelee senioreiden aterioita ja yksi sen tavoitteista on lisätä ikäihmisten lounaisiin ja päivällisiin kasviksia palvelusopimuksen mukaisesti.

Haapamäki ja Heino kertovat, että ikäihmisten ruuassa on yksi asia, joka puhuttaa laajasti: suola. Jos vanhukset ovat tottuneet kotona huolettomaan suolan käyttöön, saattaa ruoka tuntua aluksi suolattomalta, mutta Virekossa viiden gramman päiväsuosituksesta pidetään kiinni. Toki pöytäsuolaa on tarjolla heille, jotka sitä toivovat.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *