I Grankulla finns det många ensamma seniorer som inte deltar i nästan något alls. Dessa vill äldrerådets ordförande Torolf Hedlund nå.
I Grankulla bor det cirka 2 000 personer över 65 år. Torolf Hedlund, ordförande för Grankullas äldreråd, uppskattar att ungefär hälften av dem, alltså cirka tusen seniorer, är medlemmar i den finsk- eller svenskspråkiga pensionärsföreningen i Grankulla. Medlemskap innebär dock inte nödvändigtvis aktivt deltagande i evenemang. Enligt Hedlund deltar till exempel ungefär tvåhundra aktiva medlemmar i evenemang arrangerade av Grankulla svenska pensionärer eller föreningens olika klubbar, vilket innebär att många äldre inte deltar alls, trots att de är medlemmar i föreningen.
– I Grankulla finns det många ensamma seniorer som lever i skymundan. Vårt mål är att få mer kontakt med våra äldre, säger Hedlund.
Ny broschyr om äldrerådet
Äldrerådet strävar efter att få fler seniorer att engagera sig i föreningsverksamhet eller delta i föreningarnas evenemang, där de kanske kan få nya bekanta.
Grankulla stad har publicerat en ny broschyr ”Äldrerådet i Grankulla”, som presenterar äldrerådets verksamhet. Broschyren finns tillgänglig på de vanliga informationsställena, till exempel på biblioteket, stadshuset, hälsocentralen och Villa Breda.
Äldrerådet har även fått en egen e-postadress, aldreradet@kauniainen.fi (endast finsk adress), från staden, vilket förhoppningsvis underlättar kontakten.
– Äldrerådet har varit i skymundan. Vi har verkat ganska mycket i vår egen bubbla. Förhoppningsvis öppnar dessa åtgärder kontakter till seniorerna. Man har inte riktigt vetat om oss, och när man pratar med äldre är en typisk fråga: Vad är äldrerådet? säger Hedlund.
Enligt honom är det viktigt för äldrerådet att få information och tips från seniorerna invånarna om vilka frågor som oroar dem, så att problemen kan lyftas upp på bordet.
Besvärligt ibland
Hedlund är inne på sin första mandatperiod som ordförande för Grankullas äldreråd. Äldrerådet har totalt nio medlemmar och möten hålls en gång i månaden, förutom under sommaruppehållet. Största delen av tiden går åt till att följa med sjukvården, berättar Hedlund. Han rapporterar på varje möte om vad för ärenden man behandlat och diskuterat i Västra Nylands välfärdsområde LUVN. Han är Grankulla äldreråds representant i LUVN:s äldreråd.
I och med social- och hälsovårdsreformen flyttade social- och hälsovårdstjänsterna från Grankulla stad över till Västra Nylands välfärdsområde.
– Det är besvärligt ibland, medger Hedlund.
– Västra Nylands välfärdsområde har sin egen byråkrati och den är jättestor jämfört med stadens byråkrati, exempelvis när det gäller vem man ska kontakta. Vi är bara en kommun av tio och det finns ganska många aktuella ärenden på LUVN:s bord.
– Samarbetet med LUVN går bra, men tar lång tid. Men det är inte omöjligt, säger Hedlund med ett leende.
Svar på utlåtandebegäran
En annan viktig uppgift för äldrerådet är att svara på stadsfullmäktiges begäran om utlåtande, som ofta har att göra med trafik och trygghet. Exempelvis har äldrerådet önskat fler p-platser för de äldre vid hälsostationen, men synliga förbättringar har inte skett. Många äldre har önskat mer parkeringsplatser eftersom de måste ta bilen till läkarbesöken.
Rådet har också uttryckt sin oro över säkerheten på Tunnelvägen men cyklisterna kör fortfarande i hög hastighet under bron, säger Hedlund förargat. Bilisterna följer inte heller närapå alltid hastighetsbegränsningarna i centrum.
– Man lyssnar inte så värst mycket på oss, sammanfattar han.
Återuppringning väcker diskussion
Äldrerådet har ändå fått i stånd vissa förbättringar. Äldrerådet föreslog att återupprätta en servicepunkt på hälsostationen och det förverkligades åtminstone delvis. Det är meningen att bland annat återuppringningen ska diskuteras under äldrerådets möte i oktober och då ska också ett par av välfärdsområdets representanter delta. Av dem hoppas man på noggrannare siffror på hur hälsostationens återuppringning fungerar.
– Vi har fått tudelad information. Endel säger att man ringt till dem inom tre timmar. Andra säger att samtalet aldrig kommer eller att det tagit tre dagar. Vi har begärt noggrannare uppgifter.
Boendet oroar
Hedlund är speciellt orolig för de äldres boende. Han hoppas att det skulle byggas gemenskapsboende i Grankulla. Ett initiativ i frågan gjordes för ett par år sedan, många Grankullaföreningar var med om initiativet.
– Seniorboendet är ett stort problem som bara växer i hela västra Nyland. Köerna till bostäderna är långa. Gemenskapsboende skulle vara en bra idé, men i Grankulla finns inga aktuella projekt i frågan. Med gemenskapsboende avser han hus där de äldre skulle kunna ha gemensamma klubbrum, tv-rum eller ett litet bibliotek där de kan samlas. Ett sådant här hus skulle kunna behövas för äldre som fortfarande klarar sig hemma men kanske inte kan röra sig så bra mer.
– Men gemenskapsboende för äldre verkar inte locka byggherrarna, beklagar sig Hedlund.
Äldrerådet
- är ett lagstadgat samarbetsorgan mellan Grankulla stad, seniorerna i Grankulla och pensionärsföreningarna som verkar i staden
- ger de äldre i Grankulla en möjlighet att delta och påverka i ärenden som är viktiga för de äldre och som främjar de äldres livskvalitet i frågor som gäller boende, kultur-, motions- och hobbyaktiviteter
- följer beslutsfattandet inom stadens förvaltning och påverkar planering, beredning och uppföljning av ärenden med betydelse för stadens seniorer
- utses av stadsstyrelsen för en mandatperiod på två år
- består av representanter för pensionärerna, beslutsfattare från utskott och stadens representant
- utser en representant till Äldrerådet för Västra Nylands välfärdsområde.
ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ