| KAUPUNKI - STADEN

Biblioteket firade sina hundra år med tårta och musik

På torsdagen firade Grankulla bibliotek sitt 100-årsjubileum med ett fullspäckat program. Dagen började redan kl. 14 med bland annat ansiktsmålning för barn och en timme senare bjöds det på tårta dagen till ära.

En av dem som deltog i firandet var Anna-Liisa Törmänen, en aktiv biblioteksbesökare. 

Anna-Liisa Törmänen.

– Det känns väldigt trevligt att få vara här och fira. Jag besöker biblioteket flera gånger i veckan eftersom jag bor alldeles i närheten, berättar hon.

Tidigare köpte hon mycket böcker, men nu utnyttjar hon bibliotekets tjänster och läser böcker av alla de slag. 

– Alla nyheter kommer hit så snabbt. Nuförtiden läser jag mycket spänningsromaner, lånar också mycket barnböcker till mina barnbarn, läser biografier och många andra intressanta böcker.

Även för Irina Granfors är biblioteket viktigt. Hon besöker bibban flera gånger i månaden, läser ofta memoarer och har också deltagit i några av evenemangen som biblioteket anordnar.

Irina Granfors.

– Biblioteket är viktigt eftersom det ger alla medborgare jämlik tillgång till böcker. Det vore bra om skolorna gjorde utflykter hit även under skoltid, så att barnen läser mer, säger hon.

Carl-Henrik von Bonsdorff hör till dem som mer sporadiskt lånar böcker. 

– Det är verkligen fint att få vara här och fira. Själv är jag inte så aktiv biblioteksbesökare och jag skäms för det. Jag borde använda det mer, men jag är lite lat. Jag läser mycket, men köper böcker och läser mycket på nätet, säger han.

Carl-Henrik von Bonsdorff.

Även stadsdirektör Christoffer Masar var på plats. Vad betyder biblioteket för dig? 

– Jag har två pojkar. Den ena läser själv och den andra läser vi för. Så det är särskilt barnböcker som är väldigt viktiga. Själv lyssnar jag numera mest på ljudböcker, så jag lånar inte så ofta böcker själv, men vi är ofta här med barnen och väljer böcker.

Senare på eftermiddagen fortsatte programmet med ett tal av Jaakko Tiinanen, chef för biblioteks- och kulturtjänster, samt en föreläsning av kulturrådet Clara Palmgren, som på svenska berättade om bibliotekets historia.

Christoffer Masar.

Firandet avslutades på kvällen med en födelsedagskonsert där gitarristen Tuomas Wäinölä och basisten Lauri Porra uppträdde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *