| KAUPUNKI - STADEN

Kolumnen: En seniorvänlig kommun skapar möjlighet till ett gott liv

Social- och hälsovårdsreformen har påverkat Grankulla på många sätt. Inkomststrukturerna har förändrats och kommunen måste överväga nya verksamhetsmodeller och sätt att organisera sina tjänster på ett så kostnadseffektivt sätt som möjligt.

Kommunens uppgift är att stödja de äldres välbefinnande i olika livssituationer. Målet är att alla äldre ska ha likvärdiga möjligheter till ett gott liv. Ett gott liv består bland annat av självständighet, aktivitet, god hälsa, funktionsförmåga, delaktighet och en trygg boendemiljö. För vissa innebär välbefinnande motion, för andra hantverk, musik, konst, att lära sig nya saker, att vistas i naturen osv.

Det är detta som medborgarinstitutet strävar efter att erbjuda genom sitt breda utbud av fritt bildningsarbete, så att så många som möjligt kan delta i att främja välbefinnande och minska ensamhet. Samtidigt stöder man också stadens mål i jämställdhets- och likabehandlingsplanen genom att rikta tjänster till dem som särskilt behöver dem. På samma sätt stöds ökad delaktighet genom att rikta tjänster till nya målgrupper. Detta har också en betydande inverkan på det psykiska välbefinnandet.

Befolkningen åldras och fler äldre som bor hemma kan inte själva söka hjälp eller identifiera sina hjälpbehov. För att hitta dessa äldre startades 2022 projektet Uppsökande äldrearbete i Grankulla, där vi rör oss på platser där vi kan träffa äldre. Projektets mål är att hitta och hjälpa äldre som är i behov av stöd eller hjälp. I det uppsökande äldrearbetet möter vi äldre som behöver stöd i vardagen samt livsglädje i sin ensamhet. Verksamheten hjälper dem att få tillgång till de tjänster och det stöd som främjar deras välbefinnande och hälsa. Verksamheten organiseras i samarbete mellan kommunen, församlingarna och Grani Närhjälp.

Inom ramen för projektet har även vardagsrumsverksamheten Apollo startats i Grankulla. Vardagsrummet är i det så kallade Apollo-huset på Brandkårsgränden och öppnades i maj 2023. Hit är alla välkomna på onsdagar kl. 13-15 för att ta en kopp kaffe, prata om saker som oroar och träffa andra. Cirka 15-18 äldre deltar varje vecka.

Senior-vardagsrumskonceptet planeras också att införas i höghusen i Grankulla. Bostadsbolag som har ett eget samlingsrum kan kontakta Grani Närhjälp och så kan vi komma överens om när en kaffeträff kan ordnas för bostadsbolagets invånare, med en frivillig från Grani Närhjälp som värd. På så sätt kan även de invånare som kanske inte längre kan ta sig till olika verksamheter träffa sina grannar i sitt eget bostadsbolags lokaler.

Grani Närhjälp startade verksamheten Senior-Park i Villa Apollos lokaler i augusti 2024. Här kan anhörigvårdare lämna sin anhöriga på måndagar i två timmar mellan kl. 13-15 för att få lite egen tid. Grani Närhjälp arrangerar detta i samarbete med den svenskspråkiga församlingen i Grankulla. På plats finns alltid en närvårdare och en frivillig från Grani Närhjälp. Tid måste bokas i förväg senast torsdagen veckan innan.

Församlingarna i Grankulla arrangerar även mötesplatser för äldre, såsom måndagskaffe, klubbar, utfärder, lovsångs- och förbönsgrupper. Dessa erbjuder möjlighet att dela tankar och livserfarenheter och därmed förebygga ett av den äldre befolkningens stora problem, ensamhet.

Hem- och institutionsbesök är en viktig del av Grankullaförsamlingarnas arbete bland de äldre. Att stötta de äldre genom samtal är centralt. Nattvard i hemmet är en festlig stund för många äldre som inte längre kan delta i församlingens gudstjänst.

HELENA PIRVOLA-NYKÄNEN,  IDROTTSPLANERARE, GRANKULLA STAD

AILA THURIN, VERKSAMHETSLEDARE, GRANI NÄRHJÄLP RF

PIRJO LUOMA, DIAKONISSA, KAUNIAISTEN SUOMALAINEN SEURAKUNTA

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *