| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Ikäystävällinen kunta luo mahdollisuuden hyvään elämään

Sote-uudistus on vaikuttanut Kauniaisiin monin tavoin. Tulorakenteet ovat muuttuneet ja kunnan palvelujen järjestämiseen joudutaan pohtimaan uusia toimintamalleja- ja tapoja, jotta palveluja voidaan järjestää mahdollisimman kustannustehokkaasti.

 

Kunnan tehtävänä on tukea ikääntyvien hyvinvointia elämän eri tilanteissa. Tavoitteena on, että kaikilla ikääntyvillä on yhdenvertaiset mahdollisuudet hyvään elämään.

Hyvä elämä koostuu mm. itsenäisyydestä, aktiivisuudesta, hyvästä terveydestä, toimintakyvystä,osallisuudesta ja turvallisesta elinympäristöstä. Toisille hyvinvointi on liikuntaa, toisille kädentaitoja, musiikkia, taidetta, uusien asioiden oppimista, luonnossa liikkumista jne.

Tätä kaikkea kansalaisopisto pyrkii järjestämään monipuolisella vapaan sivistystyön tarjonnalla, jotta mahdollisimman monella olisi mahdollisuus osallistua hyvinvoinnin edistämiseen ja yksinäisyyden vähentämiseen. Samalla tuetaan myös kaupungin yhdenvertaisuus-ja tasa-arvosuunnitelman tavoitteita kohdentaa palveluja niitä erityisesti tarvitseville. Samoin tuetaan osallisuuden lisäämistä viemällä palveluja uusiin kohteisiin. Tällä on merkittävä vaikutus myös mielen hyvinvointiin.

Väestö ikääntyy ja kotona asuu yhä enemmän iäkkäitä henkilöitä, jotka eivät kykene hakemaan apua tai tunnistamaan avuntarvettaan. Näiden iäkkäiden löytämiseksi Kauniaisissa on käynnistynyt 2022 Etsivä Vanhustyö-hanke, jossa olemme jalkautuneet paikkoihin, joissa ikääntyneitä voidaan tavata. Hankkeen tavoitteena on löytää ja auttaa tuen tai avun tarpeessa olevia ikääntyviä. Etsivässä jalkautuvassa vanhustyössä kohdataan ikääntyviä, jotka tarvitsevat tukea arkeen sekä elämäniloa yksinäisyyteen. Toiminnalla autetaan heitä sellaisten palvelujen ja tuen piiriin, joilla edistetään ikääntyvien hyvinvointia ja terveyttä. Toimintaa järjestetään yhteistyössä kunnan, seurakuntien ja Granin Lähiavun kesken.

Hankkeen myötä Kauniaisissa on käynnistetty myös Apollo-olohuonetoiminta. Olohuone sijaitsee Palokunnankujalla ns. Apollotalossa ja aloitettiin toukokuussa 2023. Tänne ovat kaikki tervetulleita keskiviikkoisin klo. 13-15 kahvittelemaan ja juttelemaan mieltä askarruttavista asioista ja tapaamaan muita. Viikottaiseen tapahtumaan osallistuu n. 15- 18 ikääntyvää.

Seniori-Olohuone -konseptia ollaan myös viemässä Kauniaisten kerrostaloihin. Sellaiset taloyhtiöt, joissa on oma kerhotila, voivat ottaa yhteyttä Granin Lähiapuun ja voidaan sopia, koska taloyhtiössä järjestettäisiin kahvittelu-tapaaminen yhtiön asukkaille Lähiavun vapaaehtoisen vetämänä. Näin nekin asukkaat, jotka eivät ehkä enää pääse liikkumaan pidemmälle eri toimintoihin, voivat tulla tapaamaan naapureitaan oman taloyhtiön tiloihin.

Granin Lähiapu aloitti Seniori-Parkki -toiminnan Villa Apollon tiloissa elokuussa 2024. Sinne voivat omaishoitajat tuoda hoidettavansa maanantaisin pariksi tunniksi klo 13-15.00, jotta saavat omaa aikaa. Granin Lähiapu järjestää tämän yhteistyössä Kauniaisten ruotsinkielisen seurakunnan kanssa ja paikalla on aina yksi lähihoitaja ja yksi Lähiavun vapaaehtoinen. Aika on varattava etukäteen edellisen viikon torstaina.

Kauniaisten seurakunnat järjestävät myös kohtaamispaikkoja ikääntyneille mm. maanantaikahvila, kerhoja, retkiä, ylistysja esirukousryhmiä. Niissä on tilaisuus jakaa ajatuksia ja elämänkokemuksia ja näin ehkäistä yhtä vanhusväestön suurta ongelmaa, yksinäisyyttä.

Kotikäynnit ja laitosvierailut ovat tärkeä osa Kauniaisten seurakuntien työtä ikääntyneiden parissa. Vanhuksen tukeminen keskustelujen muodossa on keskeistä. Kotiehtoollinen merkitsee juhlahetkeä monelle ikääntyneelle, joka ei enää pääse osallistumaan seurakunnan yhteiseen jumalanpalvelukseen.

HELENA PIRVOLA-NYKÄNEN,LIIKUNTASUUNNITTELIJA, KAUNIAISTEN KAUPUNKI

AILA THURIN,  TOIMINNANJOHTAJA, GRANIN LÄHIAPU RY

PIRJO LUOMA,  DIAKONISSA, KAUNIAISTEN SUOMALAINEN SEURAKUNTA

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *