| KAUPUNKI - STADEN

Stadsborna bekantade sig med stadshuskvarterets ändrade detaljplaneförslag

Omkring 150 stadsbor deltog på måndagen i invånarkvällen om det ändrade detaljplaneförslaget kring stadshuskvarteret i Villa Junghans. 

Planen presenterades av Marianna Harju, direktör för saamhällstekniken, markanvändningschef Minna Penttinen, Mikko J. Salminen från stadsstyrelsen samt stadsdirektör Christoffer Masar. Arkitektbyrån representerades av Selina Anttila.

Till skillnad från den tidigare planen har det så kallade ormhuset ändrats så att huset nu har sex våningar i slutet vid Tunnelvägen (i stället för åtta), och våningarna sänks gradvis, så att bostäderna vid Villa Junghans i princip skulle vara radhus på marknivå. Enligt planen skulle det bli cirka 200 bostäder samt affärslokaler och lokaler för förvaltningen i huset.

Ämnet väckte naturligtvis stort intresse bland Grankullaborna och ungefär 150 personer hade samlats i festsalen på Villa Junghans. Det ansågs viktigt att bevara trädgårdsstadens karaktär och grönska för hela kvarteret, samt att bevara Junghansparken – det enda skogsområdet i centrum – så orört som möjligt.

De boende i kvarteret intresserade sig särskilt för hur framkomligheten på Junghansgränden och andra vägar skulle säkerställas, till exempel vid räddnings- och serviceuppdrag. Det framfördes också åsikter om huruvida det är meningsfullt att starta ett så stort projekt när andra stora projekt pågår eller planeras (bland annat stadsbanan, en ny lågstadieskola och byggandet av Kasavuoren skolans A-flygel).

Omfattningen väckte också frågor om huruvida det skulle finnas köpare till bostäderna om priserna skulle bli alltför höga.

Förslaget på stadens webbplats fram till 25.10.

Stadsstyrelsen beslutade den 12 augusti lägga fram ett ändrat detaljplaneförslag för det s.k. stadshuskvarteret. I förslaget till ny detaljplan för stadshuskvarteret presenteras nybyggnadens läge. Staden har nu märkt ut placeringen i terrängen 3.10.2024. Nybyggnadens placering enligt planförslaget är utmärkt såvitt möjligt och utan att störa andra funktioner i stadshuskvarteret, såsom daghemmet och lekparken. Syftet är att göra det lättare för personer som rör sig i området att uppfatta nybyggnadens läge. Nybyggnadens placering är utmärkt med träribbor. Ribborna är försedda med siffror som motsvarar siffrorna på den bifogade kartan. 

Förslaget finns nu på stadens webbplats fram till 25.10. Materialet finns även till påseende i Grankulla stadshus, Grankullavägen 10.

Stadsborna har rätt att göra anmärkningar mot planförslaget. Eventuella anmärkningar ska lämnas skriftligen eller per e-post till stadsstyrelsen senast 25.10.2024. Postadress: Grankulla stad, Stadsstyrelsen, PB 52, 02701 GRANKULLA, e-postadress: registratur@grankulla.fi, besöksadress: Stadshuset, Grankullavägen 10.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *