Kauniaisissa on runsaasti yksinäisiä senioreita, jotka eivät osallistu juuri mihinkään. Heidät vanhusneuvoston puheenjohtaja Torolf Hedlund haluaisi tavoittaa.
Kauniaisissa asuu noin 2 000 yli 65-vuotiasta. Kauniaisten vanhusneuvoston puheenjohtaja Torolf Hedlund laskee, että heistä noin puolet, arviolta tuhat senioria, on jäsenenä Kauniaisten suomenkielisessä tai ruotsinkielisessä eläkeläisjärjestössä.
Jäsenyys ei kuitenkaan tarkoita vielä aktiivista osallistumista tapahtumiin. Esimerkiksi ruotsinkielisen eläkeläisjärjestön Grankulla svenska pensionärerin tapahtumiin tai yhdistyksen eri kerhojen tapahtumiin osallistuu Hedlundin mukaan arviolta noin parisataa aktiivijäsentä, mikä tarkoittaa, että hyvin moni ikäihminen ei osallistu niihin lainkaan, vaikka onkin järjestön jäsenenä.
– Kauniaisissa on piilossa paljon yksinäisiä senioreita. Tavoitteenamme on saada enemmän kontaktipintaa meidän vanhusryhmäämme, Hedlund painottaa.
Uusi esite vanhusneuvostosta
Vanhusneuvosto pyrkii tekemään toimia, että entistä useampi seniori lähtisi järjestötoimintaan tai osallistuisi järjestöjen tapahtumiin, joissa voisi löytää ehkä uusia tuttavuuksia.
Kauniaisten kaupunki on julkaissut uuden esitteen ”Vanhusneuvosto Kauniaisissa”, joka esittelee vanhusneuvoston toimintaa. Esitettä on saatavilla tavanomaisista infopisteistä esimerkiksi kirjastolla, kaupungintalolla, terveyskeskuksessa ja Villa Bredassa.
Vanhusneuvosto on saanut kaupungilta myös oman sähköpostiosoitteen vanhusneuvosto@kauniainen.fi, jonka toivotaan helpottavan yhteydenottoa.
– Vanhusneuvosto on ollut pimennossa. Olemme toimineet aika omissa ympyröissämme. Toivotaan, että nämä toimet avaavat väyliä senioreiden suuntaan. Meistä ei ole oikein tiedetty ja kun juttelee senioreiden kanssa, tyypillinen kysymys on, että mikä se vanhusneuvosto on, Hedlund kertoo.
Hänen mukaansa vanhusneuvoston on tärkeää saada kaupunkilaisilta tietoa ja vinkkejä niistä asioista, jotka senioreita huolestuttavat, jotta epäkohdat voitaisiin nostaa pöydälle.
Välillä on hankalaa
Hedlund on ensimmäistä kauttaan Kauniaisten vanhusneuvoston puheenjohtajana. Vanhusneuvostossa on yhteensä yhdeksän jäsentä ja kokoontumisia on kerran kuussa lukuun ottamatta kesätaukoa. Suuri osa ajasta menee terveydenhoidon seurantaan, Hedlund kertoo. Hän raportoi joka kokouksessa, mitä asioita Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen LUVN:n puolella on käsitelty ja mistä puhuttu. Hän on Kauniaisten vanhusneuvoston edustajana LUVN:n vanhusneuvostossa.
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sote-palvelut siirtyivät Kauniaisten kaupungilta Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueelle.
– Välillä on hankalaa, Hedlund myöntää.
– Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on oma byrokratiansa, joka on tosi iso kaupungin byrokratiaan verrattuna, esimerkiksi keneen ottaa yhteyttä. Olemme vain yksi kunta kymmenestä ja LUVN:illa on aika monta asiaa pöydällä.
– Yhteistyö LUVN:n kanssa sujuu, mutta se vie aikaa. Mutta ei se ole mahdotonta, Hedlund kertoo hymyillen.
Vastauksia lausuntopyyntöihin
Toinen tärkeä vanhusneuvoston työsarka ovat vastaukset kaupungin lausuntopyyntöihin, jotka liittyivät usein liikenteeseen ja turvallisuuteen.
Esimerkiksi vanhusneuvosto on toivonut senioreille asiakaspaikkoja terveyskeskuksen pysäköintipihalta, mutta näkyviä parannuksia ei saatu. Monen ikäihmisen toiveissa on ollut parkkipaikkojen lisääminen, sillä useat heistä joutuvat käymään lääkärissä omalla autolla.
Myös Tunnelitien turvallisuudesta neuvosto julkaisi huolensa, mutta pyörät menevät sillan alta edelleen ja lujaa, Hedlund harmittelee. Eivätkä autoilijat noudata keskustassa läheskään aina nopeusrajoituksia.
– Ei meitä aina hirveästi kuunnella, hän tiivistää.
Takaisinsoitto herättää keskustelua
Mutta on vanhusneuvosto saanut parannuksia aikaan. Vanhusneuvosto ehdotti terveyskeskukseen palvelupisteen palauttamista, mikä toteutui ainakin osittain. Muun muassa takaisinsoitosta on tarkoitus keskustella vanhusneuvoston lokakuun kokouksessa, jonne pari LUVN:n edustajaa on lupautunut paikalle. Heiltä toivotaan tarkempia tilastoja terveyskeskuksen takaisinsoiton toimivuudesta.
– Meille on tullut kaksisuuntaista tietoa. Toiset sanovat, että terveyskeskuksesta otetaan yhteyttä kolmen tunnin sisällä. Toiset sanovat, että ei oteta yhteyttä ikinä tai kolmen päivän sisällä. Olemme pyytäneet, että saisimme tarkempia tilastoja.
Asuminen huolestuttaa
Hedlund on erityisen huolissaan vanhusten asumisesta. Hän toivoisi Kauniaisiin yhteisöllistä asumista. Asiasta on tehty pari vuotta sitten aloite, jossa oli mukana monta kauniaislaista järjestöä.
– Senioreiden asuminen on suuri ongelma, joka kasvaa koko Länsi-Uudenmaan alueella. Jonot asuntoihin ovat pitkiä. Yhteisöllisestä asumisesta, joka olisi hyvä idea, ei ole Kauniaisissa vireillä yhtään hanketta.
Hän tarkoittaa yhteisöllisellä asumisella taloja, joissa vanhuksilla voisi olla yhteinen kerhohuone, tv-huone tai pikkukirjasto, johon he voisivat kokoontua. Tällainen talo voisi olla tarpeen vanhuksille, jotka pärjäävät edelleen kotona, mutta eivät ehkä pysty liikkumaan enää kovin hyvin.
– Mutta vanhusten yhteisölliset talot eivät taida kiinnostaa rakennuttajia, Hedlund harmittelee.
Vanhusneuvosto
- on Kauniaisten kaupungin, kauniaislaisen vanhusväestön ja kaupungissa toimivien eläkeläisyhdistysten lakisääteinen yhteistyöelin.
- antaa kauniaislaisille ikäihmisille mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa asioihin, jotka ovat tärkeitä vanhusväestölle ja jotka edistävät ikäihmisten elämänlaatua yhteiskunnan eri toiminnoissa, kuten asumisessa ja kulttuuri-, liikunta- sekä harrastustoiminnassa.
- seuraa kaupungin hallinnon päätöksentekoa ja vaikuttaa asioihin, joilla on merkitystä kaupungin ikäihmisille. Tällaisia ovat suunnittelu, valmistelu ja asioiden seuranta.
- Kaupunginhallitus nimeää vanhusneuvoston kahden vuoden toimikaudeksi.
- Jäseninä on eläkeläisten edustajia, yhdyskunta- ja hyvinvointilautakunnan luottamushenkilöitä sekä kaupungin viranhaltija.
- Kauniainen nimeää edustajan Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen Vanhusneuvostoon.