I tidningen i november (14.11 och även på webben) publiceras stadens senaste planeringsöversikt. Den utarbetas en gång om året och innehåller en redogörelse för de detaljplaner som är aktuella i Grankulla samt de som snart kommer att initieras, och som inte är av ringa vikt. Dessutom har staden i sin strategi betonat särskilt prioriterade detaljplaner, och jag vill säga några ord om ett par av dessa.
Läsarna har säkert noterat att detaljplaneändringen för stadshuskvarteret, det så kallade ormhuset, på senare tid åter blivit aktuell. Områdets planändring inleddes för nästan tio år sedan genom en idétävling för detaljplanering. I slutet av 2023, efter en lång och händelserik process, beslutade stadsfullmäktige om de principer enligt vilka planändringen ska utarbetas. Enligt planen strävar man efter att möjliggöra byggandet av cirka 20 500 kvadratmeter, främst bostäder, som ska anpassas till parkområdet och den närliggande arkitekturen. Detta innebär också att det nuvarande stadshuset rivs.
Projektets planförslag var framlagt 24.9–25.10 och ett informationsmöte hölls i början av oktober. Många intresserade mötte upp på Villa Junghans och diskussionen var livlig, vilket vi tackar för! Under tiden planen var framlagd tog vi emot respons som nu kommer att behandlas noggrant och beaktas i det slutliga arbetet med planen.
I centrum pågår en annan detaljplan som är prioriterad i strategin, nämligen planen för stationsområdet. Denna planändring, som till stor del ägs av Senaatin Asema-alueet Oy, har nu nått utkastfasen. Utkastet var framlagt under början av hösten. Syftet med planändringen är att undersöka möjligheterna för en kombination av affärs- och bostadshus i området. Dessutom överväger man den skyddade stationsbyggnadens framtida användning. Vid planeringen av området är det viktigt att särskilt uppmärksamma den stadsbildliga aspekten samt samordningen av olika sätt att röra sig och olika aktiviteter. Planområdets placering i Grankulla centrum, mycket nära det förnyade spår- och plattformsområdet samt den nya cykelbanan, medför sina egna utmaningar för planeringen.
Nästa steg i projektet är att genomföra en upphandling för att hitta en entreprenör och ny ägare för planeringsområdet. Förutom en entreprenör strävar man genom upphandlingen efter en högkvalitativ referensplan ur stadsbildlig och funktionell synvinkel, på vilken grunden för områdets planering ska fortsätta i nära samarbete med staden enligt den så kallade normala planeringsprocessen, med interaktion och planeringsfaser. På grund av det centrala läget och de nämnda särdragen är interaktionen med invånarna och andra intressenter en avgörande del av denna plan.
Men varför behövs planändringar, särskilt i centrumområdet?
Planändringar möjliggör försäljning av ny byggnadsrätt. Genom nya invånare får staden ökade skatteintäkter och livskraft, samt kunder till företagen i köpcentrumet. Det är också viktigt att notera responsen från en inflyttningsstudie riktad till stadsborna, där det framgår att stadens utveckling har stannat upp och att det inte finns tillräckligt med mångsidiga bostäder i Grankulla. Företagare anser också att stadens centrum i nuläget inte är tillräckligt attraktivt. Planändringarna i centrum möjliggör också placering av nya tjänster.
Stadens invånarantal har minskat de senaste åren, vilket har resulterat i att skatteintäkterna utvecklas klart svagare än i bland annat Esbo och Kyrkslätt. Detta har för sin del bidragit till stadens nuvarande ekonomiska utmaningar. Att påverka befolkningstillväxten är ett långsiktigt arbete, och eftersom detaljplaneringen följer den lagstadgade processen, är det bra att ha i åtanke att ett planeringsprojekt som inleds idag kommer att synas i form av nya bostäder och invånare först nästa årtionde.
Alltså behövs planändringar, nybyggnation, nya invånare och en injektion av livskraft i staden.
Med dessa aktuella nyheter om planeringen vill jag önska er en god avslutning på hösten och bra början på vintern!
MINNA PENTTINEN
MARKANVÄNDNINGSCHEF
ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ