| YLEINEN - ALLMÄN

Kuulumisia hyvinvointialueelta

Mitä tapahtuu Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella? Olemme pyytäneet Veronica Rehn-Kiveä ja Satu Mollgrenia, jotka molemmat istuvat hyvinvointialueen hallituksessa, raportoimaan silloin tällöin työstään. Alla Satu Mollgrenin kolumni.

Vuoden vaihteessa tulee kaksi vuotta siitä, kun kuntien sosiaali- ja terveyspalvelut sekä oppilashuollon kuraattorit ja psykologit siirtyivät hyvinvointialueille. Lyhyellä aikataululla ilman siirtymäaikaa tehty muutos on vaatinut kaikilla hyvinvointialueilla massiivisia muutostoimia.

Sote-uudistuksen isoimpia tavoitteita on perusterveydenhuollon vahvistaminen. Yhteiskuntamme väestörakenne ja tarpeet muuttuvat, ja sotepalvelut pitää saada vakaammalle pohjalle. Painopisteen siirtäminen perusterveydenhuoltoon, erikoissairaanhoidon tarpeen kasvun tasoittaminen, palveluiden jatkuvuus ja laadun kehittäminen vaativat hyvinvointialueelta kestävää taloutta ja sitä tukevaa päätöksentekoa.

Lakisääteinen palvelujen ja maksujen harmonisointi on näkynyt myös Kauniaisissa, mutta vastuullisten päätösten myötä Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueella on päästy pitkälle talouden tasapainottamisessa. Juuri hyväksytty talousarvio jatkaa alueen tietä kohti tasapainoista taloutta, jossa palveluiden kehittäminen on mahdollista. Nyt on tärkeää kehittää palveluja vaikuttavaan suuntaan ja tehostaa toimintaa palveluiden laatua heikentämättä.

Tavoitteena tulee olla nykyistä nopeampi pääsy niin peruspalveluihin kuin erikoissairaanhoitoon ja jatkotutkimuksiin. Yksi alueen kehittämiskohdista on digitaalinen asiointi. Kauniaisissakin puhuttaneet takaisinsoittojärjestelmän haasteet ovat olleet vaikeasti ratkaistavissa. Ensi vuonna on tarkoitus saada sähköisiä ajanvarausjärjestelmiä puhelinvarausten rinnalle, jolloin hoitoon pääsy sujuvoituu ja hoitajaresurssia voidaan hyödyntää vaikuttavammin. Kun saamme koko alueelle tuotua mahdollisuuden digivastaantotolle, voimme tehostaa toimintaa, parantaa palvelua ja mahdollistaa paremmin aikoja myös heille, joille digitaalinen asiointi ei ole vaihtoehto.

Omalääkärimallia lähdetään edistämään valtakunnallisesti. Saman yleislääkärin hoitaessa potilasta hoidon laatuparanee, sairastavuus ja kuolleisuus vähenevät, terveydenhuollon palveluiden kokonaistarve sekä -kustannukset pienenevät ja potilastyytyväisyys paranee. Länsi-Uudellamaalla pilotoidaan ensimmäisenä myös samaan perusideaan pohjautuva ammatinharjoittajamallia, jonka joustavuuden toimivuudesta on paljon näyttöjä Euroopasta.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden saavutettavuudessa ja laadussa on vielä paljon kehitettävää. Eteenpäin mennään. Kauniaisten kouluissa, kuten muuallakin alueella, on ollut pula koulupsykologeista jo ennen alueille siirtymistä. Nyt systemaattinen työ kantaa tulosta, ja saamme jokaiseen Kauniaisten kouluun oman psykologin. Vielä on varmistettava, että resurssi on myös ajallisesti riittävä.

Miten jatkossa takaamme mm. toimivan kotihoidon, laadukkaat ikäihmisten asumispalvelut ja aikaisen tuen mielenterveyden haasteissa? Onnistuaksemme sotepalveluiden parantamisessa meidän on katsottava myös eteenpäin.

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *