Veronica Rehn-Kivi, stadsstyrelsens ordförande i Grankulla, andra vice ordförande i styrelsen för Västra Nylands välfärdsområde och före detta riksdagsledamot (SFP) ställer inte upp i välfärdsområdesvalet nästa vår. Däremot vill hon fortsätta inom politiken i hemstaden och kandiderar i kommunalvalet.
– Även om det skulle ha varit lätt att nu helt lämna politiken vill jag bidra med min erfarenhet och mitt breda nätverk och vara med i det fortsatta arbetet för Grankullabornas och min hemstads bästa, säger hon i ett pressmeddelande.
Rehn-Kivi var medlem av social- och hälsovårdsutskottet under sina år som riksdagsledamot och satt med och behandlade det stora reformpaketet för social- och hälsovården i vårt land.
– Huvudorsaken till att jag ställde upp i det första välfärdsområdesvalet var att jag ville vara med och genomföra reformens mål att stärka primärvården och det förebyggande arbetet i praktiken. Flera strategiskt viktiga beslut har gjorts under de två första verksamhetsåren bland annat om målen för servicen och det geografiska servicenätverket. Trots att många ser reformen som ett misslyckande har vi förtroendevalda jobbat hårt med siktet inställt på att primärvården ska fungera på bästa sätt ur individens synvinkel. Men det tar tid. Besvikelser är att svenskan lätt glömts bort i vårt officiellt tvåspråkiga välfärdsområde och att endast SFP starkt drivit på bibehållandet av ett brett serviceutbud på våra svenskspråkiga orter. Men jag gläds över att köerna till hälsocentralerna överlag blivit kortare och att centralen i min hemstad Grankulla, som alltid fungerat väl, är en av de strategiskt viktiga servicepunkterna i Västra Nyland också i framtiden, säger Rehn-Kivi i ett pressmeddelande.
Veronica Rehn-Kivi säger att hon redan inför det första välfärdsområdesvalet beslutade att hon ställer upp bara i det. Däremot vill hon fortsätta inom politiken i Grankulla där hon varit fullmäktigeledamot sedan 1997 och sedan dess också suttit i stadsstyrelsen både som medlem, fullmäktigeordförande och nu som ordförande för styrelsen.
Den senaste fullmäktigeperioden har varit ekonomiskt tung då stadens skatteintäkter drastiskt har minskat på grund av social- och hälsovårdsreformens finansieringsmodell. Hon konstaterar att Grankulla har varit tvungen att se över sitt serviceutbud och att också hotet mot ett fortsatt suveränt svenskt utskott för fostran och utbildning kvarstår.
– Grankulla står inför stora utmaningar. Vi har många viktiga investeringsprojekt på gång och stadens utvecklingsstrategi måste uppdateras. Samtidigt som det är viktigt att slå slå vakt om småstadsidyllen måste vi inse att vi behöver flera invånare och skattebetalare för att kunna bibehålla den goda servicen vi har och i längden vår självständighet, säger Rehn-Kivi.