| YLEINEN - ALLMÄN

Biofilisk design – välmående i naturinspirerade miljöer

Är du bekant med biofilisk design? Inredningsdesignern och företagaren Elisa Amoafo från Källstrand upptäckte biofilisk design ungefär samtidigt som hon inledde sina studier i inredningsdesign. Målet med denna designstil är att integrera naturens element såsom färger, former och material i den byggda miljön.

Syftet är att stärka kopplingen mellan människa och natur, samtidigt som den stödjer både fysisk och mental hälsa.

– Jag älskar växter, träytor och utrymmen som badar i ljus, så det kändes direkt rätt för mig. Jag ville också sticka ut i en bransch med hård konkurrens och bestämde att detta skulle vara det som skiljer mig från andra designers, säger hon.

Vad innebär biofilisk design i praktiken? Kan du ge exempel på projekt du har genomfört?

– När jag designade ett mötesrum i en stor företagspark var målet att skapa en inspirerande och trivsam miljö. Jag skapade en koppling till naturen genom att använda brutna nyanser av grönt, brunt och fräscht vitt på väggar, golv och möbler. En tapet med växtmotiv fungerade som en stor tavla. Genomskinliga gardiner lät det naturliga ljuset sila vackert in i rummet samtidigt som de förbättrade akustiken. Till material i belysningen valdes bambu, som är snabbt förnybar.

I ett privat vardagsrum maximerade hon inflödet av naturligt ljus genom en ny planlösning och val av gardinmaterial. Färgpaletten inspirerades av en av bostadsinnehavarens favoritmålningar, och gröna växter mjukade upp rummet. Den nya planlösningen förbättrade även rummets funktionalitet.

Är biofilisk design dyrare än traditionell inredning?

– Både ja och nej. I offentliga miljöer innebär biofilisk design ofta en större initial investering, men fördelarna är långsiktiga och den betalar sig tillbaka både ekonomiskt och miljömässigt. Ta till exempel en kontorsmiljö, personalkostnader är en av de största utgifterna för företag. En biofilisk arbetsmiljö har visat sig öka både trivsel och produktivitet, vilket i sin tur minskar sjukfrånvaro, stärker medarbetarnas lojalitet och tilltalar både kunder och nya medarbetare, säger Elisa.

De fysiologiska och psykologiska fördelarna för individen, de ekonomiska vinsterna för företag och de uppenbara miljöfördelarna är enligt Elisa Amoafo alla skäl till att vi bör sträva efter att använda biofilisk design i så stor utsträckning som möjligt.

I privata hem märks prisskillnaden främst i materialvalen, som ofta är dyrare men också mer hållbara och miljövänliga. Att välja ett trägolv istället för laminat är visserligen en större investering, men trä går att reparera, underhålla och återvinna.

– Detta gynnar både nuvarande och framtida boende och naturligtvis även miljön.

Biofilisk design, hållbar utveckling och cirkulär ekonomi hänger tätt ihop.

– Gemensamma mål inkluderar även energieffektivitet, minskat koldioxidavtryck, produktlivscykeltänkande samt stöd för biologisk mångfald och grön infrastruktur, exempelvis genom att integrera naturen i stadsplaneringen.

Även om biofilisk design enligt Elisa är en växande trend, är den fortfarande relativt okänd.

– Biofilisk design växer hela tiden, och jag tror att den kommer att bli en självklar inriktning i framtiden. På grund av klimatförändringar, urbanisering och utmaningar inom arbetsmiljö ökar efterfrågan på naturinspirerade utrymmen snabbt. Globalt används denna designprincip redan i större utsträckning, men i Finland ligger vi också här lite efter. Samtidigt har vi i de tusen sjöarnas land alla förutsättningar att bli ledande inom området.

Vilka enkla sätt att använda biofilisk design finns i hemmet eller på jobbet? Här är Elisa Amoafos tips:

Släpp in mer dagsljus! Naturligt ljus reglerar kroppens dygnsrytm. På morgonen, när du drar undan gardinerna, får kroppen en signal att vakna och bli mer alert, medan skymningen signalerar nedvarvning inför sömn.

Frisk luft gör gott både hemma och på jobbet, så att vädra regelbundet är ett enkelt sätt att skapa en biofil miljö. Prova särskilt att öppna fönstret en stund innan läggdags, sval, frisk luft skapar optimala förutsättningar för en god natts sömn.

Gröna växter och blommor piggar upp och ökar välbefinnandet. Att ta hand om dem skapar en känsla av tillfredsställelse och de är dessutom kända för att minska stress och förbättra koncentrationen.

Ge näring åt alla sinnen! Olika texturer – trä, kork, ull – känns behagliga att vidröra, harmoniska färger är sköna för ögat, ett litet vattenarrangemang skapar ett rogivande ljud, doftljus eller aromstickor ger en behaglig doft och färska örter i köket stimulerar smaklökarna.

Läs mera om ämnet: https://www.elisamariainteriordesign.com

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *