| KAUPUNKI - STADEN

Det lokalhistoriska arkivet är öppet för alla – finns din villa i arkivet?

Visste du att det numera är möjligt att besöka det lokalhistoriska arkivet i Villa Junghans? Finns din bostad på gamla bilder? Arkivet, som drivs i stadens regi, är öppet onsdagar 13-16. Material till det lokalhistoriska arkivet i Villa Junghans har under årens lopp samlats in av kulturrådet Clara Palmgren.

I arkivet finns bland annat foton, kartor, byggnadsritningar och tidningsurklipp samt lokala föreningars material och lokaltidningar sedan 1912, som man kan studera på plats, men inte ta med sig från arkivet.

– Flera foton har vi längs med åren kunnat beundra i Kaunis Grani och i historiker över staden. Till kunderna hör oftast Grankullabor som vill forska om sina hems historia. Arkivet har ett stort lokalhistoriskt värde, säger Marina Catani, kulturkoordinator i staden som nu tagit initiativ till att öppna arkivet.

Min önskan är att arkivet ska få en ansvarig som arbetar med arkivet, så att det blir omhändertaget av en person som är utbildad för detta. Alternativet är att engagera stadens föreningar för ändamålet, säger Clara Palmgren.

När Kaunis Grani besöker arkivet träffar vi grundaren Clara Palmgren, som ända från 1970-talet arbetat med att samla in material om Grankulla och som är den som verkligen känner till allt om arkivet och fortfarande hjälper folk att hitta uppgifter om staden.

– Jag är för tillfället i kontakt med 3-4 personer som söker uppgifter. De hade kontaktat staden som hänvisat till mig, säger Clara som gärna hjälper till i den mån hon hinner.

Clara Palmgren anställdes som kultursekreterare 1973 och arkivet blev till tack vare en aktion på 1970-talet där Grankullabor agerade för att Vallmogård skulle bli ett kulturcentrum.

– Det hölls möten och samlades in namn och jag kommer fortfarande ihåg att det slutligen blev 333 namn på listan. I och med namninsamlingen kom det också en våg av folk som kom brev, dokument och bilder från Grankulla och jag tog emot dem. Det och de foton och dokument som hittades i en skokartong på Vallmogårds vind utgjorde egentligen startskottet för det lokalhistoriska arkivet, berättar Clara.

Hon är också tacksam över att föreningar i staden har bidragit med material.

– Till exempel har båda pensionärsföreningarna sina mappar med historiska dokument här i arkivet, berättar Clara.

Det mest spännande i arkivet är enligt Clara Palmgren Emil Nordqvists förteckning över de villor han byggt i Grankulla. Ett av hans barnbarn kom in med den för ett par år sedan. Sebastian Hemgård jobbar några timmar i veckan med digitalisering av foton. Han är
också den som kan hälpa dig att hitta dokument eller bilder i arkivet på onsdagar.

Hon gick i pension 2001 och efter det finns det mycket material som aldrig kommit in till arkivet, vilket enligt henne är synd. Clara har själv genom åren samlat in mycket finlandssvenskt material, men är också mycket intresserad av vad som hänt bland finskspråkiga i staden, speciellt under vad hon kallar en brytningsperiod på 1960-talet när det flyttade in 2 000 nya människor till staden, de flesta finskspråkiga.

– Jag hade en dröm och göra en vetenskaplig undersökning, en intervjuserie med lämpliga personer som skulle berätta om hur det kändes att komma till en väldigt finlandssvensk ort och kultur. Det här kunde fortfarande göras. Det kan vara intressant också om femtio år, säger Clara.

Arkivet, som drivs i stadens regi, är öppet onsdagar 13-16. Sebastian Hemgård finns då plats och hjälper dig att leta efter det du söker.

– Vi har ett väldigt stort fotoarkiv och om man till exempel vill veta hur det såg ut i Grankulla tidigare kan man komma hit och titta, säger han. Han har under flera år arbetat med bland annat digitalisering på arkivet och nu har också närmare 400 gamla svartvita foton från Grankulla publicerats på nätet på adressen Flickr.com.

Läs Clara Palmgrens artikel om Emil Nordqvist i Kaunis Grani på webben: https://www.kaunisgrani.fi/2021/03/hansom-byggde-villor-emil-nordqvist/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *