| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Vad tänker partierna i Grankulla om välfärdsområdesvalet?

Välfärdsområdetsvalet närmar sig och Kaunis Grani har ställt sex frågor till partierna som ställer upp kandidater i Grankulla. Välfärdsområdets fullmäktige väljs vid valet 13 april.

1. Vad har social- och hälsovårdsreformen under de första åren betytt för Grankulla? Vad är positivt och vad är negativt?

2. Hur viktigt är Grankulla för hela ert parti då det gäller frågor som berör välfärdsområdet och hur märks det?

3. Vilka är de viktigaste frågorna ert parti vill driva i valet denna gång?

4. Grankulla kan uppskattningsvis få en till två invalda i välfärdsområdesvalet. Upplever ni att Grankullas röst blir hörd i välfärdsområdets fullmäktige?

5. Kan ni tänka er att jobba över partigränserna i Grankulla inför och efter valet och i så fall på vilket sätt?

6. Varför ska man rösta på ert parti, vilket är ert budskap till Grankullaborna inför valet?

SFP

1. Reformen har definitivt haft konsekvenser för Grankulla. Finansieringsmodellen för reformen har slagit hårt mot vår ekonomi medan fördelen är att kostnaderna inte längre fluktuerar. Den förebyggande vården finns ändå ännu kvar i staden.

2. SFP i Grani får ofta ta ansvar för att tvåspråkigheten på riktigt ska fungera i välfärdsområdet. Våra representanter i välfärdsområdet har jobbat hårt för Grankullas intressen. Vi hoppas Graniborna ser hur viktig det är att vi fortsättningsvis har egna representanter i välfärdsområdet.

3. SFP fokuserar på bästa möjliga social- och hälsovård för alla invånare. Vi ska ha vår hälsocentral kvar och den ska fungera bra på båda språken.

4. Jo. Tack vare oss har vi fortfarande vår hälsocentral. Utan Grankullas egen röst i välfärdsområdet är det ingen som driver detta.

5. Absolut. SFP i Grankulla har en lång tradition av att samarbeta över partigränserna för stadens bästa. Vi tror på att föra konstruktiva diskussioner med alla partier för att hitta de bästa lösningarna för våra invånare. Samarbetet fortsätter både inför och efter valet för att säkerställa att Grankulla förblir en trivsam och välfungerande stad.

6. Hälsocentralen behöver även i fortsättningen en tvåspråkig försvarare från Grankulla. SFP är det enda partiet som konsekvent bevakar att servicen på båda språken fungerar i praktiken. Din röst på SFP betyder att Grankulla fortsätter att vara en stad där både finsk- och svenskspråkiga invånare trivs och får den service de behöver.

Samlingspartiet

1. I Grankulla har det varit positivt att hälsostationen och verksamheten vid Villa Breda har fortsatt, liksom att elevvården har fått fastanställda. Utmaningar har uppstått i samband med införandet av nya kontaktkanaler och telefonnummer. Vissa tjänster, såsom tandreglering, har flyttats längre bort, och harmoniseringen av avgifter har orsakat besvär för invånarna.
Återuppringningssystemet är för långsamt särskilt i icke-brådskande ärenden, och det är svårt att få tillgång till läkartjänster om direkt kontakt saknas. Om den som ringer inte nås, kan återuppringningsbegäran förfalla. Systemet bör utvecklas så att samtal fördelas över olika tider på dagen, vilket förbättrar möjligheten att nå dem som behöver hjälp.

2. Grankulla är en central del av välfärdsområdet, och dess roll har varit avgörande, exempelvis för att bevara hälsostationen som en närservice. Villa Breda vårdhem bör förbli under välfärdsområdets förvaltning. I Grankulla erbjuds service både på finska och svenska samt även på engelska, vilket stärker tillgängligheten för alla invånare.

3. Våra centrala mål är ekonomisk hållbarhet, smidiga kontaktvägar för tidsbokning och återuppringningssystemet, förbättrad tillgång till vård och omsorg, utveckling av tjänsternas kvalitet och effektivitet samt att säkerställa tillgången på personal.

4. För närvarande har Samlingspartiet en ledamot och två ersättare från Grankulla. Det är viktigt att staden är representerad i den största gruppen i fullmäktige. Grankullas inflytande i fullmäktige beror på ledamöternas aktivitet och expertis. Dessutom innehar Grankulla betydande andra förtroendeuppdrag inom välfärdsområdet.

5. Politik bygger på samarbete, och inom välfärdsområdet är det en del av vardagen. Samarbetet sker särskilt i centrala frågor där det finns gemensamma mål. Det kan vara informella, kontinuerliga dialoger eller mer formella samarbetsstrukturer. Representanter för partierna i Grankulla har traditionellt funnit gemensamma linjer, särskilt i utvecklingen av social- och hälsovårdstjänster.

6. Beslutsfattandet inom välfärdsområdet måste vara ekonomiskt hållbart, och utvecklingen av tjänsterna ska utgå från invånarnas behov. Samlingspartiet är engagerat i att säkerställa att tjänsterna bevaras och utvecklas på ett effektivt sätt. Endast fullmäktigeledamöter från Grankulla lyfter fram just vår kommuns behov och ser till att Grankullas röst hörs i beslutsfattandet.

De gröna

1. Reformen orsakade ekonomiska utmaningar för Grankulla, vilket har påverkat behovet av besparingar i de tjänster som finns kvar i kommunen. Dessutom distanserades hälso- och socialtjänsterna från vår egen beslutsfattning. Närservice har bevarats, men flera försämringar har skett, såsom minskad personal vid vår hälsovårdscentral och svårigheter att få mottagningstider. Inga positiva förändringar har ännu kunnat skönjas, och därför är det viktigt att kommande välfärdsområdesfullmäktige kan styra utvecklingen i en bättre riktning, vilket också skulle påverka Grankullas tjänster positivt.

2. Förbättringen av Grankullas social- och hälsovårdstjänster framskrider tillsammans med andra områden i regionen, antingen genom förbättringar eller genom försämringar under besparingstryck. Vi arbetar för att vända utvecklingen åt rätt håll. Fungerande reformer påverkar också Grankulla. En viktig sådan skulle vara genomförandet av en husläkarmodell och att vi skulle ha en välfungerande lokal hälsovårdscentral. Esbo är den största kommunen i vårt område, och många verksamhetsmodeller adopteras därifrån. Samarbetet med andra orter, särskilt med beslutsfattarna i Esbo, är därför viktigt.

3. Viktiga förbättringsområden är insatser för ungas psykiska hälsa samt äldreomsorgen och deras tjänster. Dessa är delvis i mycket dåligt skick. Att trygga närservice såväl på svenska som på finska och införa en husläkarmodell är av stor betydelse. Bra ledarskap och välfungerande processer, där alla anställda är motiverade och nöjda, främjar bäst invånarnas tjänster och tillfredsställelse. Den nuvarande modellen i Nyland har betydande brister, bland annat eftersom organisationerna för grundläggande hälsovård och specialsjukvård (HUS) är separerade, vilket leder till dåligt fungerande vårdkedjor och splittrad beslutsfattning. Strukturen och finansieringsmodellen för social- och hälsovården måste förnyas så att kvaliteten och tjänsterna förbättras utan att de totala kostnaderna och beskattningen ökar.

4. I välfärdsområdesfullmäktige arbetar man naturligtvis för hela regionens invånares bästa. Genom gott samarbete över partigränser och kommungränser kan vi också säkerställa att frågor som är viktiga för Grankullabor tas hand om. Vi tror att vi kan göra Grankullabornas röster hörda och att minst två fullmäktigeledamöter väljs från Grankulla. Våra Granikandidater för kampanj också på andra håll på svenska, finska och engelska.

5. Självklart. Alla fullmäktigeledamöter arbetar för att främja våra gemensamma ärenden. Utan samarbete över partigränser kan vi inte på bästa möjliga sätt sköta Granibornas och övriga invånares intressen i regionen.

6. Våra kandidater arbetar kompromisslöst för att säkerställa fungerande tjänster för alla invånare och kvaliteten på närliggande hälsovårdstjänster. Vår värdegrund bygger på god tillgång till tjänster för alla, oavsett bakgrund eller nuvarande situation. Tjänsterna måste fungera på båda våra nationalspråk. Medarbetarnas motivation och trivsel skapas genom gott ledarskap, vilket i sin tur leder till nöjda kunder och välfungerande tjänster. Ekonomin måste skötas om, men den nuvarande alltför snabba nedskärningspolitiken måste hållas i schack för att undvika oåterkalleliga skador. Våra kandidater har personlig erfarenhet av unga, barn och de äldres behov samt kompetens inom ekonomi, ledarskap, hållbar utveckling och HUS verksamhet.

Sannfinländarna

1. Beslutsrätten i frågor som rör Grankullabor ligger inte längre hos Grankulla stad eller dess invånare, skatteintäkterna har minskat, byråkratin har ökat, tjänsternas kvalitet har försämrats, och det finns problem med tillgänglighet och åtkomlighet. Det finns inga kända positiva effekter av reformen för Grankullaborna.

2. Sannfinländarnas fullmäktigeledamöter (6) har aktivt deltagit i beslutsfattandet inom Västra Nylands välfärdsområde. Partiets verksamhet fokuserar på frågor som omfattar hela välfärdsområdet, såsom att säkerställa basservice och rikta ekonomiska resurser på ett sätt som inte drabbar områdets invånare genom nedskärningar.

3. a) Tryggandet av basservice: Extra finansiering och besparingar ska fördelas så att invånarnas tjänster inte påverkas av nedskärningar. b) Ekonomiskt ansvarstagande: Noggrann planering av budgeten och effektiv resursanvändning för att kunna tillhandahålla tjänster kostnadseffektivt utan onödiga utgifter. c) Beaktande av lokala behov: Beslutsfattandet måste ta hänsyn till Västra Nylands invånares särskilda behov och lokala förhållanden så att tjänsterna motsvarar befolkningens förväntningar och krav.

4. Stadens röst hörs genom de valda representanterna i områdesfullmäktige. Ledamöterna kan påverka beslutsfattandet genom att aktivt och professionellt delta i diskussioner, lägga fram initiativ och samarbeta med andra fullmäktigeledamöter. Det är viktigt att Grankullaborna är aktiva och lyfter fram sina lokala behov både direkt och genom sina valda representanter, så att stadens röst hörs så effektivt som möjligt i områdesfullmäktiges arbete.

5. Sannfinländarna i Grankulla håller kontakt och samarbetar med andra partier och deras förtroendevalda för att hantera kommunala frågor på bästa möjliga sätt. Grankullabornas intresse står i första rummet. Vi har bland annat försökt rekrytera bra kandidater även till andra partier inför valet. Professionella, öppna, goda och förtroendefulla relationer är grunden för ett gott samarbete, och vi kommer att fortsätta arbeta enligt denna princip.

6. Sannfinländarna arbetar aktivt och professionellt i olika förtroendeuppdrag. Vi har varit mycket aktiva med att lägga fram förslag, korrigera beslutsförslag och föråldrade arbetsmetoder samt säkerställa att besluten är ekonomiska, korrekta och rättvisa. Vi har främjat invånarnas intressen och öppenhet snarare än att driva politik för politikens skull. Vi strävar efter att trygga de lokala tjänsterna och föra fram invånarnas synpunkter. Genom att rösta på Sannfinländarna i Grankulla kan du påverka så att stadens tjänster och invånarnas förmåner förblir i centrum för beslutsfattandet.

KD

1. Social- och hälsovårdsreformen har belastat stadens ekonomi, eftersom mer av skatteintäkterna har överförts till välfärdsområdet än vad Grankullas egna social- och hälsovårdskostnader var tidigare. Detta innebär utmaningar för finansieringen av kommunens övriga lagstadgade tjänster. En positiv aspekt är att hälsocentralen har bevarats i Grankulla och grundläggande tjänster fortfarande är nära invånarna.

2. Allt som rör välfärdsområdets planer är naturligtvis viktigt för vår egen kommun och vi påverkar dessa frågor. Samtidigt måste vi genuint sträva efter rättvisa och jämlikhet i fördelningen av resurser för alla invånare i välfärdsområdet. Vi försöker lyfta fram Grankullas särskilda behov, men vi förstår också att området måste ses som en helhet.

3. Inom välfärdsområdet vill vi införa ett system med husläkare och förbättra tillgången till primärvård, inklusive tandvårdstjänster. Vi vill säkerställa enkel tillgång till seniorvårdstjänster och -stöd. För Grankulla innebär detta också att upprätthålla och utveckla en hållbar kommunal ekonomi, rättvis fördelning av resurser till skolor, byggandet av Mäntymäkiskolan samt helhetsstöd för familjer, barn, unga och äldre.

4. Vi är övertygade om att Grankullas röst hörs i välfärdsområdets fullmäktige. Det handlar om förmågan att framföra sina synpunkter på ett klart sätt, att kunna motivera sina åsikter och viljan att lyssna på andra. Detta kallas samarbetsförmåga, och den finns hos Grankullas representanter.

5. Ja, vi vill samarbeta brett över partigränserna både före och efter valet. Genom samarbete kan vi uppnå de bästa resultaten för invånarna i området. I praktiken kan samarbetet särskilt handla om införandet av husläkarsystemet, tryggandet av närtjänster samt att garantera tillgången till tjänster för äldre.

6. Vi vill skapa ett system med husläkare och säkerställa tillgång till närtjänster under hela livscykeln inom välfärdsområdet. Vi kräver att Grankullas invånare fortsätter att ha smidig tillgång till grundläggande tjänster och korta väntetider, liksom för invånarna i andra delar av området. Vi vill också säkerställa högkvalitativa och lättillgängliga tjänster för äldre nära hemmet samt stärka förebyggande åtgärder, så att välfärdsområdet verkligen möter invånarnas behov.

SDP

1. En fullmäktigeledamot agerar inte som en företrädare för sin hemkommun utan arbetar för invånarna i Västra Nyland. Målet är att optimera välfärdsområdets social- och hälsovårdssystem (gällande jämlik tillgång till tjänster, effektivitet osv.) istället för att upprätthålla kommunvisa system. Förhoppningsvis lyckas detta på ett sätt som förbättrar tjänsterna för invånarna i alla kommuner utan att höja skattesatsen. Grankullas invånare och deras behov är tydliga i välfärdsområdets beslutsfattande. Vi påverkar genom SDP:s egna expertgrupper på områdesnivå.

2. Fullmäktigeledamöter från Grankulla kan påverka beslutsfattandet tillsammans och i samarbete med ledamöter från liknande orter. Samarbete sker lättast med företrädare för de partier som redan på nationell nivå och i riksdagen har stött det regionala system som nu genomförs.

3. SDP:s viktigaste mål: jämlika, tillräckliga och effektiva tjänster i rätt tid för alla invånare – oberoende av bostadsort, ålder eller andra faktorer. Systemet måste också vara kostnadseffektivt. Hälsocentralen i Grankulla ska tillsammans med Villa Breda utvecklas till ett fullservicecenter för social- och hälsovård, där varje patient har en egen vårdare och läkare samt tillgång till specialistläkartjänster som behövs ofta.

4. Det värsta för Grankullaborna (förutom dem som använder företagshälsovård) vore om tillgången till social- och hälsovårdstjänster, exempelvis vårdgarantin eller kontinuiteten i vården, försämrades eller om kvaliteten sjönk avsevärt. Grundläggande tjänster måste finnas tillgängliga nära och i rätt tid. (Grankulla torde tvingas höja kommunalskatten, men det beror på flera faktorer.)

5. Det bästa vore att hälsocentralen i Grankulla tillsammans med Villa Breda utvecklas till ett fullservicecenter enligt modellen med egenvårdare och -läkare. På så sätt kan också de språkliga rättigheterna tryggas. Dessutom bör förebyggande och tidiga insatser stärkas för att minska behovet av dyrare social- och hälsovårdstjänster.

6. SDP arbetar genuint för att genomföra det regionala social- och hälsovårdssystemet – utan dolda agendor. Vi sossar i Grani framförde tydligt redan före kommunalvalet att ”Grankulla hälsocentral och Villa Breda ska omvandlas till ett fullservicecenter för närservice inom social- och hälsovård”. Vi stöder inte en centralisering av närservice till stora hälsocentraler. Värna om den offentliga social- och hälsovården!

Liberalpartiet

1. Under de första åren av reformen var tjänsterna i Grankulla till en början inte särskilt smidiga, och det var svårt att få en tid. Sedan dess har situationen förbättrats, och i dag fungerar hälsostationens och munhälsovårdens tjänster väl för alla åldersgrupper. En positiv utveckling har varit att tjänsterna har stabiliserats och att tillgängligheten har förbättrats. En utmaning i början var osäkerheten och samordningen av systemen, men nu utvecklas allt i rätt riktning.

2. Grankulla är mycket viktig för Liberalpartiet i frågor som rör välfärdsområdet. Detta märks särskilt i utvecklingen av hälsovårdstjänster för barn och unga samt i att beakta deras behov. Samtidigt är högkvalitativa tjänster för vuxna och smidig tillgång till vård centrala mål. Vi vill säkerställa att tjänsterna fungerar effektivt och är verkligt tillgängliga för alla invånare.

3. Liberalpartiets viktigaste teman i detta val är individuell frihet, smidiga och effektiva tjänster samt fokus på välfärdsområdets kärnuppgifter. Vi vill även säkerställa en fungerande räddningstjänst, främja miljöansvariga lösningar och se till att ingen i en svagare ställning glöms bort. I välfärdsområdesvalet prioriterar partiet det som är viktigast. Vi minskar onödigt arbete inom välfärdsområdet, förbättrar bedömningen av vårdbehov och tar upphandling på allvar. https://liberaalipuolue.fi/aluevaaliohjelma-2025/

4. Grankulla är en liten stad, men dess röst kan höras väl i välfärdsområdets fullmäktige om representanterna har goda idéer och en stark vilja att genomföra dem. Genom effektiv påverkan och samarbete kan vi säkerställa att Grankullas behov beaktas i beslutsfattandet.

5. Ja, samarbete över partigränserna är viktigt för att utveckla Grankulla. Vi upplever att det finns en god anda mellan partier och kandidater i staden, vilket skapar förutsättningar för ett konstruktivt samarbete både före och efter valet. Målet är att hitta de bästa lösningarna för invånarna, oberoende av politiska skiljelinjer.

6. Liberalpartiet är ett fräscht och effektivt alternativ som bidrar med bred kompetens och kunskapsbaserade lösningar till Västra Nylands välfärdsområde. Vi vill främja smidiga tjänster, individuell frihet och en ansvarsfull ekonomi. Grankullas invånare bör rösta på oss om de värdesätter välgrundat beslutsfattande och faktabaserad politik.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *