Föreningen Suomen Isovanhemmat ry inleder en kampanj tillsammans med sina samarbetspartners där 105 000 fältpostkort delas ut till skolorna och säljs till den stora allmänheten. De insamlade pengarna går till de ukrainska barnen. Årets fältpostkort har skapats med fältpostkorten från år 1940 som modell.
I Mäntymäen koulu hölls fredagen den 10.3 en inofficiell kampanjstart där skolans och Granhultsskolans sjätteklassare fick motta de första fältpostkorten med temat “Barndomen försvinner – barnet kvarstår. Handlingarna syns, igår, idag, i morron”.
Det är alltså fråga om en landsomfattande kampanj som nu kör igång. Varje sjätteklassare i Finland får ett kort, sammanlagt 56 000 kort. Resten av korten säljs för två euro per styck till förmån för Ukrainas barn.
Kortet har initieras av Suomen Isovanhemmat ry. Pappa till idén är den före detta läraren från Grankulla, Pekka Leinonen, som också är ansvarig för kortprojektet på Suomen Isovanhemmat ry.
Kampanjstarten i Mäntymäki-skolan var också en upprepning av en händelse för 18 år sedan. Då hade Suomen Isovanhemmat gjort en pins till minnet av vinterkrigets slut som de delade ut till dåvarande sjätteklassare. I Grankulla fick då 54 barn pinsen.
– Nu föddes tanken att göra ett kort när de här hemskheterna pågår (anfallskriget i Ukraina). Det här som en påminnelse till skoleleverna och andra, berättar Pekka Leinonen.
I anslutning till kampanjen ordnas också en konsert i Helsingfors och intäkterna från den går i likhet med pengarna från kortförsäljningen till barnen i Ukraina via Unicef.
– Om det går bra blir det cirka 100 000 euro, säger Pekka Leinonen.
Vem som helst kan kontakta arrangörerna om man vill sälja korten. De kommer också att finnas i butiker runt om i landet.
– Vem tar lyra i Grankulla, säger Pekka Leinonen som en utmaning till företagarna.
Första korten till presidenterna
De första korten undertecknades onsdagen den 8 mars i Helsingfors. Då var Arttu Aaltonen och Joel Aarnio från Mäntymäki skola på plats för att för att skriva sina namn på korten. De första fältpostkorten kommer att sändas till president Sauli Niinistö och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyi.
Hur kändes det att skriva sitt namn på kortet till presidenterna?
– Det kändes bra och roligt. Det kom litet som en överraskning, säger Arttu.
– Visst var det en spännande erfarenhet, säger Joel.
Fältpostkorten var inte bekanta för pojkarna sedan tidigare. Enligt dem har Ukraina diskuterats en del i skolan, men det kunde vara mera.
– Det är är ett viktigt ämne, säger Arttu.
Konsert på måndag
Från Granhultsskolan var på fredagen bl.a. Charlotte Salermo, Livia Lähdesmäki och Benjamin Laakkonen på plats. Även för dem var fältposten en ny bekantskap, men läget i Ukraina känner de bra till.
– Vi har pratat ganska mycket på samhällsläralektionerna om Ukraina och hur det är för barnen där, säger Charlotte.
Ukrainasitutationen är också bekant på ett konkret sätt:
– Vi har en pojke från Ukraina i vår klass, säger Benjamin.
Till tillställningen den 10.3 hade också forna elever och anställda från Mäntymäki-skolan fått inbjudan.
Efter utdelningen i skolan ordnades en “fältpostkaffekonsert” i Grankulla kyrka. Konserten började kl 13.03 (vinterkrigets slut). Under konserten uppträdde Peter Lerche, Aarno Cronvall och Jaakko Raulamo. Evenemanget arrangerades av Grankulla stad, stadens församlingar, lokala samarbetspartners och Suomen Isovanhemmat ry.
Måndagen den 13.3 2023 klo 13.03 ordnas konserten 23. Sininen hetki – fältpostkonserten i Tempelplatsens kyrka. Under konserten uppträder Gardets musikkår under ledning av Timo Kotilainen, Jorma Hynninen, Esa Ruuttunen, Karelia-kören under ledning av Arto Joutsimäki och Seppo Hovi. Aarno Cronvall är konferencier.
Fältpostkorten och kampanjen
- Fältpostkorten var ett kommunikationsmedel mellan soldaterna vid fronten och folket där hemma under finska vinter- och fortsättningskriget.
- 105 000 kort trycks, eftersom vinterkriget varade i 105 dagar.
- Kort ges till alla sjätteklassare i Finland, 56 000 barn i åldersgruppen. Korten sänds till skolorna. De återstående 49 000 korten säljs för två euro styck.
- Projektet pågår 13.03 – 24.10.2023.