Kauniaisten kansalaisopistosta on tullut ulkomaalaisten suosima vierailukohde. Erityisesti New York Timesin vuonna 2018 julkaisema artikkeli maailman onnellisimmasta kansasta ja paikasta on houkutellut vierailevia ryhmiä muun muassa Yhdysvalloista, Englannista, Espanjasta, Itävallasta ja Argentiinasta.
Heinäkuun alussa kansalaisopistolla vieraili eteläkorealainen ryhmä, joka ei tullut suoranaisesti New York Timesin artikkelin takia, mutta he halusivat tutustua Kauniaisten aikuiskoulutukseen. Joukossa oli yliopistojen, korkeakoulujen ja ammattikoulujen henkilöstöä professoreista opettajiin. Heitä huolestuttaa se, että Etelä-Koreassa erityisesti nuoret eivät ole halukkaita opiskelemaan.
Rehtori Roger Renmanin esittelykierros herätti vieraissa kysymyksen, minkä takia hyvin moni suomalainen aikuinen opiskelee jotain. Kauniaisten kansalaisopiston tunneilla ja kursseilla on 3 500 eri opiskelijaa.
– Ihmisistä on hauskaa oppia uusia asioita. He haluavat tehdä jotain fyysistä vastapainona työlle, joka on usein tietokoneiden ääressä istumista, Renman vastasi.
Hän kertoi vieraille, että erityisesti liikunnalliset ja terveyttä parantavat kurssit ovat nyt suosittuja. Eteläkorealaiset viipyivät Suomessa vain päivän. He olivat tulleet Suomeen vierailtuaan ensin Tanskassa ja Ruotsissa. Suomen vierailun ensisijaiseksi kohteeksi he olivat valinneet Kauniaisten kansalaisopiston.
– Täällä on vihreää, rauhallista, paljon puita ja tosi hyvä, raikas ilma, luokanopettajia kouluttava Ji-Sung An kertoi vaikutelmistaan Kauniaisissa.
Kansalaisopiston esittelykierroksen jälkeen vieraat kävivät katsomassa Gallträskillä joutsenperhettä ja maistoivat mustikoita suoraan metsästä.
Kauniaisten kaupungin säästölinja saattaa kuitenkin koskea myös kansalaisopisto Petran toimintaa, tiloja ja vierailuja. Jopa rakennuksen myyntiä on väläytelty. Suunnitelmat huolestuttavat rehtoria.
– Vastaavia aikuisten taide- ja käsityötiloja ei löydy Kauniaisista, jos tätä rakennusta ei ole. Liikuntaseuroilla ja senioreilla on vähemmän tiloja Kauniaisissa, jos kansalaisopiston kurssit siirretään Junghansin ja koulujen saleihin, joissa liikuntaseurat ja seniorit ovat toimineet. Aiheutuisi todella paljon haittaa, jos rakennuksesta luovuttaisiin, Renman toteaa.
Hänen mukaansa kansalaisopiston taloutta voisi mieluummin paikata korottamalla kurssimaksuja muutamalla eurolla.