Grankulla medborgarinstitut har blivit en plats som många utlänningar besöker. Särskilt artikeln som New York Times publicerade år 2018 om världens lyckligaste folk och plats har lockat besökare från bland annat USA, England, Spanien, Österrike och Argentina.
I början av juli besökte en sydkoreansk grupp medborgarinstitutet. Gruppens besök hade inte direkt koppling till artikeln i New York Times, utan de ville informera sig om vuxenutbildningen i Grankulla. Med i gruppen fanns allt från professorer till lärare, alltså personal från universitet, högskolor och yrkesskolor. Gruppen var oroad över att särskilt ungdomar i Sydkorea inte är villiga att studera.
Rektor Roger Renmans presentation av verksamheten väckte frågan hos gästerna varför väldigt många finländska vuxna studerar något. I timmarna och kurserna vid Grankulla medborgarinstitut deltar 3 500 olika studerande.
– Människor tycker det är roligt att lära sig nya saker. De vill göra något fysiskt som motvikt till sitt arbete som ofta är att sitta vid en dator, svarade Renman.
Han berättade för gästerna att särskilt motionskurser och kurser som främjar hälsan är populära nu. Sydkoreanerna stannade endast en dag i Finland. De kom till Finland efter att de först besökt Danmark och Sverige. Deras primära mål för Finlandsbesöket var att besöka Grankulla medborgarinstitut.
– Jag får intrycket att det är grönt, lugnt, många träd och mycket bra, frisk luft här i Grankulla, säger Ji-Sung An som utbildar klasslärare.
Efter introduktionen vid medborgarinstitutet besökte gästerna svanfamiljen vid Gallträsk och smakade på blåbär direkt ur skogen.
Grankulla stads sparlinje kan dock även beröra verksamheten, lokalerna och besöken vid medborgarinstitutet Petra. Till och med försäljning av byggnaden har antytts. Planerna oroar rektorn.
– Motsvarande konst- och hantverkslokaler för vuxna finns inte i Grankulla om den här byggnaden inte finns. Idrottsföreningarna och seniorerna får färre lokaler i Grankulla om medborgarinstitutets kurser flyttar till Junghans och skolornas salar, där idrottsföreningarna och seniorerna har verksamhet. Det skulle orsaka stor skada om staden avstod från byggnaden, konstaterar Renman.
Enligt honom kunde medborgarinstitutets ekonomi hellre förbättras genom att höja kursavgifterna med några euro.
ÖVERSÄTTNING: GRANKULLA STAD