| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Yrjö Kukkapuro får skulptur på torget

Staden har gett grönt ljus för en skulptur på Thurmansplatsen över Yrjö Kukkapuro, världsberömd formgivare bosatt i Grankulla. Skulpturen ska bestå av två stolar som Kukkapuro formgett.

Initiativet har tagits av Maria Ekman, känd från många tv-program om antikviteter och numera styrelsemedlem i Grankulla svenska kulturförening. Hon fick idén när hon var ute och promenerade med sin hund.

Maria Ekman har bott i Grani i två år och stortrivs. Här vid fontänen på torget hoppas hon själv att skulpturen kunde placeras. Hon är också överlag imponerad över hur många kulturpersonligheter som bott i staden och skulle gärna se till exempel plaketter med namn över dem på lämplig plats.

– Jag går ofta förbi Thurmansplatsen och har konstaterat att det bott många kulturpersonligheter i byn, men du ser det inte här på torget. Grankulla har varit ett säte för många väldigt fina konstnärer och jag hoppas att det skulle synas bättre i stadsbilden.

Ekman säger att Yrjö Kukkapuro är ett enormt stort namn ute i världen.

– Vi förstår kanske inte hur uppskattad han är bland dem som arbetar med formgivning, säger hon.

Även om initiativet är hennes, så drivs projektet framöver i kulturföreningens regi. Nu när staden beviljat tillstånd börjar jakten på donationer. Projektet väntas kosta cirka 12 000 euro och Ekman hoppas på donationer både från stiftelser och privatpersoner.

Skulpturen har ritats av Kukkapuro själv och består av två stolar i pulverlackerad metall som står fastlödda på en zinkbädd som föreställer Gallträsk.

Det är fortfarande oklart var skulpturen ska placeras. Initiativtagaren själv tycker att någondera av fontänens kortsidor vore ett lämpligt ställe.

– Stadsborna ska kunna sätta sig på stolarna. Tanken är att den ena är Yrjös stol och den andra hans framlidna hustrus Irmelis stol, berättar Maria Ekman.

Det är fortfarande oklart var skulpturen ska placeras och när det sker. Allt beror på hur länge det dröjer innan finansieringen är klar. Maria Ekman tycker själv att någondera av fontänens kortsidor vore ett lämpligt ställe.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *