| KAUPUNKI - STADEN

Kolumni: Järjestöt ja yhdistykset, kaupungin tärkeimpinä yhteistyökumppaneina

Kauniaisten kaupungin strategian tavoitteena valtuustokaudella 2021–2025 on edistää asukkaiden hyvinvointia ja lisätä osallisuutta.

Tärkeässä roolissa tämän tavoitteen toteutumisessa ovat kolmannen sektorin toimijat, kuten järjestöt, yhdistykset ja seurat. Kaupungissamme toimii noin 160 tällaista organisaatiota, joista noin kolmannes on ilmoittautunut mukaan kunnan yhdistysverkostoon. Nämä toimijat tukevat asukkaiden osallisuutta ja yhteisöllisyyttä, tarjoavat harrastus- ja vapaaehtoistoimintaa, tuottavat erilaisia palveluita sekä edistävät terveyttä, hyvinvointia ja työllistymistä.

Hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä tekevät järjestöt tuovat kaupunkiin asiantuntemusta ja joustavuutta, joita se ei yksin kykene tarjoamaan, ja tavoittavat usein haavoittuvassa asemassa olevia ryhmiä tehokkaammin. Ne edistävät ihmisten hyvinvointia laaja-alaisesti, ja niiden vaikutus elämänlaadulle on merkittävä. Vapaaehtoistoiminnalla on keskeinen rooli yhteiskunnan toimivuudessa, ja järjestöt ovat tärkeitä myös heikommassa asemassa olevien puolestapuhujina ja vaikuttajina.

Urheiluseurat ovat kaupungille merkittävä voimavara, sillä ne tuovat asiantuntemusta ja monipuolisia liikuntamahdollisuuksia, joita kaupunki ei yksin pysty tarjoamaan. Seurat tavoittavat laajan joukon kaupunkilaisia, innostaen eri-ikäisiä ja taustaisia ihmisiä liikkumaan. Pääosin vapaaehtoisten voimin toimivat urheiluseurat rikastuttavat paikallista liikuntakulttuuria, edistävät yhteisöllisyyttä ja luovat kaupunkiin sosiaalisia verkostoja. Ne ovat keskeisiä toimijoita terveyttä ja hyvinvointia edistävän elämäntavan ylläpitämisessä sekä tärkeä kumppani kaupungille liikuntapalveluiden tuottamisessa. Laadukkaan harrastustoiminnan järjestämisen lisäksi seuroilla on iso rooli myös muussa yhteistyössä. Muutamia tuoreimpia esimerkkejä urheiluseurojen ja liikuntapalveluiden tekemästä yhteistyöstä; Mielen hyvinvoinnin valmennus mukana harrastustoiminnassa. Tämä pilotti toteutettiin yhdessä Mieli ry:n, Olympiakomitean sekä neljän urheiluseuramme kanssa. Pilotti sai huomiota myös valtakunnallisesti ja sen innoittamana mm. huippu-urheilun instituutti KIHU käynnisti ”Kohtaava valmentaja”-hankkeen. Toinen esimerkki tärkeästä yhteistyöstä on jokavuotinen Grani Liikkuu- koko perheen tapahtuma, jonka tarkoitus on kerätä kauniaislaiset yhteen liikunnan ja hauskanpidon merkeissä. Tämän tapahtuman mahdollistavat urheiluseuramme.

Yhteistyö järjestöjen ja yhdistysten kanssa lisää palvelujen vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Kaupunki hyötyy järjestöjen paikallistuntemuksesta ja erikoisosaamisesta. Järjestöjen merkitys vain kasvaa, kun yhteiskunnan tarpeet monimutkaistuvat. Kaupungin ja järjestöjen tiivis yhteistyö on avain paikallisen hyvinvoinnin rakentamiseen.

LAURA SALOMAA 

VA. HYVINVOINTIKOORDINAATTORI

NINA ALLENIUS 

LIIKUNTAPALVELUKOORDINAATTORI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *