| KAUPUNKI - STADEN

Kolumnen: Organisationer och föreningar som stadens viktigaste samarbetspartner

Målet för Grankulla stads strategi under mandatperioden 2021–2025 är att främja invånarnas välbefinnande och öka delaktigheten.

För att uppnå målet har aktörerna inom den tredje sektorn, såsom organisationer, föreningar och klubbar en viktig roll. I vår stad finns cirka 160 sådana organisationer. Av dessa har ungefär en tredjedel anmält sig till stadens föreningsnätverk. Dessa aktörer främjar invånarnas delaktighet och gemenskap, erbjuder fritids- och frivilligverksamhet, producerar olika tjänster samt främjar hälsa, välbefinnande och sysselsättning.  De organisationer som arbetar för att främja välbefinnande och hälsa bidrar till staden med expertis och flexibilitet som staden inte kan erbjuda på egen hand och de når ofta utsatta grupper mer effektivt. De främjar människors välbefinnande på bred front, och deras påverkan på livskvaliteten är betydande. Frivilligverksamhet spelar en central roll i hur samhället fungerar och organisationerna är även viktiga som förespråkare och påverkare för dem som befinner sig i en svagare position.  Idrottsföreningarna är en stor resurs för staden eftersom de bidrar med expertis och kan erbjuda mångsidiga möjligheter till fysisk aktivitet, sådant som staden inte kan erbjuda på egen hand. Föreningarna når en stor del av invånarna och inspirerar människor i olika åldrar och med olika bakgrunder att röra på sig.

Idrottsföreningar som till största delen drivs av frivilliga berikar den lokala idrottskulturen, främjar gemenskap och skapar sociala nätverk i staden. De är centrala aktörer för att upprätthålla en hälsosam och välbefinnandefrämjande livsstil samt viktiga samarbetspartners för staden i producerandet av idrottstjänster. Förutom att producera högkvalitativ fritidsverksamhet har föreningarna också en stor roll i annat samarbete. Några färska exempel på samarbete mellan idrottsföreningar och idrottstjänsterna är bland annat; Mental välbefinnandecoaching som integreras i fritidsverksamheten. Detta pilotprojekt genomfördes tillsammans med Mieli ry, Olympiakommittén och fyra av våra idrottsföreningar. Projektet fick också uppmärksamhet nationellt, och inspirerade bland annat toppidrottsinstitutet KIHU att starta projektet ”Mötesbaserad coaching”. Ett annat exempel på ett viktigt samarbete är det årliga Grani Rör sig – evenemanget för hela familjen, där man bjuder in Grankullaborna för att tillsammans och med glädje röra på sig. Våra idrottsföreningar möjliggör detta evenemang.

Samarbete med organisationer och föreningar ökar tjänsternas effektivitet och kostnadseffektivitet. Staden drar nytta av organisationernas lokalkännedom och specialkompetens. Organisationernas betydelse ökar i takt med att samhällets behov blir mer komplexa. Ett tätt samarbete mellan staden och organisationerna är nyckeln för att kunna bygga upp det lokala välbefinnandet.

LAURA SALOMAA 

TF VÄLFÄRDSKOORDINATOR

NINA ALLENIUS 

IDROTTSTJÄNSTKOORDINATOR

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *