Vem är det som bor i Gallträsk? Finns det en varelse av något slag i träsket? Tanken är att fantasin ska få flöda nu när Grankulla svenska kulturförening rf utlyser en konsttävling för barn och unga i åldern 9–13 år med förhoppningen att få ett svar på frågan om vad som finns i sjön.
– Syftet med konsttävlingen är att ge barn och ungdomar tillfälle att öppna ögonen för kulturverksamhet i alla dess former. Det är också ett sätt att skapa hembygdskänsla och samhörighet med hemorten. Dessutom ger det en möjlighet att fantisera fritt, säger Maria Ekman som är styrelsemedlem i föreningen och ordförande för tävlingsjuryn.
Hon hoppas på många bidrag till tävlingen, som man kan delta i individuellt eller i grupp.
– Vi hoppas på många fantasifulla förslag. Ju mer färggrant dess bättre. Vi har fått idel positiv respons från många håll.
Vad hoppas arrangörerna att ungdomarna ska få ut av tävlingen?
– Vi hoppas ungdomarna ska ha skojigt när de skapar sin varelse. I vidare kontext så har vi i kulturföreningen märkt, i samband med vårt traditionella Kulturäventyr som avslutats med konsert av Sås och Kopp, att bygdens barn vill uppleva kultur av alla de slag. Ingenting är mer roligt än att se glada barn och ungdomar som kastar sig i stunden och njuter för fullt av sina upplevelser.
I tävlingsjuryn sitter förutom Maria Ekman även stadsstyrelsens ordförande Veronica Rehn-Kivi, stadsdirektör Christoffer Masar, antikexperten Bernt Morelius och producenten Isa Kukkapuro-Enbom.
Maria Ekman säger att det ska bli jätteroligt att få se vad ungdomarna hittar på.
– Tävlingen ökar kanske också förståelsen och kunskapen om Gallträsk som har en stor betydelse för ortsborna. Träsket är ju inte särskilt djupt och har en hel del vegetation. När man rör sig där ser man ju mest svanarna och änderna. Det kittlar åtminstone i min fantasi att fundera vad som ligger under ytan, säger Maria Ekman.
Hur tror du att unga ställer sig till Gallträsk?
– Jag tror att familjerna för traditionen att röra sig kring, på och i Gallträsk vidare till nya generationer. Träsket är ett åretomrekreationsområde och jag tycker barnen ska göras uppmärksamma att “monstret” inte får matas med skräp. För mig betyder Gallträsk sköna långa hundpromenader där man träffar en massa bekanta. Byter kanske några ord och drar vidare med ett leende på läpparna.
Tävlingsbidragen är utställda för allmänheten 6–14.3.2025 i stadshusets foajé. Utställningen är öppen må–ti–fre kl. 8–15.45 samt on–to kl. 8–19.30.
Publiken har möjlighet att rösta på bidragen både digitalt och analogt. Alla bidragen publiceras på föreningens hemsida granikultur.fi med möjlighet till digital röstning.
Kaunis Grani fungerar som samarbetspartner och presenterar några tävlingsbidrag i tidningen samt avslöjar vinnaren efter omröstningen.
Vem gömmer sig i Gallträsket?
- Nu har du eller din arbetsgrupp möjlighet att låta fantasin flöda och komma med förslag på denna varelse. Naturligtvis ska förslaget ha ett namn samt en historia.
- Gör en målning, teckning, skiss eller skulptur på minst 30 cm (gäller varelsen) i valfritt material. Arbetet ska kunna placeras på en utställning, dvs. vara inramat eller ha en krok/ kunna ställas ut stående. Ge varelsen ett namn och berätta med max 1 000 tecken om varelsen och dess bakgrund.
- Tävlingen är öppen för alla som är födda åren 2012–2016. En bild på konstverket samt den korta beskrivningen och uppgifter om konstverket ska sändas till granikultur@gmail.com senast den 28.2.2025 klockan 16.00.
- Tävlingsbidragen levereras försedda med namn samt kontaktuppgifter till vårdnadshavaren till stadshusets foajé 3–4 mars 2025 mellan klockan 12–15.30.
- Publiken har möjlighet att rösta på bidragen både digitalt och under utställningen. Alla bidragen publiceras på föreningens hemsida granikultur.fi med möjlighet till digital röstning.
- Juryn väljer vinnaren bland de fem (5) bidrag som fått mest publikröster. Första pris: 250 euro, andra pris: 100 euro, tredje pris: 50 euro.
- Arrangör: Styrelsen för Grankulla Svenska Kulturförening rf