Kaupunkia ovat jo vuosien ajan koristaneet mitä mielikuvituksellisimmat erilaisiin puunrunkoihin tehdyt veistokset. Taideteosten takaa löytyy kaupungin oma työntekijä Niko Nordström.
– Ensimmäisen veistokseni tein vuonna 2009 ja se oli tikka, jonka työkaveri vei kesämökilleen, Nordström muistelee.
Nordström kertoo olevansa täysin itseoppinut veistäjä. Työssään Kauniaisten kunnossapidossa hän oppi erilaisia sahaustekniikoita ja ajatteli, että jossain vaiheessa voisi tehdä kaupungille jotain vähän enemmänkin. Idea lähti toteutumaan vuonna 2010.
Ideat veistoksiin tulevat monista eri lähteistä, ja ne ovat usein kytköksissä taideteosten sijaintiin.
– Jos paikan historiassa on ollut jokin rakennus tai henkilö, siitä voi tehdä veistoksen. Joskus kysyn ideoita työkavereilta. Pitää miettiä, mikä sopii veistoksen paikkaan. Veistoksilla voi olla myös yhteinen teema, kuten Gallträskin linnuilla ja Thurmaninpuiston tateilla, Nordström sanoo.
Onko sinulla koskaan ollut näyttelyitä?
– Suunnittelin aikoinaan kaupungintalolle näyttelyä, mutta se jäi kuitenkin tekemättä.
Kaupunkilaiset kiittävät
Kaupunkilaisten vastaanotto Nordströmin veistoksiin on ollut hyvin positiivista. Vuonna 2014 hänelle myönnettiin Vuoden ympäristöteko -palkinto taideteosten johdosta. Tästä huolimatta moni kauniaislainen ei tiedä, kuka kekseliäiden puuveistosten takana oikeastaan on.
– Kun teen patsaita, ohikulkijat kysyvät usein tyytyväisinä, että ai sinäkö se olet joka näitä tekee, Nordström kertoo.
Negatiivista palautetta on tullut hyvin vähän, ja sekin lähinnä moottorisahan käytöstä aiheutuvasta melusta. Myöskään patsaisiin kohdistuvaa ilkivaltaa ei ole juurikaan esiintynyt.
Veistoksista myös hyötyä
Nordström visioi veistostensa mahdollisesti tuovan Kauniaisiin lisää kävijöitä ja turismia.
– Jos meillä olisi kaupungilla vaikka sata veistosta, kävijämäärät saattaisivat nousta. Missään muualla Suomessa ei nimittäin ole tällaista toimintaa, että kaupungin työntekijä tekee veistoksia ympäriinsä, Nordström kertoo.
Puuveistoksista on visuaalisen miellyttävyyden lisäksi hänen mielestään myös konkreettistakin hyötyä, jota ei heti tule ajatelleeksi. Esimerkiksi Thurmaninpuistoa kaunistaviin tattiveistoksiin aiotaan kesällä porata reikiä, jolloin veistoksista tulee samalla hyönteishotelleja.
Lisäksi veistosten avulla saadaan säilytettyä luonnolle hyödyllistä raakapuuta.
– Töissä on ollut puhetta, että luonnolle pitäisi jättää raakapuuta materiaalina. Pelkkä vanha puunrunko on itsessään kuitenkin melko ruma ja silmiinpistävä, ja ihmiset todennäköisesti valittavat siitä kaupungille. Mutta jos teen runkoon pari veistosta, ihmiset hyväksyvät puun osana kaupunkikuvaa, Nordström kertoo ylpeänä.
Tämä on Niko Nordström
- Työskennellyt Kauniaisten kunnossapidossa vuodesta 2005 lähtien. Isä ja isoisä ovat myös olleet kaupungilla töissä.
- Perheeseen kuuluvat vanhemmat sekä veli perheineen.
- Vapaa-ajallaan harrastaa juoksua ja pyöräilyä.