Vem gör träskulpturerna runt om i Grankulla? Varifrån får konstnären sina idéer? Det tog vi reda på.
Grankulla har under flera år berikats med fantasifulla träskulpturer runt om i staden. Det är Niko Nordström, anställd av staden, som står bakom konstverken.
– Jag gjorde min första skulptur år 2009 och det var en hackspett som en arbetskompis tog till sin sommarstuga, minns Nordström.
Han är självlärd konstnär. I jobbet på underhållsavdelningen har han lärt sig olika sågningstekniker och han tänkte att han i något skede ville göra något mera för staden. Idén förverkligades år 2010.
Idéerna till skulpturerna får han från många källor och de är ofta knutna till placeringen.
– Om det historiskt finns en byggnad eller person som kan knytas till platsen, så kan jag göra en skulptur. Ibland ber jag arbetskamraterna komma med idéer. Det gäller att fundera på vilken plats som är lämplig. Skulpturerna kan även ha ett gemensamt tema, som fåglarna vid Gallträsk och svamparna i Thurmansparken, säger Nordström.
Har du någonsin haft en utställning?
– Jag planerade i tiden en utställning i stadshuset, men det blev aldrig av.
Stadsborna tackar
Stadsborna har varit mycket positivt inställda till Nordströms skulpturer. År 2014 beviljades han priset Årets miljögärning, men trots det är det många som inte känner till vem som gör konstverken.
– När jag gör skulpturer konstaterar förbipasserande ofta glatt, att aj, det är du som gör de här, berättar Nordström.
Han har fått väldigt lite negativ respons och det har i så fall närmast handlat om oljudet från motorsågen. Det är också väldigt ovanligt att skulpturerna utsätts för skadegörelse.
Skulpturerna också nyttiga
Nordström har visioner om att skulpturerna eventuellt ge Grankulla fler besökare och turister.
– Om vi till exempel hade hundra skulpturer i staden kunde besökarantalet stiga. Motsvarande verksamhet, dvs. att en av stadens anställda producerar skulpturer, finns inte på annat håll i Finland, säger Nordström.
Förutom att skulpturerna är en njutning för ögat, så finns det också en konkret nytta, enligt honom. I sommar ska hål borras i svampskulpturerna i Thurmansparken, vilket samtidigt gör dem till insektshotell.
Dessutom bevaras trädstammar i området, vilket är viktigt för naturen.
– Det har på jobbet varit tal om att lämna trädstammar i naturen, men en gammal trädstam i sig är rätt ful och iögonfallande och folk skulle sannolikt börja klaga, men om man gör ett par skulpturer i stammen så godkänns den som en del av stadsbilden, säger Nordström stolt.
ÖVERSÄTTNING: JAN SNELLMAN
Det här är Niko:
Har jobbat vid underhållsavdelningen i Grankulla sedan år 2005. Far och farfar har också de jobbat för staden.
Till familjen hör föräldrar och bror med familj.
Springer och cyklar på fritiden.