| KAUPUNKI - STADEN

Ungdomsfullmäktige sitter med där besluten fattas: Vill öka umgänget över språkgränsen

Nej, de har inga planer att bli yrkespolitiker – åtminstone inte inom en nära fram- tid – men just nu intresserar politiken och det som händer i Grankulla Onerva Tuominen, 18, och Valter Mårtenson, 18, som sitter ungdomsfullmäktige (UF).

Överlag är de mycket nöjda med livet i Grankulla, men en sak vill de gärna åtgärda bland de unga: språkklyftan.

– Det känns som om det finns en språkklyfta. Det handlar inte om fientlighet eller motsättningar. Man bara umgås i sina egna kretsar, svenskspråkiga i sina och finskspråkiga i sina, säger de.

Varför är det så svårt att umgås över språkgränsen?

– Man har sin egen bekantskapskrets och har inte behov av att träffa andra, säger Onerva.

– Det finns kanske inte en vilja att umgås med varandra? Vi har diskuterat det här mycket. Planen är att vi via olika evenemang kunde få grupperna att närma sig varandra, säger Valter.

Ett exempel på ett sådant evenmang var Grani Vaikuttamo som ordnades i fjol. Syftet var att diskutera framtiden och bland föredragshållarna fanns tvåspråkiga representanter från politiken och näringslivet.

Med på möten

UF möts ungefär en gång per månad och ordnar årligen ett större evenemang för de unga i staden. Gruppen har också har sina representanter med på de flesta viktiga kommunala möten som hålls i staden. De får inte rösta, men de har rätt att uttala sig. Själv sitter Valter, som är ordförande för UF, med då stadsfullmäktige sammanträder.

– Det här är det som är mest givande, att vi verkligen får vara med där beslut fattas och komma till tals, säger Valter.

Onerva, som är vice ordförande i ungdomsfullmäktige, säger att känns bra på stadens utskottsmöten då medlemmarna verkligen beaktar och lyssnar på UF:s representant.

Varför gick de då med?

– Jag har alltid tyckt om att påverka, säger Onerva som också är ordförande för elevkåren vid finska gymnasiet.

– Jag har ända sedan högstadiet då min kompis var med tänkt på det här, säger Valter som också varit med i Finlands Svenska Skolungdomsförbunds styrelse.

UF:s representanter sitter ofta med på kommunala möten som sakkunniga, men vill gärna oftare bli hörda på olika möten, till exempel tjänstemannamöten, inom staden. Flera medlemmar i UF går i högstadiet och enligt Onerva och Valter är det roligt att se hur aktiva och ivriga de är.

En konkret fråga som Onerva har drivit på i staden är att få parkeringsrutorna på skolgården vid finska gymnasiet målade. Valter konstaterar också att han genom till exempel diskussioner med rektorn försöker påverka saker i skolan.

Politiken intresserar – lokalt

UF sitter i två år – nuvarande sedan våren 2018. Totalt kan tio unga delta. Alla gymnasier och högstadier har platser och utöver dem finns två fria platser. Onerva och Valter tycker att det är viktigt att UF har fler uppdrag.

– Det är både viktigt försöka påverka beslutsfattandet och att ordna olika evenemang där unga kan träffas över språkgränsen, säger de.

Politiken på lokalnivå intresserar båda, men inte politik på riksnivå. Onerva som är vice ordförande i UF, siktar på en civil karriär och söker till finska handelshögskolan efter gymnasiet.

–Jag tror nog att jag ställer upp i kommunalvalet nästa gång, men under de tio närmaste åren satsar jag nog annars på en civil karriär. Men, sen när jag är 40-50 år får man se om politik på riksnivå intresserar, säger Valter som nu ska söka in till Aalto-universitetet.

 

“Upplysning kan minska drogbruk”

Det har skrivits mycket i offentligheten under årens lopp om problem med cannabis och även alkohol och andra droger bland ungdomar i Grankulla. Den här frågan har även diskuterats av ungdomsfullmäktige.

Själv säger Valter att han inte stött på problem i sin bekantskapskrets, men:

– Man ska inte blunda för de rapporter som finns. Om det sägs att det är ett problem så är det ett problem. Punkt, säger Valter.

Själv tror Onerva och Valter inte på razzior utan mera på upplysning bland unga för råda bot på problemet.

– Det har bland annat talats om att få till exempel någon som använt narkotika skulle komma och berätta sin historia. Jag tror att det är en bra idé, säger Onerva.

Det här är UF

Medlemmarna i UF representerar sig själva, det är ett opolitiskt organ.

I sitt arbete har de hjälp av Ungdomsbyrån där Erica Saari fungerar som handläggare och stöd för UF.

LÄS MER OM UNGDOMSFULLMÄKTIGE:

https://www.kauniainen.fi/sv/kultur_och_fritid/ungdomstjanster/ungdomsfullmaktige

Bästa med Grani?

“Allt är så nära. Bra skolor”. Onerva.

“Idrottsmöjligheter. Lätt att ta sig till olika platser inom Grani”. Valter.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *