| AJANKOHTAISTA - AKTUELLT

Tuula bytte marknadsföring mot växter

För några år sedan växlade Tuula Ihamuotila bransch och blev trädgårdsmästare. Hon söker inspiration bland annat utomlands, senast i Japan.

– Det är imponerande att den traditionella japanska trädgårdsskötseln sträcker sig 1400 år bakåt i tiden. Det japanska tänkesättet att respektera naturen passar i mitt tycke strålande in i Finland och Grani, säger hon.

Körsbärsträd i Atami i februari 2019.

Efter 20 år i kommunikations- och marknadsföringsbranschen längtade hon efter något betydelsefullt att göra som stödjer hennes egna värden och resultat som finns kvar en längre tid.

– Jag tänkte att det inte skulle vara så tokigt att hinna märka vad för årstid det är. Först studerade jag till trädgårdsmästare för mitt eget höga nöjes skull, inte som ett nytt yrke. Jag har alltid varit intresserad av växter men jag ville lära mig hur man sköter om dem på riktigt, säger hon.

Hon har studerat till trädgårdsmästare på svenska på Axxell i Överby och på Omnia studerade hon till artesan i grönbyggande. Snart blir hon färdig grönområdesmästare, som är en specialyrkesexamen inom grönsektorn.

– Det har inte varit lätt för mig att byta bransch men som människa har jag utvecklats enormt.

Japansk trädgård.

Hon blev företagare 2017 och hon har ett företag i trädgårdsbranschen som heter Pihamuotila Oy.

– Jag har bott 19 år i Grani och mitt företag är också i Grankulla. Största delen av mina kunder är också från Grankulla men jag har även kunder från Esbo och Helsingfors.

Du var nyligen i Japan. Vad för slags resa var det och vad lärde du dig?

– Resan var en upplevelse och en uppfyllelse av mina drömmar. Japan och de japanska trädgårdarna har alltid fascinerat mig. På en intensiv 2,5 veckor lång kursresa i föreningen Viher- ja ympäristörakentajat och ett japanskt företags regi studerade vi på förmiddagarna den japanska trädgårdens historia och traditionella byggtekniker. På eftermiddagarna byggde vi konkret en trädgård under lokala proffs vakande ögon och vi skapade under resans lopp två fina trädgårdar, säger Ihamuotila.

Under helgerna besökte gruppen världsberömda trädgårdar i bl.a. Tokyo och Kyoto.

– Vi lärde oss om grundelementen i en japansk trädgård: att arrangera stenar, montera lyktor, bygga stengångar, vattenelement, bambustängsel och lerväggar samt att välja och sköta växter.

Diplomet skaffat!

Vad är det i det japanska sättet att tänka som speciellt tilltalar? Passar det japanska tänkesättet även i Grankulla?

– Den japanska trädgården i alla dess former – bl.a. dammträdgården, den torra trädgården och teträdgården – är ämnade att erbjuda frid, skönhet och tidlöshet. I dem kombineras några noga utvalda och omsorgsfullt förverkligade och omskötta element och då är slutresultatet ett intryck av ett naturligt landskap när det är som mest fridfullt. Det japanska tänkesättet, respekt för naturen och helande skogsvistelse, passar i mitt tycke strålande i Grankulla, säger Tuula Ihamuotila.

Hon åker ofta utomlands för inspiration och följande resmål, England, är redan utvalt.

– Som tur är finns det många inspirerande inhemska och utländska trädgårdsprogram och -tidningar så fåtöljresande lyckas också. I Finland finns också många trädgårdar värda att se.

ÖVERSÄTTNING: PATRICIA HEIKKILÄ

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *