Kauniaisten vanhoista huviloista monet on purettu ja osa on saanut uuden käyttötarkoituksen. Jotkut niistä toimivat nykyään päiväkoteina. Mutta millainen menneisyys on taloilla, joissa nyt leikkivät pikkulapset sillä aikaa kun heidän vanhempansa ovat töissä?
”Vanhaan aikaan” perheet Kauniaisissa asuivat isoissa huviloissa joilla oli isot tontit ja olematon kunnallistekniikka. Perheet viljelivät vihanneksia puutarhoissaan ja joivat oman kaivon vettä.
Pyykistä, siivouksesta ja taloustöitä huolehti talon naisväki. Perheen äiti oli yleensä kotona ja apuna taloudenhoidossa oli palvelusväkeä.
Mutta 1960-luvulla tuli tavallisemmaksi, että naiset hakeutuivat töihin kodin ulkopuolelle ja tarve päivähoitoon perheen lapsille kasvoi.
Kauppalan ensimmäinen, Folkhälsanin ylläpitämä päiväkoti aloitti toimintansa jo vuonna 1944 ja se oli pitkään ainoa päiväkoti Kauniaisissa.
Vuonna 1963 oli lisääntynyt tarve päiväkotipaikkoihin myös suomenkielisille lapsille ja heille varattiin kolmasosa Folkhälsanin 30 paikasta.
Täysin suomenkielinen päiväkoti avattiin myöhemmin entisessä suomenkielisessä kansakoulussa osoitteessa Heikelintie 12. Täysin suomenkielinen päiväkoti avattiin entisessä suomenkielisessä kansakoulussa osoitteessa Heikelintie 12.
Folkhälsanin päiväkoti, Heikelintie 5
Tämän komean huvilan rakennutti Reinold von Willebrand alun perin Kasarminkadulle Helsinkiin 1800-luvun puolivälissä.
Vuonna 1910 Willebrandin perhe päätti, että he muuttavat Kauniaisiin ja talo otettiin mukaan. Hirret numeroitiin tarkkaan, purettiin, siirrettiin ja rakennettiin uudelleen nykyiselle paikalleen Heikelintie 5:een.
Karin von Willebrand asui huvilassa kymmenen vuotta yhdessä tyttärensä Margitin kanssa. Margit von Willebrand-Hollmerus oli kirjailija ja naimisissa Ragnar Hollmeruksen kanssa, joka toimi opettajana Grankulla samskolassa.
Vuonna 1920 he myivät huvilan Wasastjernan perheelle. Huvila oli iso, ja ajoittain huvilan joissain huoneissa asui alivuokralaisia.
Kauppala osti huvilan 1950-luvun alussa ja siitä tehtiin kansakoulu ruotsinkielisille lapsille.
Kun keskuskansakoulu Mäntymäentie 2:ssa vuonna 1956 valmistui, muuttivat kansakoululapset sinne ja huvila vuokrattiin Folkhälsanille, joka harjoittaa siellä päiväkotitoimintaa edelleen.
Tätä nykyä kaupungilla on Folkhälsanin päiväkodin kanssa ostosopimus noin 38 päiväkotipaikasta.
Villa Solhälla, Heikelintie 12
Kauniaisten ensimmäinen suomenkielinen päiväkoti toimi sekin ensin kansakouluna. Talo rakennettiin Magnus Hagelstamille ja hänen perheelleen vuonna 1910, jolloin hänet valittiin Grankulla samskolanin rehtoriksi.
Villa Solhälla Heikelintie 12 1940-luvulla.
Rehtori Hagelstam muutti 1916–1917 Jondaliin ja sittemmin Kauniaisten kauppala osti huvilan, josta tuli kansakoulu suomenkielisille oppilaille vuonna 1941.
Vuonna 1956 kun keskuskansakoulu valmistui, muuttivat kansakoululuokat Mäntymäentie kahteen ja Villa Solhällassa aloitti 1960-luvulla toimintansa kunnallinen suomenkielinen päiväkoti. Päiväkodin nimi on Heikelintien päiväkoti ja siellä on tilaa noin 34 lapselle.
Villa Skogshyddan, Kavallintie 8
Yhdellä Kauniaisten kauneimmista tonteista sijaitsee Villa Skogshyddan.
Tontin osti jo 1900-luvun alussa eräs riiikinruotsalainen sijoittaja, Gustaf Borin.
Metsämajan huvila Kavallintie 8 vuonna 1970.
Vuonna 1907 hän rakennutti tontille pienen hirsihuvilan ja antoi sen vuokralle. Vuonna 1913 kiinteistön osti Fridolf Fredrik Ekberg, huvilaa suurennettiin ja sitä käytettiin kesähuvilana. Perhe, joka omisti Ekbergin leipomon Bulevardilla, asui kesäisin Kauniaisissa. Tontti ulottui alas aina Gallträskin rantaan asti ja siellä perheellä oli sekä uimakoppi, laituri, venevaja että vene.
Tontilla oli myös tenniskenttä ja sauna.
Ekbergien luona järjestettiin monia juhlia ja kokoontumisia, kuten myös tenniskilpailuja sen ajan kotimaisille tenniksen mestareille.
Ekbergit muuttivat pois vuonna 1987 ja Kauniaisten kaupunki osti kiinteistön.
Siellä toimi Metsämajan päiväkoti vuoteen 2012 asti.
Villa Skogshyddan on tällä hetkellä myytävänä.
Villa Ekebo, Asematie 17
Villa Ekebon pihalla on harjoitettu puistotätitoimintaa kolmen sukupolven ajan. Kauniaisten ensimmäinen puistotäti oli Brita Ekstam ja hän harjoitti puistotätitoimintaa pihallaan aina 1950-luvun alusta alkaen.
Huvila on rakennettu 1910-luvulla. Brita Ekstam asui itse talossa ja antoi yksityisen pihansa puistotätitoiminnan käyttöön. Kun hän lopetti 1985 ja muutti pois huvilasta, osti Kauniaisten kaupunki tontin.
Toimintaa jatkoi vapaaaikapedagogi Gunilla Cavonius. Hänellä oli pitkä kokemus Metsämörritoiminnasta ja 1990-luvun lopulla on hän esitteli uuden päiväkotiaatteen, joka painotti oleskelua ulkoilmassa säästä riippumatta.
Luonnossa kotonaan -päiväkotiperiaate tuli Suomeen Cavoniuksen välityksellä ja yhdessä tätä uutta aatetta kannattavien vanhempien kanssa perustettiin yhdistys, joka aloitti päiväkotitoiminnan juuri Villa Ekebossa.
Vuonna 2008 alkoi Villa Ekebon päiväkotitoiminnassa uusi vaihe.
Nykyisin johtajana on Peik Grönholm ja iltapäivisin harjoitetaan puistotoimintaa siinä osassa pihaa joka on Asematielle päin ja taaempana taas päiväkoti- ja iltapäiväkerhotoimintaa, joista ensin mainittuun osallistuu 8 ja toiseen 12 lasta.
Toiminta on täysin yksityisessä ohjauksessa.
Lapset oleskelevat paljon ulkona säästä riippumatta.
Lounas syödään sisällä ja lepohetkikin vietetään vanhan huvilan sisätiloissa, mutta muulloin lapset ovat ulkona ”tuulessa ja tuiskeessa”.
Yläkerrokseen, joka aikaisemmin oli vuokrattu asunnoksi, suunnitellaan nyt aivan uusia tiloja iltapäivä- kerholaisille.
***
Nämä vanhat huvilat omistaa nykyään Kauniaisten kaupunki.
Muita kunnallisia päivä- koteja, suhteellisen uusissa rakennuksissa, ovat suomenkieliset Satuvuori (noin 40 lasta), Pikku Akatemia (noin 78 lasta), Metsämaja/Berga (noin 28 lasta), Puistokuja (noin 16 lasta) ja Kielikylpy (noin 52 lasta). Kielikylpypäiväkoti sijaitsee Kasavuoren päiväkodin vieressä osoitteessa Kasavuorentie 30.
Ruotsinkielisiä lapsia varten on Kasabergets daghem (noin 107 lasta) Grankotten (noin 45 lasta) ja Stora Lyan (ostosopimus noin 41 lapselle). Kiinteistön, jossa Stora Lyan toimii, omistaa Bensowin säätiö.
Suunnitelmien mukaan uusi Sansinpellon päiväkoti, johon tulee noin 108 paikkaa suomenkielisille lapsille, valmistuu 2014–15.
Tämä tulee johtamaan uusiin ratkaisuihin, joita kaupunki parhaillaan selvittää.
Kauniaisten runsaan satavuotisen olemassaolon aikana on tapahtunut suuria muutoksia niin päivähoitotarpeessa, kieliolosuhteissa kuin tarpeenmukaisten tilojen vaatimuksissa.
Visioita useammista kielikylpyryhmistä ja yksityisestä englanninkielisestä päiväkodista on esitetty, mutta toistaiseksi mitään konkreettisia päätöksiä ei ole tehty
Teksti korjattu 18.2. 2021 Villa Ekebon osalta. Huvila rakennettu 1910-luvulla.